Lærerne tager kraftig afstand fra SF-forslag om undervisning i Muhammed-tegningerne: »Man lader lærerne i stikken«

Med et nyt forslag om fælles undervisningsmateriale om Muhammed-krisen vil SF løfte en del af ansvaret væk fra den enkelte lærers skuldre – men det er en rigtig dårlig idé, mener lærernes formand.

SFs forslag kommer ikke til at løse noget, mener formand for Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et forslag fra SF, som møder opbakning i blå blok, afvises fuldstændig af Danmarks Lærerforening.

»Man lader lærerne i stikken og gør dem en bjørnetjeneste,« siger formand Gordon Ørskov Madsen og fortsætter:

»Man lader, som om man vil hjælpe lærerne – men i virkeligheden sætter man fokus på et problem, man ikke gør noget ved.«

SF vil have Folketinget til at stå bag udarbejdelsen af fælles undervisningsmateriale om Muhammed-tegningerne, der blev trykt i Jyllands-Posten 30. september 2005.

Forslaget kommer, knap et år efter at et drab i en parisisk forstad satte ild til en større diskussion om frygt og ytringsfrihed i Danmark.

Den franske skolelærer Samuel Paty blev dræbt og halshugget på åben gade. Det skete, fordi han i sin undervisning havde vist karikaturtegninger af profeten Muhammed fra det franske blad Charlie Hebdo.

Med det fælles undervisningsmateriale er intentionen, at alle undervisere kan præsentere elever for Muhammed-tegningerne i en kontekst, der er vedtaget af landets folkevalgte – og at Folketinget derved kan løfte en del af ansvaret fra den enkelte lærers skuldre.

»Jeg er helt klar over, at mange undervisere er bekymrede for reaktioner fra visse elever og studerende eller ekstreme grupper, og det forstår jeg godt,« sagde SFs formand, Pia Olsen Dyhr, til Berlingske lørdag.

Hun understregede samtidig, at SF ikke vil gøre undervisningen obligatorisk.

»For SF er det vigtigt, at både den enkelte underviser og uddannelsesstederne selv tilrettelægger deres undervisning. Men jeg skal ikke lægge skjul på, at en forbigåelse af Muhammed-krisen i samfundsfag og samtidshistorie vil være påfaldende.«

»Det her er ikke løsningen«

Formanden for Danmarks Lærerforening synes heller ikke, at undervisningsmateriale om Muhammed-krisen skal gøres obligatorisk – men det er også så langt, enigheden strækker sig.

Gordon Ørskov Madsen mener ikke, at SFs forslag løser noget, fordi den enkelte lærer selv skal bestemme, om vedkommende vil bruge materialet.

»Det er der, logikken efter min opfattelse mangler. Hvis man vil tage presset væk fra læreren, men samtidig fastholder, at det er læreren, der skal træffe beslutningen – så gør man det blot endnu mere tydeligt, hvad læreren vælger at gøre,« siger han og tilføjer, at det skal være op til skolerne og lærerne, hvordan der skal undervises i ytringsfrihed på den enkelte skole.

Gordon Ørskov Madsen mener ikke, at man som politiker på Christiansborg skal blande sig i, hvilke materialer og hvilken undervisningstilgang, man skal anvende på den enkelte folkeskole. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Er det ikke et problem, hvis lærere er bange for at bruge Muhammed-tegningerne i undervisningen?

»Jo, det er et problem, hvis man af frygt lader være med at bruge dem. Det er et problem – men det her er ikke løsningen.«

Er du enig i, at det er væsentligt at undervise i Muhammed-krisen?

»Jeg er enig i, at vores unge skal være helt vildt skarpe i deres kendskab til demokrati, ytringsfrihed og de frihedsbegreber, vi har i den danske grundlov, og som hele vores skolesystem bygger på. Det er helt vildt vigtigt, men det er ikke inde på Christiansborg, man skal diktere, hvad der er godt og passende undervisningsmateriale at bruge. Det er skolernes og lærernes ansvar at vurdere, hvordan eleverne lærer mest.«

I marts blev et lignende beslutningsforslag, fremsat af Nye Borgerlige, Venstre, De  Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, stemt ned. Med SFs 15 mandater vil der være flertal for, at Folketinget sætter sig i spidsen for udarbejdelsen af fælles undervisningsmateriale om Muhammed-krisen.

SFs børneordfører Jacob Mark fortalte i Berlingske lørdag, at han ikke håber, det bliver nødvendigt at bringe regeringen i mindretal – men at SF vil stemme for et genfremsat beslutningsforslag, hvis regeringen ikke gør noget ved det.