Rundt om i restauranten sidder en håndfuld par og større selskaber og nyder alt fra østers til kulmule. Rummet summer af dates, forretningsmøder og fødselsdage. Snakken går lystigt i lokalet, og champagneglassene klirrer. Men rundt om den store, polerede spisebar sidder Matias Dalsgaard alene. Sådan kan han godt lide det.
»Jeg kan godt lide at spise alene, og jeg gør det ofte. Jeg rejser meget til Frankrig og Spanien med mit arbejde, hvor jeg også går ud alene, men jeg gør det herhjemme af de samme grunde. Jeg har ikke har lyst til at sætte mig hjem på hotellet, og på samme måde kan jeg heller ikke lide at sidde hjemme og spise alene. Jeg kan bedre lide at være ude. Og selvom jeg godt kan lide at lave mad, er det nemmere,« siger Matias Dalsgaard, der er stifter af bildelingstjenesten GoMore.
Flere gange om ugen frekventerer han forskellige restaurationer i København, helt uden påhæng. Denne aften er AOK med ham på Kødbyens Fiskebar. En af de restaurationer, der meget bevidst har indrettet deres lokaler efter de sultne soloryttere. For alt tyder på, at der bliver flere og flere af dem.
Jordskokker og spinat
Denne aften bestiller Matias kulmule med jordskokker og spinat, danskvand og et enkelt glas hvidvin.
»Jeg har tidligere fornemmet, at det var unormalt og spekuleret på, hvad andre mon tænkte om mig. Men i dag er jeg ligeglad, hvad andre måtte tænke. Jeg kan godt lide at kunne trække mig tilbage, gemme mig lidt og koble af, men samtidig betragte verden og tage del i den. Så sidder jeg med min telefon og tjekker mails eller læser nyheder. Det er hyggeligt,« fortæller han.
De fleste forbinder restaurantbesøg med noget socialt. Det er en oplevelse, som vi deler med andre. Men København slægter sig efterhånden på flere af verdens store metropoler. Fænomenet »masturdating« har de senere år gjort sit indtog på restauranter over hele København, ligesom den tidligere har gjort i byer som New York, London, Paris og Valencia. »Masturdating« er noget, du gør, hvis du dater sig selv, altså går alene i biografen, til koncert, i teatret eller på restaurant. Alt det, man engang gjorde som et par eller med en ven.

Mad er en lidenskab
Livsstilskommentator Christine Feldthaus, kendt fra blandt andet DR-programmet »Kender du typen?,« forklarer tendensen med udgangspunkt i særligt to tilstande, der gør sig gældende i øjeblikket. Først og fremmest det faktum, at en stor del af danskerne er enlige, og derudover den stigende interesse for gastronomi, der i høj grad optager mange danskere.
»Vi har for nyligt set en undersøgelse, der viser, at København er det foretrukne rejsemål lige nu. Det hænger sammen med, at vi har fået en madscene, der er fuldstændig fantastisk. Vi er kommet med på den udenlandske tendens, hvor mad er en lidenskab, og det at gå ud at spise er en hobby for amatører såvel som kokke og køkkenchefer,« siger Christine Feldthaus.

Hun mener, at trenden hænger tæt sammen med, at danskerne i dag er mere individorienterede end tidligere. Det er blevet mere accepteret at være sig selv.
»Vi har haft en oplevelse af, at mad er noget, vi indtager i fællesskab. Nu er vi gået kontra på den tendens og behøver ikke at sidde otte mennesker om et bord og knævre under maden. Man skal ikke underholde eller spørge ind til, hvad modparten har oplevet i dagens løb. Man vil have ro, kunne fordybe sig i maden og samtidig få et »moment of zen«. Det er blevet anerkendt at gå ud og flashe sin interesse for mad, uden at man dermed sender et signal om, at man ikke har nogle venner at spise med. Måske er vi blevet inspireret af de mange internationale madbloggere, som portrætteres i et væld af Netflix-dokumentarer, og derfor tænker, at det er en mulighed at gøre,« siger Christine Feldthaus.

København i udvikling
Kødbyens Fiskebar er indrettet med en stor spisebar, hvor gæster kan nyde fiskeanretninger på alle barens fire sider. I lokalets ene ende troner et cylinderformet akvarium, hvor enlige gæster ligeledes kan sidde og nyde deres tilberedte fisk, mens de kigger direkte ind på de levende, der svømmer rundt. Der er masser af borde med plads til både par og større selskaber, men der er tænkt over lokalets indretning, så også enlige gæster kan finde plads blandt stedets karakteristiske hvide og nærmest kliniske klinker.
»Folk skal kunne komme ind fra gaden og også bare spise alene. Det er noget, vi har taget højde for, også da vi lavede fiskebaren tilbage i 2009. Vi kan se, at tendensen vokser og vokser hos danskere. Det var en chance, vi tog i sin tid, og nu er der sket et væsentligt større skred i antallet af gæster, der går ud og spiser alene. Den danske madscene har udviklet sig i sådan en grad, at man godt tør gå ud og møde andre med en fælles interesse for mad,« siger Rene Renissen, restaurantchef på Kødbyens Fiskebar.
Flere andre restaurationer bekræfter den stigende tendens i København. En af dem er Anders Aagaard, der er indehaver af bl.a. Madkulbben og Bistro Royal og en af de store spillere på den københavnske restaurationsscene.
»Vi oplever, at folk i højere grad har lyst til at gå ud alene. Derfor bygger vi rigtigt mange barborde og borde i køkkenet, når vi bygger restauranter i dag. Så kan gæster sidde og spise i et åbent køkken eller i baren, hvor man principielt ikke kan se, om folk er alene eller en del af det crowd, der sidder rundt om i baren. Ingen skeler til dig, og det ser ikke mærkeligt ud, at du sidder alene og spiser. Hvis du sidder ved en bar eller et langbord, er du en del af det skuespil, det eventyr, der foregår lige på det tidspunkt lige på det sted den præcise aften. Det at gå ud og spise alene er ikke ensbetydende med, at du er alene,« siger Anders Aagaard.

Vi har vennen med i lommen
Antallet af enlige danskere har været støt stigende de sidste årtier, og masturdatings indtog er en naturlig følge heraf. Af samme årsag mener Christine Feldthaus også, at det er en tendens, der er kommet for at blive.
»Alt peger på, at tendensen bliver større. Vores måde at leve på bliver mere og mere single-orienteret. Der bor 1,6 millioner enlige i danmark. Engang imellem kan de jo godt helt spontant få lyst til at gå ud at spise uden lige at kunne finde en, der skal med. Vi lever meget mere i en singlekultur uden fastlåste familiemønstre. Vi mødes på kryds og tværs, og hele tendensen i samfundet spiller godt overens med masturdating,« siger hun og tilføjer, at smartphonens rolle heller ikke på dette område af tilværelsen skal underkendes.
»Jeg har ikke evidens, men jeg tror ikke, at man skal underkende, at mobiltelefonen er vores ven. Min pointe er, at når jeg ikke synes, at det er slemt at sidde og spise alene, så er det, fordi jeg dybest set indrømmer over for dig, at jeg kan sidde og spille Wordfeud med mine venner, samtidig med at jeg sidder og spiser muslinger i Aarhus. Så jeg er ikke alene ude og spise. Jeg er ude og spise med alle dem, jeg enten viser et billede af mine muslinger eller dem jeg SMSer, snapchatter, instagrammer eller spiller Wordfeud med. Dybest set er vi aldrig længere alene. Vi har vennerne med i lommen,« siger Christine Feldthaus.
Omkring klokken 19 har Matias Dalsgaard spist sig igennem kulmulen. Hans arbejdsdag er ikke slut, og han efterlader AOKs journalist i baren. Ensomheden trænger sig en smule på og telefonen kommer på bordet. En bartender henvender sig afdæmpet, og under snakken sætter en anden engelsktalende mand sig ved siden af mig. Han lægger sin iPhone 8 på disken og nærstuderer menukortet. Han er også alene.