Rolleskifte i Kongehuset: Kronprinsesse Mary kan nu træde i Dronningens sted

Kronprinsesse Mary kan fra i dag indsættes som rigsforstander ved dronning Margrethes fravær.

Kronprinsesse Mary er onsdag udnævnt som rigsforstander af dronning Margrethe. Det oplyser Kongehuset i en pressemeddelelse, ledsaget af dette billede fra statsrådet, hvor Kronprinsessen i overværelse af Dronningen, kronprins Frederik og regeringen repræsenteret af Mette Frederiksen underskrev den nødvendige erklæring om at ville overholde Grundloven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft/Kongehuset

Efter 15 års ægteskab med kronprins Frederik får kronprinsesse Mary nu for alvor papir på, at hun er helt inde i den inderste kreds af kongelige.

Dronning Margrethe har på et statsråd onsdag fået tilslutning til, at kronprinsesse Mary fra i dag kan indsættes som rigsforstander. Det oplyser Kongehuset i en pressemeddelelse.

Under dagens statsråd underskrev Kronprinsessen en erklæring om at ville overholde Grundloven. Det skete under overværelse af kronprins Frederik, dronning Margrethe og statsminister Mette Frederiksen.

»Som rigsforstander vil Kronprinsessen fremover kunne varetage Dronningens forpligtelser som statsoverhoved, når Dronningen er forhindret heri som for eksempel ved ophold i udlandet. I dag kan Dronningens forpligtelser som statsoverhoved varetages af Kronprinsen som regent eller af Deres Kongelige Højheder Prins Joachim og Prinsesse Benedikte som rigsforstandere,« lyder det i pressemeddelelsen.

Dronning Margrethe, Kronprinsesse Mary og Kronprins Frederik på trappen foran Christiansborg til Folketingets åbning på Christiansborg. Fra dags dato må Kronprinsessen indsættes som rigsforstander ved Dronningens fravær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest.

Prins Joachim vil i den nærmeste fremtid ikke være et oplagt valg til at træde i Dronningens sted. Han er flyttet med familien til Paris, hvor han på det anerkendte Centre des Hautes Études Militaires (CHEM) er begyndt på en militær lederuddannelse.