Kongehusekspert om Kronprinsesse Marys forfremmelse: »Det er virkelig win-win«

Onsdag er kronprinsesse Mary udnævnt som rigsforstander og kan nu træde i Dronningens sted. Kongehusekspert kalder det et »ligestillingsprojekt« og en ren »win-win-situation«, men det kunne ikke være sket før prins Henriks død.

Kronprinsesse Mary er onsdag udnævnt som rigsforstander af dronning Margrethe. Det oplyser Kongehuset i en pressemeddelelse, ledsaget af dette billede fra statsrådet, hvor Kronprinsessen i overværelse af Dronningen, kronprins Frederik og regeringen repræsenteret af Mette Frederiksen underskrev den nødvendige erklæring om at ville overholde Grundloven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft/Kongehuset

»Det er interessant, og det demonstrerer endnu en gang det danske kongehus' meget sikre sans for, hvordan og hvornår de skal forvalte og dermed tilpasse og ændre traditionen,« siger Sebastian Olden-Jørgensen, kongehusekspert og lektor ved Saxo-Instituttet på Københavns Universitet.

Dronning Margrethe har på et statsråd onsdag fået tilslutning til, at kronprinsesse Mary fra i dag kan indsættes som såkaldt rigsforstander.

Som rigsforstander vil Kronprinsessen fremover kunne varetage Dronningens forpligtelser som statsoverhoved, når Dronningen er forhindret. Det kan være ved sygdom, eller når Dronningen er ude at rejse.

Foruden nu Kronprinsessen har det hidtil været Kronprinsen, prins Joachim og prinsesse Benedikte, der har kunnet varetage rollen som rigsforstandere.

Sebastian Olden-Jørgensen

»Nej, det kunne ikke være sket før. Det kunne i hvert fald ikke været sket før prins Henriks død, så ville det have været et slag i ansigtet på den gamle mand.«


Hvorfor vælger de at sætte Kronprinsessen ind som rigsforstander nu?

»Joachim er i Paris, og så er det godt at have en ekstra at gøre til rigsforstander. Dronningen bliver ældre, og Benedikte bliver heller ikke yngre. Elefanten i rummet – og det, det handler om – er også, at Kronprinsessen gør det rigtig godt,« siger han og fortsætter:

»Hun er ikke kun flot, hun er fremfor alt socialt begavet. Hun er venlig, imødekommende og professionel. Hun siger og gør det rigtige. At råde over den ressource og ikke trække på den, det er da dumt,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Et ligestillingsprojekt i forlængelse af tronfølgerloven

Han kalder det desuden for et ligestillingsprojekt, der ligger i forlængelse af grundlovsændringen af tronfølgerloven i 2009, hvor vi fik ligestilling af drenge og piger i tronfølgen.

»Nu er det ikke kun Kronprinsen, der kan træde til, men det kan hans hustru også. Kongehuset pressede ikke på med tronfølgerloven, men her har de taget teten, og det er en stor cadeau til Kronprinsessen,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Under onsdagens statsråd underskrev Kronprinsessen en erklæring om at ville overholde Grundloven. Det skete under overværelse af kronprins Frederik, dronning Margrethe og statsminister Mette Frederiksen.

Hvor tit sker det, at der bliver udnævnt en ny rigsforstander?

»Det er jo et »familiefirma«, og den slags ting sker jo sjældent. Hvis man skal forstå, hvorfor prins Henrik ikke blev rigsforstander, så er det nok traditionens tyngde. Reglerne for, at der skal være en rigsforstander, er gamle, og de stammer fra Grundloven, og dengang havde Kongen reel politisk magt.

Han var ikke enevældig, men det var ikke ligegyldigt, hvem der var statsoverhoved – hvem der kunne udnævne og afsætte en regering.

Det har oprindeligt handlet om politisk magt, og det er den tradition, der gjorde, at man var restriktiv, og at prins Henrik aldrig kom i spil. Men nu er vi så langt fremme, og Kronprinsessen er så dygtig, så nu falder det naturligt,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Sebastian Olden-Jørgensen, kongehusekspert og lektor på Københavns Universitet

»Som ligestillingsprojekt er det godt. Det er virkelig win-win.«


Hvor stort er det, at Kronprinsessen nu er rigsforstander?

»Det er stort. Det betyder jo, at hun kan optræde ved de højeste officielle lejligheder som statsoverhoved alene. Som det er nu, er hun altid Kronprinsens hustru, og så deles de nogle gange om rollerne.

Hun har kunnet optræde alene som kronprinsesse, men det her er simpelthen en helt ny rolle, der åbnes for hende. Jeg kan ikke se, at der er nogen, der skal være kede af det, og som ligestillingsprojekt er det godt. Det er virkelig win-win,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Dronning Margrethe, kronprinsesse Mary og kronprins Frederik på trappen foran Christiansborg til Folketingets åbning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest.

Vil det i praksis have en betydning, hvor tit vil hun komme til at kunne bruge den her rolle?

»Det kommer an på, hvordan hoffet vælger at forvalte den. Som det er nu, har det noget at gøre med Dronningen. Om hun er til stede i landet, og om hun er rask. Så må hoffet jo vise, hvor meget de vil respektere rangfølgen.

Vil det være sådan, at Mary kun fungerer som rigsforstander hvis Kronprinsen er forhindret – og hvor meget skal han være forhindret? Kan det være en influenza?

Det er lidt spændende at se, hvor meget plads der i realiteten bliver til hende. Men man foretager jo ikke en ændring, uden at der er en hensigt om at bruge den,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Kommer prins Joachim længere bag i rækken nu?

»Nej. Joachim kommer jo ud af billedet, fordi han rent fysisk er væk i Paris. Han bliver ikke puffet, han er gået selv. Og derfor har han også bidraget til, at det er naturligt, at Kronprinsessen træder frem,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Kunne det her være sket tidligere i dine øjne – nu har kronprinsparret jo været gift i 15 år?

»Nej, det kunne ikke være sket før. Det kunne i hvert fald ikke være sket før Prins Henriks død, så ville det have været et slag i ansigtet på den gamle mand,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Kronprinsesse Mary har udenlandsk baggrund, har det spillet en rolle?

»Tidligere danske dronninger har haft udenlandsk baggrund, så det er der intet odiøst i. Hvis hun omvendt havde været dårlig til dansk og ikke været værdsat i offentligheden, så kan jeg ikke forestille mig, at det her var sket overhovedet. Det har rigtig meget at gøre med hendes kvaliteter,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.