Målet om at vaccinere 400.000 om dagen rykker nærmere – nu er der indgået aftaler med to private virksomheder

Regeringen og landets fem regioner har siden februar arbejdet på at indgå aftaler med private virksomheder for at kunne skrue vaccinationstempoet voldsomt i vejret. Nu har to virksomheder, Practio og Danske Lægers Vaccinations Service, vundet udbuddet i fire af regionerne.

 
Danskerne er i fuld gang med at blive vaccineret mod coronavirus. Få et overblik over vaccinesituationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen, Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis bare der kommer coronavacciner nok, så står det nu klart, at to private virksomheder potentielt skal hjælpe regionerne med at vaccinere flere hundredtusinder af borgere fra slutningen af maj.

Tirsdag har det københavnske vaccinationsselskab Practio vundet udbuddet om at stå for vaccination i Region Syddanmark, mens den mere erfarne konkurrent Danske Lægers Vaccinations Service har vundet udbuddet i Region Nordjylland, Region Midtjylland og Region Hovedstaden.

Det fortæller Dorte Christensen, vicedirektør i Region Midtjylland, der har stået for udbuddet.

»Nu har virksomhederne frem til 16. maj til at blive klar, og fra den dato kan vi varsle dem. Med en uges varsel skal de kunne være klar til at vaccinere 100.000 om dagen i de fem regioner. Med yderligere en uges varsel skal de kunne vaccinere 300.000 om dagen,« fortæller hun.

Aftalen gælder de fem regioner samlet set. Ingen har dog budt på Region Sjælland, og Danske Lægers Vaccinations Service kan ikke byde på denne, da en udbyder maksimalt kan få opgaven i tre regioner. Practio melder sig dog klar under de rette forudsætninger.

De private virksomheder får betaling per vaccination, og de bliver kun sat i sving, hvis regionerne ikke selv kan klare opgaven. De dage, hvor de private virksomheder ender med at stå standby, får de tilsammen 200.000 kroner om dagen.

»Vi har en daglig kapacitet på 100.000 i det offentlige, som vi bruger først. Men hvis der pludselig kommer hundredtusinder af vacciner på én gang, så skal de ikke stå på køl for længe,« forklarer Dorte Christensen.

»En kæmpe stor opgave«

Hos Danske Lægers Vaccinations Service er beskeden om, at de har vundet udbuddet i tre regioner, kun ved at synke ind tirsdag aften.

»Hånden på hjertet – det her bliver en kæmpe stor opgave. Det er vi meget bevidste om. Mange i selskabet kommer til at knokle i døgndrift frem mod det her,« fortæller bestyrelsesformand og forhenværende direktør Karsten Østergaard.

I 23 år har virksomheden vaccineret mere end fem millioner borgere på en række klinikker rundt om i landet – særligt i forbindelse med rejser. Men man har også erfaring med massevaccination, når der gives influenzavacciner hvert efterår.

»Vores motto er at gøre vaccinationen nem og tilgængelig. Om efteråret står vi på over 1.000 adresser rundt om i landet. Derfor har vi i forvejen flere hundrede sygeplejersker tilknyttet, som er vant til at vaccinere,« fortæller Karsten Østergaard.

De tilknyttede sygeplejersker arbejder til daglig deltid på sygehuse, i private lægepraksisser eller i det private.

I Practio, der indtil videre ser frem mod at skulle massevaccinere i Region Syddanmark, er læge og medstifter Jonas Nilsen »super glad og stolt« over at have fået opgaven. Virksomheden skal være klar til at vaccinere op til 61.200 personer om dagen.

»Det kan vi godt. Jeg ved godt, det lyder vildt. Men vi er eksperter i at lave vaccinationer. Vi startede med at lave vaccination på apoteker i 2015 til rejser og mod influenza. Nu skal vi vaccinere i sportshaller og messecentre med vores eget personale,« siger Jonas Nilsen.

I alt skal Practio bruge omkring 750 medarbejdere til vaccinationscentrene, som skal være åbne fra klokken 08-21 alle ugens dage. Virksomheden har allerede været i gang med at rekruttere medarbejdere, og rekrutteringen fortsætter de kommende uger.

To private virksomheder har vundet udbuddet om at stå for vaccination mod covid-19 i Danmark, hvis der bliver behov for at vaccinere flere end de 100.000 borgere, som regionerne kan klare. Kontrakterne med de private virksomheder underskrives 16. april, og aftalen træder i kraft 16. maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: EPA/LUCA ZENNARO/Ritzau Scanpix.

Et spørgsmål om doser

Allerede midt i februar gjorde regeringen det klart, at målet er at kunne vaccinere 400.000 om dagen.

»Vi må ikke komme til at stå i en situation, hvor der står vacciner og samler støv, fordi der ikke er nogen til at stikke,« sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) 13. februar.

Mens regionerne på egen hånd kan vaccinere op imod 100.000 om dagen, skal de private aktører kunne aktiveres, i tilfælde af at der bliver behov for at vaccinere yderligere op imod 300.000 om dagen.

Indtil nu har det slet ikke været aktuelt at vaccinere så mange borgere på så kort tid, for vaccineleverancerne har ladet vente på sig. De hidtidige leverancer har endnu ikke bevæget sig op over 200.000 doser på en uge fraregnet den pauserede vaccine fra AstraZeneca.

Men de kommende uger fordobles leverancen af vacciner fra Pfizer/BioNTech, som i april leverer lidt over 200.000 doser ugentligt, og særligt i juni og juli forventer Sundhedsstyrelsen at få langt flere coronavacciner fra forskellige producenter til Danmark.

I styrelsens seneste prognose ventes lidt over fem millioner doser at blive leveret i juli.