DF og K kræver permanent grænsekontrol nu: Vil ikke vente på V

Venstre vil arbejde for at reformere EUs grænsesamarbejde, men DF og K kræver permanent grænsekontrol nu.

ARKIVFOTO: Søren Pape og Naser Khader og de konservative politikere møder vælgerne og skyder valgkampen i gang på Højbro Plads i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Regeringspartiet De Konservative og støttepartiet Dansk Folkeparti er glade for Venstres udmelding om permanent grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse.

Men de kræver begge, at det bliver indført nu i stedet for at vente på, at Schengen-samarbejdet reformeres.

»Vi skal have det indført nu, og så må vi samtidig arbejde for at reformere Schengen-samarbejdet. Men hvis vi skal vente på, at samarbejdet skal reformeres, kan der gå mange år, før det kan ske,« siger værdiordfører Naser Khader (K).

Schengen-samarbejdet er en mellemstatlig aftale fra 1985 om EUs ydre og indre grænser, der lader landene have midlertidig grænsekontrol i en kort årrække, men ikke permanent.

Siden 2016 har politi og hjemmeværn kontrolleret biler, der passerer den dansk-tyske grænse ved stikprøvekontroller.

Det er sket med henvisning til frygten for terror, flygtningestrømmen i 2015, som siden er faldet meget, og fordi der ikke er styr på EUs ydre grænser.

Dansk Folkeparti ser ingen hindringer for, at Danmark kan indføre permanent grænsekontrol allerede nu.

»Sagen er, at vi allerede kan gøre det, Venstre siger. Vi er med i Schengen på en parallelaftale, så vi kan bare indføre permanent grænsekontrol den dag i morgen, så der er ingen grund til at gøre det hele så bøvlet i EU-systemet.«

»Det har meget lange udsigter. Jeg synes ikke, at en kommissær potentielt skal bestemme om vi skal have grænsekontrol eller ej,« siger Peter Kofod, der er spidskandidat for Dansk Folkeparti til EU-Parlamentet, som afholder valg søndag 26. maj.

Venstres spidskandidat ved europaparlamentsvalget, Morten Løkkegaard, afviser dog, at Danmark skulle være i fare for at få et nej fra EU-Kommissionen til at opretholde grænsekontrollen, inden nye Schengen-regler er trådt i kraft.

»Vi har 13 gange bedt EU-Kommissionen om lov til at foretage indrejsekontrol, og vi har fået lov hver gang.«

»Det skyldes, at EU-Kommissionen også godt selv kan se det latterlige i den cirkusforestilling, som virkeligheden allerede har overhalet indenom.«

»Så længe situationen er så uholdbar i forhold til Europas ydre grænser, kan man ikke seriøst gå ind og kræve, at nogen skal ophæve deres indre grænsekontrol,« siger Løkkegaard.

Venstre foreslår mandag en permanent grænsekontrol, og at det også bliver muligt at foretage kontrol af biler, der rejser ud af Danmark.

Endelig indeholder udspillet et mål om at investere 50 millioner kroner i ny overvågningsteknologi i form af sensorer og droner.

/ritzau/