Lars Løkke Rasmussen: »Hvis der ikke er nogen, der tør åbne døren lidt på klem, så forbliver den lukket. Og det er det, jeg gør med bogen her«

Nye fløjpartier med ultimative krav fordrer et nyt samarbejde over midten, mener Lars Løkke Rasmussen. Om han er villig til at pege på Mette Frederiksen, står dog hen i det uvisse.

Forfatter og journalist Kirsten Jacobsen og statsminister Lars Løkke Rasmussen til pressemøde i Politikens Hus torsdag morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Løkke Rasmussen (V) kalder det et befrielsens øjeblik.

Da statsministeren udskrev folketingsvalget, slap han fri af den blå familie. Nu kan han sige, hvad han virkelig mener. Om forsvarsforbeholdet, velfærden og mest markant om nye mulige regeringsdannelser efter valgdagen 5. juni.

Netop det gør han i en ny samtalebog »Befrielsens øjeblik«, der udkom torsdag morgen, og som er skrevet af journalisten Kirsten Jacobsen.

Allerede tidligt på dagen kunne Berlingske fortælle, at Løkke i bogen åbner for et regeringssamarbejde med Mette Frederiksen og Socialdemokratiet.

Løkke kalder det selv en »gamechanger«.

På et pressemøde senere på dagen i Politikens Hus uddybede han sit synspunkt.

Årsagen til meldingen er udsigten til en række nye partier med ublu ultimative krav – især på den yderste højrefløj i form af Stram Kurs, der vil sende muslimer i tusindvis ud af landet.

Det kan han ikke leve med, lod statsministeren forstå.

»Hvis jeg bliver afhængig af den yderste højrefløj efter et valg, vil jeg hellere afsøge et samarbejde hen over midten,« sagde Løkke og fortsatte:

»Som jeg allerede sagde på dagen, hvor jeg udskrev folketingsvalget, så er jeg dybt, dybt bekymret over, hvordan det parlamentariske billede kan komme til at tegne sig efter grundlovsdag. Der kan opstå en situation, hvor jeg måske kunne fortsætte som statsminister, men hvor det ville kræve, at jeg skulle give nogle indrømmelser, som jeg ganske enkelt ikke er parat til at give. Fordi stadig flere partier søger valg, mange med politiske platforme, som er meget smalle. Enkeltsagspartier og nogle med yderliggående synspunkter, som er så langt fra mine egne, at jeg simpelthen ikke kan forlige mig med dem. Til gengæld har fløjpartierne på begge sider en selvfølelse, som gør, at deres ultimative krav står i kø til en hvilken som helst statsminister, som vil prøve at samle handsken op på valgnatten,« sagde Løkke på pressemødet.

Kort og godt frygter Løkke kaos og mener på den baggrund, at de store gamle partier skal træde sammen.

»Derfor har jeg den her frygt, som jeg også tror, at danskerne har. At dansk politik kan blive kastet ud i kaos. Opbrud kalder på samling, rystelser fordrer stabilitet, usikre tider kræver et ansvarligt og robust lederskab – derfor siger jeg også i bogen og gentager det gerne i denne valgkamp: Der kan opstå en situation, hvor de erfarne midterpartier bliver nødt til at tænke sig grundigt om. Valget kan ende med en parlamentarisk krise, hvor vi bliver nødt til at overveje, om Danmark ledes bedst fra yderfløjene eller midten,« sagde Løkke og fortsatte:

»Hvis der ikke er nogen, der tør åbne døren lidt på klem, så forbliver den lukket. Og det er det, jeg gør med bogen her: Jeg åbner døren lidt på klem.«

Løkke understregede desuden, at han ikke har drøftet et samarbejde med Mette Frederiksen.

Test dig selv: Find ud af, hvilke kandidater du er enig med

Går efter borgerlig regering

Til trods for meldingen slog Løkke også fast, at han fortsat sigter mod en borgerlig regering med ham i spidsen. Socialdemokraterne taler for meget om at fordele velfærd og for lidt om, hvordan Danmark bliver et rigt land, mener han.

»Min absolutte førsteprioritet er at kunne fortsætte som statsminister for en borgerlig-liberal regering. Og meget gerne i en situation, hvor det parlamentariske billede også er etableret på en måde, der sender Socialdemokratiet mere i arbejdstøjet, end de har været de sidste fire år,« sagde Løkke og fortsatte:

»Der er intet i den her bog, der fjerner min kampmoral overhovedet. Og jeg er sikker på, at folk i Venstre vil se en formand her i dag, som er fuldt dedikeret på at kæmpe den her sag med en positiv realistisk dagsorden om, hvad der er godt for Danmark,« sagde Løkke og afviste efterfølgende at svare på, om han kunne pege på Mette Frederiksen som statsminister.

Vedholdende bogstavleg

Med den nye bog satte statsminister Lars Løkke Rasmussen sig torsdag morgen tungt på den politiske dagsorden. I bogen fremgår det også, at Løkke mener, at Danmark snart er parat til at modtage de omdiskuterede kvoteflygtninge igen.

»For mig ingen tvivl om, at det er et rigtigt forslag,« siger Løkke i bogen, da han bliver spurgt om et muligt regeringssamarbejde med Socialdemokratiet efter valget.

Netop den konstellation har mange danskere såvel som politiske analytikere vendt og drejet i de seneste uger, hvor Folketinget kan komme til at bestå af en lang række små partier med markante krav og ringe lyst til kompromis.

På samme tid er Socialdemokratiets og Venstres udlændingepolitik og økonomiske politik på lange stræk den samme, mener eksperter.

Blandede reaktioner

I bogen taler Løkke om alt fra EU-politik til Søren Pind, Radio24syv, velfærdspolitik og slankekure. Bogen er blevet til på få måneder.

»Hvordan er det at være Lars Løkke Rasmussen. »Being John Malkovich«,« som forfatter Kirsten Jacobsen sagde om sin bog med reference til den fine amerikanske film.

Løkkes tanker om et SV-regeringssamarbejde blev hurtigt hældt ned af brættet af S-formand Mette Frederiksen. Men det blev derimod taget positivt imod af DF-formand Kristian Thulesen Dahl:

»Jeg har i årevis talt for et større SVDF-samarbejde.«

»Det synes jeg, er en udmærket ting – ikke nødvendigvis som regeringssamarbejde, men at de tre partier har et samarbejde. Min forudsætning er selvfølgelig, at Dansk Folkeparti spiller en rolle i det og ikke er udenfor,« siger han til TV 2.

Sådan står de politiske partier i Berlingske Barometer
Baseret på et vægtet gennemsnit af de seneste politiske meningsmålinger

Også de Radikales politiske leder, Morten Østergaard, støtter en ny SV-regering, hvis den vel at mærke vil føre en ny politik med vægt på at løse klimaudfordringen og forbedre uddannelserne i Danmark.

»Jeg er først og fremmest glad for, at Lars Løkke Rasmussen også har erkendt, at det nuværende flertal med dets afhængighed af Dansk Folkeparti ikke længere har befolkningens opbakning, og at der derfor er brug for forandring,« siger Morten Østergaard og fortsætter:

»For mig er det afgørende, at vi dropper symbolpolitikken og begynder at bekæmpe CO2-udledningen, fattigdom blandt børn og lader være med at lukke os inde, men rækker ud efter samarbejde med vores europæiske naboer.«