Kun i denne uge: Irma åbner verdens mindste restaurant på Frederiksberg

Et nyt initiativ byder i denne uge på en anderledes madoplevelse i København. Et samarbejde mellem Irma og kokken William Milsted sætter fokus på kvaliteten af takeaway-retter og danskernes livsstil, der bliver mere og mere individorienteret.

Irma åbner verdens mindste restaurant i København. Her vil man de følgende dage servere supermarkedets egne takeaway-retter. I restauranten vil der kun være plads til en enkelt spisende gæst ad gangen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Irma

I aften åbner verdens mindste restaurant på Frederiksberg – Restaurant 1:1. Her er der kun plads til én spisende gæst ad gangen.

Restauranen 1:1 sætter i et samarbejde mellem Irma og kokken William Milsted fokus på danskernes ændrede spisevaner, hvor flere spiser alene. Det skyldes blandt andet, at flere danskere bor alene, ikke tager sig tid til at lave mad, og at danskerne i det hele taget er mere individorienterede end tidligere. Til gengæld betyder det ikke, at man behøver at slække på kvaliteten af maden, forklarer Irmas kædedirektør Søren Steffensen, der står i spidsen for projektet.

»Irma har en strategi, der er forankret i det urbane. Vi er i storbyerne, og her kan vi se, at flere ikke har tid – eller tager sig tid – til at lave deres måltid selv. Det vil sige, at vi spiser meget mere ude. Derudover er der mange, der bor alene, både ældre og singler, og samtidig vælger flere familier at dele måltiderne op, så børnene får én ting at spise og forældrene noget andet, så man – meget individuelt – spiser sammen. Vi vil gerne vise vores forbrugere, at fordi maden er købt i en Irma-butik, kan det have en fantastisk høj kvalitet,« siger Søren Steffensen.

Restaurenten ligger på Gl. kongevej 139 og serverer Irmas To-Go-retter, som er udviklet i samarbejde med Meyers, Cofoco, Lê Lê, GrødxHanegal og Letz Sushi, med særligt udvalgte vine og øl til maden eller kombucha fra Læsk og Irmas egen æblemost. Maden vil blive tilberedt af kokken William Milsted, der er uddannet kok fra Claus Meyer og som blandt andet har undervist i »kreativ tænkning« inden for gastronomi og stået i spidsen for restauranterne Baglokalet og Baghaven i København.

Selv om restauranten kun har plads til én enkelt spisende gæst, håber Søren Steffensen, at Irma kan være med til at »holde i hævd, at man spiser sammen«. Pointen er nemlig, at de individorienterede skal spise deres måltider med hinanden uden at være underlagt andre end deres egne krav til maden.

»Vi tror, at det er vigtigt, at individualisterne får lov til at spise det, de har lyst til, og at man på en enkel måde kan hjælpe dem til at spise sammen. Irma vil være bedst, når det gælder takeaway (hos Irma kaldet »Irma To Go«, red.). Vores koncept er en lidt atypisk måde at gøre det på, men vi møder folk derude, hvor de er – nemlig i restaurant-livet. Når man skal gøre noget, skal man altid gøre det i yderlighederne. I stedet for at lave verdens største restaurant har vi valgt at lave verdens mindste restaurant. Så kan vores kunder få mulighed for at komme ned og smage retterne, som er tilberedt af en god kok. Man kan spise det direkte, som det er, eller få en snak med kokken om, hvordan det kan spices op, når man besøger os,« siger han.

Restaurant 1:1 holder åbent fra den 29. april til den 3. maj og blev ifølge en pressemeddelelse fra Coop Danmark A/S fuldt booket i løbet af 48 timer. Foruden den ene gæst, der er plads til, vil der være en kok og en tjener i restauranten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Irma .

»Masturdating«

Konceptet bag Restaurant 1:1 taler ind i en tendens – det såkaldte fænomen »masturdating« – der de senere år har gjort sit indtog på restaurationer over hele København, ligesom den tidligere har gjort i storbyer som New York, Paris, London og Valencia.

»Masturdating« er noget, du gør, hvis du dater sig selv. Eksempelvis hvis du går alene til koncert, i teatret, biografen eller som i dette tilfælde på restaurant. Steder som man ellers typisk frekventerer som enten et par eller med en eller flere venner.

Livsstilskommentator Christine Feldthaus, kendt fra blandt andet DR-programmet »Kender du typen?,« har tidligere forklaret til Berlingske, at tendensen særligt skyldes to tilstande, som gør sig gældende i øjeblikket: først og fremmest det faktum, at en stor del af danskerne er enlige, og derudover den stigende interesse for gastronomi, der i høj grad har optaget mange danskere i takt med, at København har fået en »fantastisk madscene«. Ifølge hende peger alt på, at tendensen »masturdating« kun bliver større.

»Vi er kommet med på den udenlandske tendens, hvor mad er en lidenskab, og det at gå ud at spise er en hobby for amatører såvel som kokke og køkkenchefer,« udtalte Christine Feldthaus til Berlingske.

Måltidet er en prioritet

I en pressemeddelse fra Coop Danmark fremgår det, at William Milsted har været med til at udvælge ugens menu på Restaurant 1:1. Restauranten holder åbent hver aften i tidsrummet fra 17 til 21 fra 29. april til 3. maj, men er allerede fuldt booket. De gæster, der kommer til at frekventere restauranten, vil blandt andet have mulighed for at få serveret Teriyaki-kylling, Gul daal eller ratatouille. Hos Irma håber man, at oplevelsen vil vække interesse for at spise godt, uanset travlhed og uanset om man spiser alene eller i selskab med andre.

»Måltidet er et vigtigt, tilbagevendende holdepunkt i vores hverdag. Vi skal prioritere måltidet – også når vi har så travlt, at vi ikke har tid til at gå i køkkenet, eller når vi spiser alene. Restaurant 1:1 skal være en intens sanseoplevelse, der netop indkapsler dette. Du spiser alene og kan koncentrere dig fuldt ud om dit måltid, og samtidig bliver du gjort bevidst om, at en »færdigret« godt kan smage hjemmelavet, hvis den er tilberedt rigtigt,« siger William Milsted i pressemeddelelsen.

Selv om Restaurant 1:1 kun har åbent i denne uge, er det ikke det eneste tiltag, som Irma planlægger. Supermarkedskæden overvejer i øjeblikket, hvordan den kan medvirke til at bekæmpe madspild gennem takeaway og restaurantbesøg. Og så vil Irma have en af de verdenskendte og eftertragtede anmærkelser for deres mad.

»Jeg har tidligere proklameret, at Irma bliver den første supermarkedskæde, der får en Michelin-stjerne. Nu har vi i hvert fald åbnet en restaurant i en uge med en rigtig dygtig kok. Så må vi se, hvad næste skridt bliver,« siger Søren Steffensen.