Krisepsykologer: Landsholdet skulle ikke have haft dét ultimatum lørdag aften

De danske landsholdsspillere skulle ikke have stået med beslutningen om at genoptage lørdagens EM-kamp efter Christian Eriksens kollaps, siger to krisepsykologer.

 
DBU holdt pressemøde dagen efter EM-åbningskampen mod Finland i Parken, hvor Christian Eriksen faldt om. Video: DBU/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var ikke forsvarligt at overlade beslutningen om at genoptage lørdagens EM-kamp til landsholdsspillerne selv efter Christian Eriksens kollaps på banen.

Det vurderer krisepsykolog Per Bernth Jensen.

»Det er helt hul i hovedet. I sådan en krisesituation er der nogle højere oppe i systemet, der skal træde til og tage ansvar. Det skal ikke overlades til spillerne selv,« siger Per Bernth Jensen.

Han er psykolog med speciale i psykotraumatologi.

Christian Eriksen kollapsede som følge af et hjertestop kort før pausen i kampen mod Finland i Parken. Han blev genoplivet på banen og blev i vågen tilstand kørt til Rigshospitalet.

Efterfølgende fik det danske landshold valget mellem at genoptage kampen samme aften eller næste dag klokken 12. Et tilbud, der har udløst kritik fra flere sider af UEFA, og som mandag fik landsholdsmålmand Kasper Schmeichel til at udtale, at spillerne ikke selv skulle have stået med den beslutning.

Thomas Delaney, Andreas Christensen, Jonas Wind, Simon Kjær og Yussuf Poulsen står foran Christian Eriksen under EM-landskampen mellem Danmark-Finland i Parken lørdag den 12. juni 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

Det synspunkt møder altså opbakning fra krisepsykologen.

»Spillernes tænkning går jo fuldstændig i opløsning i sådan en situation. De er jo i en choktilstand. Det er den værst tænkelige situation, man kan stille dem i. De kan ikke træffe en fornuftig beslutning overhovedet,« siger Per Bernth Jensen.

Samme vurdering lyder fra krisepsykolog Pia Woidemann.

»Det er fuldstændig uhørt, at spillerne skulle stå med det valg. Og træner Kasper Hjulmand skulle heller ikke tage den beslutning. Hele holdet burde have været sendt direkte til krisehjælp i stedet for at blive stillet det ultimatum,« siger hun

Landstræner Kasper Hjulmand forklarede i lørdags, at spillerne bare ville have kampen overstået hurtigst muligt.

Berlingske arbejder på at få en kommentar fra DBU og fra UEFA.

Hør også Berlingskes Martin Borres fortælling om den gruopvækkende oplevelse i Parken lørdag aften – og hvordan landsholdet kommer videre – i nyhedspodcasten Pilestræde: