Løkke vil indføre permanent grænsekontrol

På et pressemøde ved den dansk-tyske-grænse har statsminister Lars Løkke Rasmussen netop meddelt, at han ønsker permanent grænsekontrol.

Foto: Mads Claus Rasmussen

Det nytter ikke noget, at regeringen en gang hvert halve år skal ansøge om at forlænge grænsekontrollen. Derfor skal grænsekontrollen være permanent, og det vil Venstre arbejde for.

Sådan lyder det på et pressemøde ved den dansk-tyske-grænse mandag morgen, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) samt Venstres spidskandidat ved europaparlamentsvalget, Morten Løkkegaard, fortæller, at de vil arbejde for at ændre reglerne i Schengen, så landene kan have permanent grænsekontrol.

50 millioner kroner afsættes desuden til ny teknologi, som skal være en del af arbejdet med at bevogte grænsen og erstatte grænsevagterne.

»Grænsekontrol er kommet for at blive. Vi er nødt til at have permanent grænsekontrol,« siger statsministeren på pressemødet.

»Vi vil også have mulighed for at lave udrejsende grænsekontrol. Vi er i en situation med migration og terrortrusler, der gør, at vi må kigge på, hvordan Schengen-samarbejdet skal se ud. Det er tiden inde til,« fortsatte han.

Derfor har vi brug for et nyt europæiske samarbejdet på det her område, sagde han og tilføjede, at »det skal være nemt for lovlydige mennesker, og det skal være svært for kriminelle« at komme over grænsen.

Hylder den fri bevægelighed

Adspurgt, om ikke grænsekontrollen strider med ideen om den fri bevægelighed, svarede Lars Løkke Rasmussen:

»Jeg hylder den fri bevægelighed, men jeg hylder den ikke for menneskesmuglere og serietyve. Derfor er det her som så mange andre af livets udfordringer ikke sort og hvidt.«

Grænsekontrollen blev i første omgang indført den 4. januar 2016 i forbindelse med flygtningekrisen i Europa.

»Den smarte løsning er ikke, at alle biler skal stoppes her. Vi skal have mulighed for at stoppe dem, vi vil stoppe,« sagde statsministeren.

Ifølge TV 2 er 10,3 mio mennesker siden januar 2016 ifølge Rigspolitiet blevet kontrolleret ved grænsen.

Af Rigspolitiets tal fremgår det, at 7744 personer er blevet afvist i alt. 430 blevet sigtet for menneskesmugling.

Opdateres...