»Luk skidtet,« lød det om Radio Loud fra Morten Messerschmidt: Nu bliver han selv vært på kanalen

Morten Messerschmidt har tidligere udtrykt, at hans tillid til kanalen Radio Loud ligger på et meget lille sted. Nu bliver han vært på et program om opera.

 
Morten Messerschmidt har tidligere været meget kritisk over for Radio Loud. Under et åbent samråd om kanalen kritiserede Morten Messerschmidt blandt andet en radioværts sygdomsforløb. Video: Folketinget tv. Redigering: Kristina Finne Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, der i øjeblikket bejler til formandsposten i partiet, har været udtalt kritiker af radiokanalen Radio Loud.

Nu bliver han selv vært på kanalen.

Det bekræfter Radio Loud i en pressemeddelse, ligesom programdirektør og ansvarshavende chefredaktør Simon Andersen bekræfter det over for Berlingske.

Messerschmidt vil fra næste søndag sætte sig foran mikrofonen i et program om opera ved navn »Kammertonen«.

»Mener du ikke, at jeg kan tale til unge mennesker?«

Ifølge Morten Messerschmidt er ambitionen at »få åbnet folks hjerter og ører for den her helt fantastiske verden« af opera.

Du har været meget kritisk over for Radio Loud. Hvorfor vil du alligevel være en del af projektet?

»Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg var meget stor fortaler for Radio24syv, og som jeg har sagt, så føles det nærmest som om, at man har mistet et familiemedlem – at den ikke er der længere. Når Berlingske nu med det, der er tilbage, prøver at skabe noget, der går i den retning, synes jeg næsten, at jeg har pligt til at bidrage til det,« siger Morten Messerschmidt.

Det er en radiokanal, som primært henvender sig til unge …

»Mener du ikke, at jeg kan tale til unge mennesker?«

Det kan du måske, men de fleste unge lytter ikke til opera …

»Det er hele pointen. Da jeg var ti, oplevede jeg, hvor fantastisk opera er. Især min medvirken i Den Korte Radioavis, hvor Kirsten Birgit og jeg har talt meget opera, har gjort, at mange unge mennesker spørger mig, hvad min yndlingsopera er, og hvad jeg vil anbefale.«

Luk skidtet

Programmet sendes hver søndag klokken 14 på dab og er derefter til rådighed som podcast, oplyser kanalen i pressemeddelelsen.

Morten Messerschmidt har tidligere tordnet mod kanalen, som han mente »åbenlyst« ikke levede op til Radio- og TV-nævnets sendetilladelse.

Ved et samråd med daværende kulturminister, Joy Mogensen (S), 27. maj sidste år, plæderede Messerschmidt ligefrem for, at ministeren skulle afsøge muligheden for at »lukke skidtet«.

»Så synes jeg, at ministeren skal give en instruks – her kan hun nemlig gøre det – til, at Radio- og Tv-nævnet tager sagen op, gør hurtig eksercits, får lukket skidtet og får udbuddet til at gå om,« sagde Morten Messerschmidt.

Nu indtræder han så selv i værtsrollen på kanalen, som han for kort tid siden ikke havde meget til overs for, og det glæder programdirektør Simon Andersen.

Kritikken har været »legitim« og »forståelig«

I ansætter en mand, som har opfordret den daværende kulturminister til at »lukke skidtet« – ville det ikke give bedre mening at finde en mand, som tror på projektet Radio Loud fremfor en mand, som hellere så det lukket?

»Morten er politiker, og hans kritik har jo været fuldstændig legitim og forståelig. Når man er Morten Messerschmidt, er det fuldstændig rimeligt at mene, at Loud ikke har præsteret og burde lukkes. Det må han stadig gerne mene, men jeg tror, at han er glad for vores forvandling til 24syv (Radio Loud skifter fra januar 2022 navn til 24syv, red.) og måske tror på den idé,« siger Simon Andersen.

I er til for et yngre segment af lyttere. Hvor mange unge lytter til opera, tror du?

»Jamen, meningen er at få mange unge til at lytte til opera. Mortens egen historie er, at han som tiårig hører De Tre Tenorer og elsker Pavarotti, men ikke aner, hvad han skal stille op. Så hans tante tager ham i hånden og slæber ham rundt til koncerter. Det lykkedes altså De Tre Tenorer at vække operakærligheden i en tiårig Morten Messerschmidt. Morten er vanvittigt optaget af at vække det samme i unge.«

Hvis I skal tiltrække unge lyttere, som i øjeblikket i stor stil ikke har lyst til at lytte til Radio Loud, ville det så ikke give mere mening at fokusere på det, som unge interesserer sig for?

»Jo, men det gør vi også. Vi har også programmer om influencere, gaming og alt muligt, men jeg synes, at det ville være mærkeligt at sige, at unge kun interesserer sig for sådan noget YouTube-gejl. Vi er også en kulturradio, så selvfølgelig skal vi kunne lave programmer om den finere kunst,« siger Simon Andersen.

Ingen forkærlighed for døende projekter

En sag om falske regninger, fiktive konferencer, en politianmeldelse for identitetstyveri og misbrug af EU-midler belaster i øjeblikket Morten Messerschmidt. Bliver Messerschmidt dømt, vil det formentlig få den konsekvens, at han ikke kan blive formand for Dansk Folkeparti – en post, som han for kort tid siden meddelte sit kandidatur til.

Ifølge programdirektør Simon Andersen vil dette efter alt at dømme ikke indflydelse på DF'erens værtskab på kanalen.

»Selv, hvis han skulle få en dom for bedrageri, synes jeg ikke, at det har nogen betydning – medmindre han skal ind og afsone, så han ikke fysisk kan være til stede. Men jeg antager, at det ville være med fodlænke, så jeg synes da, at han er velkommen her,« siger Simon Andersen.

27. november meddelte Morten Messerschmidt i Berlingske, at han vil være formand for Dansk Folkeparti. Det skete efter et kommunalvalg, som nærmest på alle tænkelige måder er gået skrækkeligt for partiet.

Morten Messerschmidt, har du en forkærlighed for projekter, som ikke går særlig godt?

»Næh, det kan jeg ikke genkende. Når der er noget, som smerter mig, fordi det ikke går godt, vil jeg meget gerne bidrage til, at det går godt. Det gælder både Dansk Folkeparti, og 24syv,« siger han:

»Det er klart. Når et familiemedlem ligger syg i sengen, er det også mig, der kommer og laver mad til hele ugen, som vedkommende kan tø op i mikrobølgeovnen – sådan er jeg af natur.«