Konservatives top går til angreb på egen EU-spidskandidat

Der er interne stridigheder blandt de Konservative om afrikanske migranter. Gruppeformand Mette Abildgaard og partiformand Søren Pape langer ud efter deres partis spidskandidat til Europa-Parlamentet, Pernille Weiss, efter et kontroversielt interview i Berlingske. »Der er stærkt bekymrende lidt styr på politikken hos de Konservative,« siger DFs EU-spidskandidat.

Søren Pape Poulsen langer ud efter sin egen EU-spidskandidat efter artikel i Berlingske. »Jeg vil gerne mane enhver tvivl til jorden: Det er IKKE konservativ politik, at der skal 10 mio. afrikanere til Europa.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

De Konservatives partitop er bestemt ikke enig med Pernille Weiss i, at Europa skal arbejde for tiltrække ti millioner afrikanske migranter til arbejdsstyrken. Allerede torsdag aften skrev Mette Abildgaard på Twitter:

»Lad mig slå helt fast: 10 mio. afrikanske migranter til Europa er ikke konservativ politik!«

Partiformand Søren Pape Poulsen delte derefter hurtigt Mette Abildgaards udmelding på sin egen Twitter-profil og skriver her til morgen:

»Jeg vil gerne mane enhver tvivl til jorden: Det er IKKE konservativ politik, at der skal 10 mio. afrikanere til Europa. EU skal først og fremmest fokusere på styrket kontrol af de ydre grænser. Glad for at Pernille har præciseret dette i går aftes.«

Reaktionen kommer på baggrund af, at Pernille Weiss i Berlingske siger, at hun vil arbejde for at gøre det lettere for afrikanere at komme til Europa. Målet er, at europæiske virksomheder får adgang til flere hænder.

»Det er vigtigt for erhvervslivet, at der er den arbejdskraft, som de har behov for. Vi er et eksportland og lever af at sælge vores produkter og løsninger til resten af verden. Hvis ikke vi har kvikke hænder og hoveder til at gøre det, der skal gøres, så skyder vi os selv i foden,« siger Pernille Weiss og tilføjer:

»Vi kommer i EU til at mangle over ti millioner par hænder de kommende år.«

Men det er langtfra konservativ politik, tordner Pape og Abildgaard.

»Lad mig slå helt fast: 10 mio. afrikanske migranter til Europa er ikke konservativ politik! Det indtryk får man desværre fra Pernille Weiss i Berlingske,« skrev Mette Abildgaard og understregede:

»Vi har brug for arbejdskraft, men vi skal først og fremmest passe på Danmark!«

Stridigheden opstår blot en måned inden europaparlamentsvalget, der afholdes 26. maj.

Pernille Weiss beklager på sin Twitter, at hun har udtrykt sig uklart.

Dansk Folkeparti vil vide, hvad linjen er

De Konservatives interne forvirring om migrationspolitikken vækker »bekymring« hos Dansk Folkeparti. Partiets spidskandidat til det forestående europaparlamentsvalg, Peter Kofod, vil nu »tage en snak med Pape«.

»Det er jo stærkt bekymrende, at der er så lidt styr på flygtninge- og indvandrerpolitikken. Det er svært at tro på, at der er styr på linjen fremadrettet,« siger Kofod, som nu vil spørge Pape, »hvad han kan stå på mål for?«

»Man kan med rette spørge, om de Konservative er konservative. Der er ikke meget gud, konge og fædreland over det her,« siger EU-spidskandidaten, som forklarer, at stærke grænser i EU er alfa og omega for et samarbejde mellem de to partier.

»Jeg er mildest talt chokeret over de her udtalelser. Det er jo helt ude i skoven. Hvordan kommer migrationspolitik lige pludselig til at handle om, at erhvervslivet skal have billig arbejdskraft? Det er helt uden for nummer og stik imod alt det, regeringen og Dansk Folkeparti har arbejdet for,« siger DFeren, som på ingen måde ønsker at samarbejde om blødere grænser mellem Afrika og EU.

»Statistikkerne tyder ikke på, at migranter fra denne gruppe er gode til at komme i arbejde,« siger Kofod.

DI: Ikke behov for flere ufaglærte

Hos Dansk Industri (DI) mener man ikke, at der er behov for »at åbne dørene« til Europa og Danmark. Virksomhederne ønsker sig først og fremmest »veluddannet arbejdskraft«, fortæller underdirektør i DI Steen Nielsen.

»Det er mennesker, som kommer i job fra dag et og er vigtige for vores vækst og velfærd. Men det er vigtigt, at vi målretter adgangen til de kvalificerede udenlandske medarbejdere, vi har brug for,« siger han.

Derfor nytter det ikke nødvendigvis noget at rekruttere ti millioner hænder fra Den Afrikanske Union.

»Når det gælder behovet for medarbejdere fra lande uden for EU, er det helt afgørende at have fokus på, hvilke kvalifikationer de kommer med. Vi ser ikke noget behov for at tiltrække medarbejdere med et relativt lavt kvalifikationsniveau til Danmark og Europa. Derfor har vi fra virksomhedernes side heller ikke et ønske om at åbne bredt op for migration af ufaglærte – uanset om de kommer fra Afrika eller USA,« siger Steen Nielsen.