Kritik af nyt nattelivs-udspil: »Jeg fik kaffen galt i halsen, da jeg så det»

Hvis det står til Socialdemokratiets spidskandidat til overborgmesterposten i Københavns Kommune, Sophie Hæstorp Andersen (S), skal nattelivet i København ikke lukke ved midnat fremover. »Udspillet går alt for langt,« lyder kritikken.

»Mange unge og andre festglade mennesker vil jo så søge andre steder hen – som vi så det i Kødbyen på Vesterbro i sommer. Det tror jeg ikke umiddelbart vil skabe mere ro i Indre By,« lyder det fra Sophie Hæstorp Andersen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Sophie Hæstorp Andersen, der er Socialdemokratiets spidskandidat til overborgmesterposten i Københavns Kommune, skriver på Facebook, at hun »fik kaffen galt i halsen«, da hun så det nye udspil til ændringer i nattelivet.

I udspillet står der blandt andet, at alkoholbevillinger efter midnat skal begrænses, mens der skal indføres opholds- og alkoholfrie zoner forskellige steder i byen.

Det er blandt andet blevet kritiseret for at være en afvikling af nattelivet, som vi kender det, da mange barer og restauranter vil være nødt til at lukke om natten, hvis de ikke kan sælge alkohol efter midnat.

Også den socialdemokratiske politiker stiller sig nu kritisk over for forslaget.

»For det første vil man begrænse nattilladelser fremadrettet, hvilket betyder, at festen i byen mange steder skal slutte klokken 24. Det synes jeg i sig selv er en smule rigid tilgang til fester i landets hovedstad. Mange unge og andre festglade mennesker vil jo så søge andre steder hen – som vi så det i Kødbyen på Vesterbro i sommer. Det tror jeg ikke umiddelbart vil skabe mere ro i Indre By. Tværtimod vil man søge mod gaden og byens parker, ligesom vi har gjort det under corona,« skriver Sophie Hæstorp Andersen (S) blandt andet i opslaget på Facebook.

KØBENHAVN SKAL VÆRE EN ÅBEN BY MED FEST OG NATTELIV Åh, hvor jeg savner det! En åben by, hvor vi kan mødes til...

Slået op af Sophie Hæstorp AndersenOnsdag den 3. marts 2021

Hun nævner også, at restauranter og barer i forvejen bløder økonomisk på grund af coronakrisen, og at udspillet vil ramme branchen enormt hårdt, hvis det bliver til virkelighed.

Centrale punkter i udspillet kan juridisk slet ikke lade sig gøre

Sophie Hæstorp Andersen er heller ikke fortaler for forslagene om alkohol- og opholdsfrie zoner.

Til Berlingske siger overborgmesterkandidaten, at »gaderne skal kunne tages i brug«, når vi alle igen kan komme ud.

»Jeg er helt med på, at det giver nogle støjgener, som vi skal håndtere. Men har man valgt at bo i byen, så skal man også kunne tænke med på, hvordan vi kan have musik i byen og jazzfestival og den slags. Grundlæggende tror jeg på, at byen skal tages i brug. Det synes jeg ikke harmonerer særlig godt med det her udspil,« siger hun.

Hvad skal man så gøre ved den støj, der især er i nogle af de hårdt ramte områder i byen i weekenderne – og ofte også onsdag og torsdag – for eksempel i Indre By?

»Det skal man selvfølgelig finde en løsning på. Jeg synes, at natklubberne skal forpligtes til ikke kun at tage ansvar for det, der foregår indenfor hos dem, men også ude på gaderne. Der er nogle ting i udspillet, der er okay. For eksempel at folk ikke skal kunne tage alkohol med ud på gaden, når de forlader en bar. Og så kan det diskuteres, om det er smart, at man kan gå ind i en døgnbutik og købe alkohol, når byen lukker. Men det er ikke noget, kommunen kan gøre noget ved. Det ligger hos Folketinget.«

Er det ikke en god idé at indføre opholdsforbud nogle steder i byen, så unge ikke samles til fester i parker med enormt højt musik – ligesom det skete i sommer?

»Det vil jeg tage stilling til, når jeg har set høringen. Hvis man bor et sted, hvor der spilles højt musik, er det bedste, man kan gøre, at have en løbende dialog med dem, der bruger områderne. Man skal respektere hinanden i nattelivet.«

»Selve ideen med at lave en plan for, hvordan vi ønsker at genåbne, er ikke en dårlig idé. København har brug for en debat om, hvordan vi gør det her mere bæredygtigt, så man kan holde ud at bo i byen. Men jeg synes, at det her udspil går for langt,« lyder det fra Sophie Hæstorp Andersen.

Også Henrik Appel (S), der er medlem af Kultur- og Fritidsudvalget for Socialdemokratiet og tidligere medlem af Bevillingsnævnet i København, kritiserer udspillet. Ifølge ham kan centrale punkter i udspillet juridisk slet ikke lade sig gøre.

»Vi kan have mange politiske intentioner, og de er gode nok, men når det kommer til praksis, står jura over politiske ambitioner. Derfor er det fuldstændig tom snak, når Francizka Rosenkilde siger det, hun siger,« siger han:

»Vi vil gerne have ændret lukkeloven, men den ligger hos Christiansborg. Og når vi sidder i Bevillingsnævnet, skal vi også følge et ligebehandlingsprincip, som gør, at hvis naboen har en alkoholbevilling til klokken 2, så er udgangspunktet at du også skal have til klokken 2.«

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra overborgmester Lars Weiss (S), men det har ikke været muligt.