Der tegner sig et flertal for statsligt undervisningsmateriale i Muhammedtegningerne: »Jeg tror desværre aldrig, vi kan komme frygten til livs«

SF vil have Folketinget til at stå bag fælles undervisningsmateriale, som præsenterer elever for både de 12 Muhammedtegninger og Flemming Roses ledsagende tekst, og de borgerlige partier står klar med et beslutningsforslag, som med SFs mandater kan bringe regeringen i mindretal. »Det kunne have sparet mig for meget,« lyder det fra lærer, som er sygemeldt med stress, efter hun for knap et år siden stod frem og fortalte, at hun skam underviste folkeskoleelever i netop Muhammedtegningerne.

Muhammedtegning-sagen, med alle dens eftervirkninger, diskuteres i 5.a på Nordstrandskolen i Dragør, men det sker for få steder, mener et flertal i Folketinget, og derfor skal der udarbejdes fælles undervisningsmateriale, så den enkelte lærer ikke står med hele ansvaret, og frygten der følger med. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Damkjær
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frygten var der i forvejen, men den blev uhyggelig konkret, da den franske skolelærer Samuel Paty for knap et år siden fik skåret hovedet af på åben gade, fordi han havde undervist elever i Muhammedtegninger og den tilhørende debat om ytringsfrihed.

Det i forvejen følsomme emne fremstod pludseligt livsfarligt at undervise i for lærere i hele Europa. SF vil nu have Folketinget til at stå bag udarbejdelse af fællesundervisningsmateriale, så alle undervisere kan præsentere elever for Muhammedtegninger i en kontekst, der er vedtaget af landets folkevalgte, og SFs formand, Pia Olsen Dyhr håber på den måde, at Folketinget kan løfte en del af ansvaret fra den enkelte lærers skuldre.

»Jeg er helt klar over, at mange undervisere er bekymrede for reaktioner fra visse elever og studerende eller ekstreme grupper, og det forstår jeg godt,« siger Pia Olsen Dyrh.

»Sandheden er vel, at frygten for vold og trusler på grund af for eksempel Muhammedtegningerne har taget bolig i vores samfund. Det gælder i medierne, og det gælder for undervisere. Desværre er den utryghed og frygt svær og måske umulig at slippe af med igen,« siger hun, som altså ikke bilder sig ind, at Folketinget kan fjerne angsten for reaktioner på undervisning i Muhammedtegninger.

Men mindre kan også gøre det.

»Vi løfter ansvaret væk fra den enkelte underviser og over på Folketinget i forhold til det konkrete undervisningsmateriale,« forklarer hun.

Kontroversielt og stort arbejde

Ifølge SFs orientering findes der lige nu ikke tilgængeligt undervisningsmateriale, som inkluderer de 12 Muhammedtegninger og Flemming Roses ledsagende tekst, som blev trykt 30. september 2005.

Mange børn har aldrig set dem. Derfor er det ikke alene kontroversielt, men også et stort arbejde for lærere selv at sætte undervisningsmateriale sammen. Det skal ændres nu, hvis det står til SF, som dog ikke vil gøre undervisningen obligatorisk.

»For SF er det vigtigt at både den enkelte underviser og uddannelsesstederne selv tilrettelægger deres undervisning. Men jeg skal ikke lægge skjul på, at en forbigåelse af Muhammedkrisen i samfundsfag og samtidshistorie vil være påfaldende,« lyder det fra SFs formand.

Bange kolleger

Det er snart et år siden, at den franske lærer Samuel Paty blev dræbt. I den anledning fortalte folkeskolelærer Jannie Bøgh i BT, Weekendavisen og Aftenshowet, at hun skam underviste i Muhammedtegningerne. Og det havde hun gjort, lige siden hun blev færdiguddannet i 2008.

»Det har der aldrig været problemer med,« fortæller hun nu, men det kom der efter hun stod frem, og hun er nu sygemeldt med stress.

»Mine kollegaer reagerede meget kraftigt på, at jeg stod frem. De frygtede, at skolen skulle blive et terrormål og alt muligt. Det hele har udviklet sig til noget, som bedst kan karakteriseres som voksenmobning,« fortæller Jannie Bøgh, som er meget glad for SFs forslag.

»Det kunne have sparet mig for meget. Hvis undervisning i Muhammedtegningerne var blåstemplet ovenfra, ville det ikke være kontroversielt, men det er det nu, fordi folk er meget bange,« siger hun.

»Og det, at det kommer fra SF, viser også, at det her ikke er spørgsmål om at være rød eller blå. Det er et spørgsmål om principper og demokratisk dannelse,« siger Jannie Bøgh, som er medlem af Dansk Folkeparti, hvilket ifølge hende selv pludseligt blev betragtet som et problem på hendes skole, efter hun stod frem og fortalte, at hun underviste i Muhammedtegningerne.

»Men i alle de år, jeg underviste i Muhammedtegningerne, var det aldrig et problem. Skolelederen har endda været til stede i klassen, imens jeg har gjort det, og jeg har aldrig taget mine politiske holdninger med ind i klasselokalet. Det hele handler om frygt,« siger Jannie Bøgh, som gerne så, at undervisning i Muhammedtegninger blev obligatorisk.

»Det burde det være for elevernes skyld, men hvis Folketinget stiller undervisningsmateriale til rådighed, bliver det sværere for lærere at fravælge det, og det er en god start,« siger hun.

Flertal uden om regeringen

SFs forslag får opbakning fra Nye Borgerlige, hvor Mette Thiesen bemærker, at der umiddelbart nu må flertal for beslutningsforslag V 79, som ellers blev nedstemt i marts.

I V 79, som blev fremsat af Nye Borgerlige, Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti – i alt 84 mandater –  står der blandt andet:

»Folketinget pålægger regeringen at opdatere skolesikkerhedsberedskabsplanerne og udarbejde læringsforløb på emu.dk i Muhammedkrisen, som lærere i folkeskolen har mulighed for at bruge i undervisningen.«

Med SFs 15 mandater vil der altså være flertal for, at Folketinget sætter sig i spidsen for udarbejdelsen af fælles undervisningsmateriale om Muhammedkrisen.

»Jeg har taget kontakt til samtlige blå partier bag vedtagelsesteksten fra foråret 2020, og vi er blevet enige om at genfremsætte det som beslutningsforslag her i efteråret. Så må vi se, om SF mener det, de siger, for så har vi et flertal uden om regeringen,« siger Mette Thiesen.

SFs børneordfører Jacob Mark håber ikke, at det bliver nødvendigt at bringe regeringen i mindretal.

»Hvis V 79 bliver fremsat som beslutningsforslag, så kan vi sagtens stemme for det,« siger Jacob Mark, »men jeg håber ikke, at det kommer dertil, for da V79 ikke blev vedtaget sidst, var det fordi vi fik vedtaget V80, som i grove træk pålagde regeringen at få gjort noget ved det her,« siger han.

I V80 rummer intet krav om undervisningsmateriale. I stedet står der:

»Regeringen opfordres til efter dialog med relevante parter at foreslå tiltag til styrkelse af lærernes ytringsfrihed og tryghed.«

Og det skal ifølge Jacob Mark forstås som en kraftig opfordring til regeringen.

»Men jeg lover, at hvis regeringen ikke gør noget ved det, så stemmer vi for. Så det her kommer til at ske,« siger Jacob Mark.