Lars Løkke snakkede om »hverdagens eksperter« – og så gik Twitter amok

Hvis Lars Løkke Rasmussen var statsminister, havde han styret Danmark gennem coronavirus med hjælp fra »hverdagens eksperter«, betonede han i et debatprogram torsdag. Siden har flere stillet sig uforstående overfor udmeldingen.

Lars Løkke Rasmussen mener, at efterskoleforeninger er et eksempel på det, han kalder »hverdagens eksperter«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

»Har Socialdemokratiet den rigtige coronastrategi?«

Sådan lød spørgsmålet, som DR-programmet »Debatten« torsdag tog op. Bag de grå pulte i studiet stod blandt andre politisk ordfører for Socialdemokratiet, Jesper Petersen (S), og forhenværende statsminister for Venstre og nu løsgænger i Folketinget, Lars Løkke Rasmussen, klar til at debattere.

Det allerførste spørgsmål tilfaldt Lars Løkke Rasmussen, som hurtigt lod forstå, at han havde håndteret coronavirussen anderledes, hvis han sad ved roret. Han havde haft en mere fleksibel tilgang til genåbningen af samfundet – og han havde helt generelt holdt samfundet mere åbnet.

Ti minutter inde i Debatten kom han med en opsigtsvækkende melding: Løkkes coronastrategi havde først og fremmest været baseret på en højere inddragelse af det, man kunne kalde »hverdagens eksperter.«

»Det (inddragelsen af hverdagens eksperter, red.) synes jeg har været fraværende,« konstaterede Lars Løkke.

I samme ombæring understregede den forhenværende statsminister, at han har stor respekt for epidemiologer og virologer, men det er »ekstremt enøjet«.

Hverdagens eksperter?

I det modsatte ringhjørne fra Lars Løkke Rasmussen, stod Jesper Petersen, som lod udmeldingen om »hverdagens eksperter« glide forbi. Men på Twitter greb flere til tastaturet og satte spørgsmålstegn ved Lars Løkke Rasmussens kommentar.

»Jeg glæder mig usigeligt over, at du ikke er statsminister. 'Hverdagens eksperter'??,« skrev en bruger, mens mange ville vide præcis, hvem »hverdagens eksperter« mon var.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) lod ovenpå udmeldingen forstå, at hvis Lars Løkke Rasmussen ville bruge den slags eksperter, »så var det nok meget godt«, at han ikke længere var statsminister.

Lars Løkke Rasmussen forklarede senere, at hverdagens eksperter er dem, som er tætte på virkeligheden. Han foreslog, at efterskoleforeningen eksempelvis bør inddrages, når man taler om at genåbne efterskolerne.

Forskellige strategier

Den tidligere statsminister anklagede i debatprogrammet regeringen for at bekæmpe coronavirus »ekstremt egenrådigt« og »meget lidt fleksibelt«. Det er dog langt fra første gang, at den tidligere statsminister viser sin uenighed med regeringens coronastrategi.

I sine klummer på B.T. har han, siden coronavirus gjorde sit indtog i foråret, flere gange tordnet mod regeringens nedlukninger. De hårde nedlukninger har konsekvenser for økonomien, kræftpatienter og folkesundheden generelt, lyder hans argumenter.

Socialdemokratiets Jesper Petersen fejede derimod Lars Løkke Rasmussens mere løsslupne tilgang til coronavirus af banen. Han argumenterede for, at det var nødvendigt at lave en drastisk og stærk nedlukning.

»Havde man fulgt de ting, du skrev undervejs, så havde der været en større udbredelse af corona. Og jeg tror ikke, det havde givet de økonomiske gevinster, som nogle tror,« sagde Jesper Petersen.