Gruppeformand: Permanent grænsekontrol er ikke konservativ politik

Det seneste døgn har der været en del forvirring om, hvad der er Det Konservative Folkepartis politik, når det kommer til grænsekontrol. Nu afviser partiets gruppeformand, Mette Abildgaard, at partiet ønsker at indføre permanent grænsekontrol. I stedet vil man forlænge den midlertidige grænsekontrol, og det vil man fortsætte med, indtil der er styr på EU's ydre grænser.

Mette Abildgaard, gruppeformand for Det Konservative Folkeparti Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Det seneste døgn har været præget af en vis grad af forvirring om, hvad der egentligt er Det Konservative Folkepartis holdning, når det kommer til spørgsmålet om permanent grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse. To af partiets profiler er nemlig dybt uenige. Naser Khader udtalte mandag, at det skal indføres øjeblikkeligt, og først derefter vil han reformere Schengen-samarbejdet. Tirsdag har Pernille Weiss, der er partiets spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget, afvist, at det er partiets ønske.

Men nu slår partiets gruppeformand og politisk ordfører, Mette Abildgaard, fast, at ønsket om permanent grænsekontrol ikke er Det Konservative Folkepartis politik. I stedet ønsker partiet at forlænge den midlertidige tilladelse indtil der er styr på EU's ydre grænser.

»I Det Konservative Folkeparti ønsker vi at forlænge den midlertidige grænsekontrol, som vi har nu. Det ønsker vi at blive ved med indtil der er tryghed i forhold til EU’s ydre grænser. Men vi ønsker ikke en permanent grænsekontrol, for det er ikke i overensstemmelse med vores medlemsskab i Schengen-aftalen og vores engagement i Europol. Det er ikke konservativ politik at indføre permanent grænsekontrol,« siger Mette Abildgaard.

Venstre fremlagde mandag morgen, at partiet ønsker en reformering af Schengen-samarbejdet, så landene kan få lov til at indføre permanent grænsekontrol. Partiet ønsker nemlig, at den nuværende kontrol ved den dansk-tyske grænse indføres permanent.

Mette Abildgaard understreger flere gange, at Det Konservative Folkparti ikke ønsker permanent grænsekontrol, og at partiet ser den midlertidige som et redskab, der bruges nu, fordi der ikke er kontrol over EU’s ydre grænser. Det er ifølge hende de konservatives ønske at komme frem til en situation, hvor der ikke er brug for grænsekontrol. I stedet kan andre værktøjer som eksempelvis overvågning og patruljer i grænselandet tages i brug.

»Men lige nu har vi brug for en grænsekontrol, og Det Konservative Folkeparti ønsker, at den tilladelse, som vi har lige nu, bliver forlænget, når den udløber,« siger Mette Abildgaard.

Partiets gruppeformand vil ikke kommentere Naser Khaders udtalelser om, at han ønsker en permanent grænsekontrol indført nu. Det udtalte han mandag, og her sagde han også, at han vil indføre det nu og først derefter reformere Schengen-aftalen.

»Jeg skal ikke spekulere i Nasers formuleringer, men jeg noterer mig, at han mener, at det skal gøres indenfor Schengen-samarbejdet, og at der er enighed om at det danske engagement i Schengen skal fortsætte fremadrettet,« siger Mette Abildgaard.

Han har jo sagt, at han ikke synes, man skal vente på at Schengen er blevet reformeret. Han vil indføre permanent grænsekontrol nu. Han vil altså gøre det udenom samarbejdet.

»Det jeg kan udtale mig om er Det Konservatives Folkepartis officielle politik, når det gælder spørgsmålet om grænsekontrol. Den er, at vi ønsker at forlænge den midlertidige grænsekontrol indtil der kommer styr på EU’s ydre grænser. Det er der hårdt brug for. Men vi går ikke ind for en permanent grænsekontrol, og vi ønsker fortsat et Schengen-samarbejde«.

Når der er styr på EU’s ydre grænser, skal den midlertidige grænsekontrol så ophæves?

»Vi har ikke noget grundlæggende ønske om, at vi skal have en grænsekontrol. Det er noget, vi har af nød, indtil der er kontrol over de ydre grænser. Så vi må forlænge vores midlertidige aftale, indtil den situation opstår. Vi føler os trygge ved det.«