Kommuner sparer penge på forkerte afgørelser: »Belønningen ligger simpelthen det forkerte sted«

Når kommunerne træffer forkerte afgørelser på handicapområdet, sparer kommunerne samtidig penge. Det konkluderer en ny rapport fra Advokatrådet og Embedsværket.

Danske kommuner sparer penge på at træffe forkerte afgørelser på handicapområdet. Det konkluderer blandt andet en ny rapport. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Når de danske kommuner træffer forkerte afgørelser i 42 procent af alle klagesager på handicapområdet, er der umiddelbart ingen konsekvenser for kommunerne. Derimod kan det vise sig at være en god forretning.

For når der træffes forkerte afgørelser, ender det ofte med, at kommunerne sparer penge på det, konkluderer en ny rapport fra Advokatrådet og retssikkerhedsorganisationen Embedsværket, der har kigget på retssikkerheden for udsatte borgere.

Når en klagesag er afgjort af kommunen, er afgørelsen »juridisk bindende«, indtil Ankestyrelsen selv træffer afgørelse. Det betyder, at i den tid, hvor klagesagen behandles i Ankestyrelsen, gælder kommunens afgørelse.

Hvis Ankestyrelsen ender med at omgøre kommunens afgørelse, kan borgeren ikke få kompensation, medmindre borgeren har et dokumenteret økonomisk tab. Desuden kan sagsbehandlingen i Ankestyrelsen ofte vare flere måneder og år.

Ifølge Sanne Møller, der er jurist og direktør i Embedsværket, som står bag rapporten, er retssikkerheden på prøve, når kommunerne træffer forkerte afgørelser. Især hvis det betyder, at kommunerne sparer penge på det.

»Uanset om det er tilsigtet eller utilsigtet, så er det blevet sådan, at den økonomiske gulerod følger med de forkerte afgørelser og ikke de rigtige afgørelser,« siger hun.

Desuden fortæller Sanne Møller, at der ikke er nogen konsekvenser for kommunerne, når de laver forkerte afgørelser, og derfor mangler de motivationen til at rette op på fejlene.

»Enten skal man skabe noget økonomisk motivation, eller så skal man flytte økonomien eller opgaven ud af kommunerne,« siger Sanne Møller.

Begrænse udgifter

Ifølge Frederik Waage, som er professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet, er der et begreb, som hedder »økonomisk forsvarlig forvaltning«. Princippet indebærer, at forvaltningen skal passe godt på kommunekassen og begrænse kommunens udgifter til det nødvendige.

Og kommunerne skal altid inddrage dette hensyn, når de træffer en afgørelse, men princippet kan ikke stå alene, fortæller Frederik Waage.

»Nogle kommuner går meget vidt i deres fortolkning af love og regler med henvisning til princippet. Kommunernes Landsforening rådgiver kommunerne, som har en meget restriktiv forståelse af, hvornår en borger er berettiget til eksempelvis erstatning for fejl hos myndighederne. Borgerne vil i mange tilfælde have krav på en bestemt ydelse, og så kan princippet om økonomisk forsvarlig forvaltning slet ikke tillægges nogen vægt,« siger han.

Men ifølge Ulrik Wilbek (V), der er næstformand i Kommunernes Landsforenings socialudvalg og borgmester i Viborg Kommune, går kommunerne ikke for vidt i deres tolkning.

»Det er ikke vores oplevelse, at kommunerne sparer penge. Vi bruger faktisk 2,5 milliarder kroner mere, end der er budgetteret med på det her område. Så der er ikke nogen af os, der har fornemmelsen af, at der er kommunale medarbejdere, der bevidst træffer forkerte afgørelser,« siger Ulrik Wilbek (V), der peger på, at der også er mange sager, hvor afgørelserne er korrekte.