Kriminalforsorgen i selvmodsigende forklaring om mystisk besøg hos terrordømt agent: Har ikke et nummer til »Mads og Frederik« – ringede alligevel til dem

To formodede efterretningsagenter, der afleverede 10.000 kroner til den terrordømte agent Ahmed Samsam, er nu forsvundet. Kriminalforsorgen har haft både de fulde navne og telefonnummer til de to mystiske mænd, men afviser nu at kunne finde dem.

Ahmed Samsam i retten i Madrid, 2018, hvor han blev dømt for at tilslutte sig Islamisk Stat. I virkeligheden, har Berlingske afdækket siden januar 2020, tilsluttede Ahmed Samsam sig aldrig en terrorbevægelse, men arbejdede i stedet som agent for danske efterretningstjenester i kampen mod terror. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCA PIERGIOVANNI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På mystisk vis lykkedes det Kriminalforsorgen at levere 10.000 kroner tilbage til to mænd, som fængselsvæsenet efter eget udsagn intet kender til.

Det fremgår af en række nye – og tilsyneladende selvmodsigende – svar fra Kriminalforsorgen i Ahmed Samsam-sagen.

Som Berlingske tidligere har beskrevet, gik to mænd 9. September 2021 ind i et af Europas mest sikrede fængsler lidt uden for Horsens, hvor de indskrev sig som »Mads og Frederik«, fik adgang til den terrordømte agent Ahmed Samsam og gav ham de omtalte penge i et bundt med 500-kronesedler.

Efter »Mads og Frederiks« besøg i Enner Mark Fængsel afleverede Ahmed Samsam pengene til en fængselsfunktionær og bad om at få dem sat ind på sin konto.

Det er ulovligt for indsatte i lukkede fængsler at være i besiddelse af så store kontantbeløb, og hvis man vil give en indsat penge, skal det ske elektronisk.

Derfor konfiskerede funktionæren pengene og noterede i en rapport, at Samsam havde handlet i »god tro«. »Mads og Frederik« fik pengene tilbage.

Til sin familie har Ahmed Samsam forklaret, at de to mænd arbejder for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og var hans kildeførere, da han som udsendt agent rejste til Syriens borgerkrig for at rapportere hjem om danske jihadister på slagmarken.

»Mads og Frederiks« besøg i Enner Mark Fængsel var et led i en forhandling om en mindelig løsning på Samsam-sagen: Den terrordømte agent skulle i ubemærkethed sluses ud i samfundet og tildeles en større økonomisk kompensation for at blive ladt i stikken med en terrordom.

De 10.000 kroner skulle understrege tjenesternes velvilje.

Men forhandlingerne strandede, og Ahmed Samsams advokat stævnede i december sidste år tjenesterne for at få retten til at tilpligte dem at be- eller afkræfte, at han var udsendt som agent.

En officiel bekræftelse vil have afgørende betydning for vurderingen af, om hans terrordom er retmæssig eller ej, siger advokat Erbil Kaya og peger på, at fængselsbesøget fra »Mads og Frederik« selvfølgelig er interessant i lyset af den forestående retssag:

»Vi forsøger at få et officielt svar på, hvem de er, og hvor de arbejder, fordi vi mener, at omstændighederne ved det besøg i høj grad understøtter Ahmed Samsams egen forklaring.«

Selvmodsigelser

Af samme grund stillede advokaten en række spørgsmål om besøget til Kriminalforsorgen, som nu har svaret i det, der umiddelbart lyder som en i flere led selvmodsigende forklaring. Svarene, som Berlingske har læst, indgår nu i stævning-sagen.

Ifølge Kriminalforsorgen aftalte »Mads og Frederik« besøget på forhånd telefonisk med Enner Mark Fængsel, og de viste billedlegitimation, da de ankom. Alligevel angiver Kriminalforsorgen, at man hverken kender deres efternavne, har deres telefonnummer, mailadresser eller anden relevant information om dem.

»Områdekontoret og Enner Mark Fængsel er ikke i besiddelse af de ovennævnte oplysninger,« lyder det i svaret.

Her bekræfter Kriminalforsorgen desuden, at de to mænd gik gennem sikkerhedskontrollen, hvor de 10.000 kroner i kontanter – som er ulovlige at tage med ind i et lukket fængsel – ikke blev opdaget. Selvom fængslet gemmer alle billeder fra sikkerhedskontrollen, vurderer Kriminalforsorgen, at det ikke er sikkert, man kan finde frem til lige præcis »Mads og Frederik«s billeder.

Så er der tilbageleveringen af pengene: De to mænd uden efternavne fik de 10.000 kroner igen, men af de nye svar fra Kriminalforsorgen fremgår det, at tilbageleveringen først fandt sted, efter de to mænd havde forladt fængslet og tilmed først flere dage senere.

»Enner Mark Fængsel oplyser, at pengene formentlig er tilbageleveret tirsdag den 14. september 2021, men at det ikke kan fastslås med sikkerhed,« oplyser Kriminalforsorgen.

Til trods for at fængselsvæsenet ikke har et telefonnummer til »Mads og Frederik«, blev de to i den forbindelse »kontaktet telefonisk med henblik på tilbageleveringen« – selvom fængselsvæsenet altså ikke har deres kontaktinformation.

»Ingen mening«

Kriminalforsorgens svar »giver jo ikke mening«, bemærker advokat Erbil Kaya.

»Det virker både paradoksalt og mystisk, at man siger, man ikke ved, hvem disse personer er, men alligevel flere dage senere formår at levere pengene tilbage til dem. Det er jo det, de oplyser: At de har leveret pengene tilbage, men at personerne ikke kan identificeres. Hvordan kan man det? Det giver jo ikke mening,« siger han.

Advokaten betoner også, at Kriminalforsorgens kryptiske svar efter hans vurdering underbygger Ahmed Samsams forklaring om, hvem »Mads og Frederik« er.

»Hvorfor har man ellers så stort et behov for at lukke ned og undgå at fortælle, hvem de to personer er, frem for at hjælpe med at få det opklaret? Når det er så svært at få at vide, hvem to personer, som har besøgt et af landets mest sikre fængsler, er, så må man bare sige, at det jo i høj grad underbygger Ahmed Samsams egen forklaring,« siger Erbil Kaya.

Advokaten tilføjer, at han vil kræve konfiskeringen af de 10.000 kroner, som Ahmed Samsam indleverede efter besøget, prøvet ved en domstol, sådan som loven giver mulighed for.

»Ret beset er pengene ikke vigtige for os her, det er trods alt et mindre beløb, men forhåbentlig vil en retsprøvelse af konfiskationen kaste lys over, hvem de to mænd er,« siger Erbil Kaya.

Berlingske har bedt Kriminalforsorgen forklare, hvordan de nye oplysninger om det besynderlige besøg hænger sammen.

Hvordan kom Kriminalforsorgen i kontakt med de to mænd, når man ikke har deres kontaktoplysninger?

Hvorfor blev de ikke anmeldt eller sigtet for ulovlig indsmugling i et lukket fængsel?

Blev pengene leveret tilbage ved en elektronisk overførsel eller som kontanter?

Kriminalforsorgen vil ikke stille op til et interview og afviser at svare på spørgsmål om sagen.