Ledende nynazist varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

En af de sigtede for hærværket mod jødiske gravsteder i Randers er den 38-årige Jacob Vullum Andersen, der har en ledende rolle i Den Nordiske Modstandsbevægelse. Politiet har fundet olivengrøn maling og pensler hos manden.

Israels ambassadør Benny Dagan og fru Irit Dagan besøger, sammen med Randers-borgmetser Torben Hansen og kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, Østre Kirkegård i Randers, onsdag den 13. november 2019. Flere end 80 gravsten blev i weekenden malet med grøn graffiti, og enkelte gravsten var væltet på gravpladsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet mistænker den 38-årige Jacob Vullum Andersen, ledende medlem af den nynazistiske organisation Den Nordiske Modstandsbevægelse, for at medvirke til at overhælde 84 jødiske gravsten med maling på en kirkegård i Randers.

Det er netop kommet frem i et grundlovsforhør i Retten i Randers, skriver Danmarks Radio.

Han er den ene af to mænd, der blev anholdt for weekendens hærværk mod en jødisk kirkegård i Randers. Mændene sigtes for overtrædelse af straffelovens såkaldte racismeparagraf og for hærværk. Retten i Randers har besluttet at varetægtsfænglse de to mænd i fire uger.

Sigtelsen drejer sig, foruden hærværk på Randers Østre Kirkegård natten mellem fredag og lørdag, om samme nats hærværk mod en bygning i Randers, hvor der blev kastet sort og grøn maling mod ejendommens facade.

Begge sigtede nægter sig skyldige. Der er imidlertid begrundet mistanke mod de to sigtede, fordi politiet har fundet olivengrøn maling og pensler samt en sms-udveksling mellem de to, der handler om maling i en ballon. Derudover er der hos begge sigtede fundet jakker med maling på, mens der hos den ene er fundet sko med maling på, skriver Danmarks Radio.

Hærværket skete på årsdagen for Krystalnatten i Nazityskland. Politiet har informeret Politiets Efterretningstjeneste om sagerne, oplyste en politiinspektør forleden.

I weekenden oplevede jøder i både Silkeborg, Aarhus, Aalborg og København desuden at få klistret stjerner kendt fra nazitiden på deres postkasser.