Kurven er ikke knækket, siger ekspert: »Min bekymring har været, at man i højere grad har holdt en normal jul«

Ifølge professor emeritus i epidemiologi Thorkild Sørensen er udviklingen i smitten stadig bekymrende, og han mener ikke, at der bør lempes på restriktionerne 3. januar, hvis situationen fortsætter.

 
Antallet af nye coronasmittede i Danmark er fortsat højt. Landet er derfor blevet lukket ned, mens de første danskere er blevet vaccineret mod coronavirus. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Kurven er ikke knækket, selvom det kunne se sådan ud før jul.

Det siger Thorkild Sørensen, der er professor emeritus i epidemiologi ved Københavns Universitet.

Thorkild Sørensen frygter, at folk har taget budskabet før juleaften til sig om, at der var en positiv indvirkning på smittetallene.

»Jeg synes ikke, det ser fornuftigt ud. Det, vi frygtede før, på trods af de forbedringer, der var, var netop, at juledagene ville skabe en ny stigning i smitten, og det ser ud til at være sket,« siger han:

»Budskabet før jul var jo, at kurven var knækket, og vi ved, at det har den virkning, at folk bliver mindre forsigtige. Så det meget glade budskab før jul har muligvis ført til, at adfærden ikke er blevet taget så højtideligt til trods for højtiden.«

Der blev søndag foretaget 22.957 lyntest hos fire private udbydere, der har kontrakt med staten. 714 af de test var positive.

Det viser tal fra Falck, SOS International, Copenhagen Medical og Carelink.

Det svarer til, at 3,11 procent af testene var positive, hvilket er en stigning siden lørdag, men lidt lavere end 1. juledag, hvor positivprocenten var 3,51.

Det blev foretaget markant færre lyntest end 23. december, hvor aktørerne foretog 80.291 prøver. Det var det hidtil højeste antal.

Opfordringen fra myndigheder og regeringen var, at julen måtte blive anderledes, og at alle burde ses med færre mennesker i julen.

»Min bekymring har været, at man i højere grad har holdt en normal jul,« siger Thorkild Sørensen.

Burde vi på nuværende tidspunkt have set større effekt af restriktionerne, mener du?

»Problemet er jo, at der kom ret kraftige restriktioner. Det var ikke en total nedlukning, men det var tæt på med lukning af storcentre og så videre. Så jeg ved ikke rigtig, hvad man ellers skulle have gjort. Man kunne måske have undladt at sige, at kurven var knækket, og at det kun var et fald, der var midlertidigt, hvis ikke vi virkelig anstrengte os for at være mindre sammen i julen,« siger han.

Flere restriktioner står i øjeblikket til at udløbe 3. januar 2021.

SSI-direktør: Alarmklokkerne ringer stadig

Thorkild Sørensen, hvor fornuftigt vil det være, hvis restriktionerne bliver ophævet 3. januar?

»Hvis udviklingen er, som vi nu ser det, tror jeg ikke, at det vil være specielt fornuftigt, det må jeg indrømme. Alle hungrer jo efter, at restriktionerne bliver ophævet, men med de overfyldte hospitaler er prisen meget høj.«

Onsdag før jul sagde Henrik Ullum, der er direktør for Statens Serum Institut (SSI), at de faldende smittetal skulle tages med besindighed, for trods en faldende tendens var de stadig på »et niveau, hvor alarmklokkerne ringer«.

»Hvis vi kommer tilbage i den samme form for smitteudvikling, som vi havde i den første halvdel af december og endda startende på et højere niveau, så kan vi ikke bære det. Det ville være helt forkert, når vi nu er ved at have vacciner. Det ville i mine øjne være forkert at slippe epidemien løs igen,« sagde han.

De seneste tal fra Region Hovedstaden viser, at antallet af indlagte med covid-19 på regionens sygehuse er steget.

468 er indlagt på et af de seks sygehuse i regionen. Heraf er 52 indlagt på intensiv.

Regionens hospitaler var før jul ved at have nået deres maksimale kapacitet for antal af indlagte med covid-19, og der var derfor overvejelser om at flytte patienter til andre regioner for at aflaste hospitalerne.

»Det i sig selv er et signal om, at situationen virkelig er til stregen,« siger Thorkild Sørensen.