Kommuner gør klar til massetest af ældste skoleelever: »Det er et stort arbejde«

Landets kommuner har en enorm opgave foran sig med coronatest, så de ældste elever kan komme tilbage i skole. Men det skal nok gå, lyder det fra borgmestre.

 
Danmark har indkøbt 10 millioner af de nye lyntests, som kun skal to-tre centimeter ind i næsen. Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde om regeringens nye teststrategi. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Vi skal nok klare det.

Viborgs Venstre-borgmester, Ulrik Wilbek, er fuld af fortrøstning, efter regeringen mandag meddelte landets 98 borgmestre, at kommunerne fra 1. marts skal være klar til at teste elever og lærere to gange om ugen, hvis skolerne skal kunne genåbne.

Ulrik Wilbek forklarer, at Kommunernes Landsforening (KL) allerede fredag 12. februar varslede oprustning. Og at Viborg den efterfølgende lørdag og søndag ansatte 60 nye medarbejdere, som ved udgangen af denne uge er trænet til opgaven.

»Og så kan de begynde 1. marts,« siger Ulrik Wilbek.

Hvilken baggrund har de?

»De har absolut ingen baggrund – forstået på den måde at de første, vi ansatte, da vi skulle teste medarbejdere for 0.–4. klasse, havde de fleste sundhedsfaglig baggrund. Men nu har vi ikke flere på jobcentrene med sundhedsfaglig baggrund. Vi har hentet folk, som vi mener er kvalificerede. De skal gennem en uges uddannelse. Og så tror jeg også, det må være muligt at stikke en pind op i næsen på folk,« siger Ulrik Wilbek, som ikke alene mener, at Viborg Kommune har ansat tilstrækkeligt med nye medarbejdere, men »lidt ekstra«.

Venstreborgmesteren konstaterer dog, at opgaven kan være mere eller mindre overkommelig fra kommune til kommune:

»Jeg vil sige, at København har eddermame … lidt af en udfordring. Selvfølgelig er der flere medarbejdere at tage af, men alligevel. Frederiksberg er også meget tæt befolket. Vi er stort set lige så mange mennesker, men vi er det på et meget større område. Derfor vil jeg bare sige, at vi fik altså besked den 12., og vi har i hvert fald forberedt os i forhold til den besked.«

Klar til at løfte opgaven

Men i Frederiksberg Kommune ser man faktisk ikke befolkningstætheden som en udfordring – tværtimod.

»Ser man på den logistiske del, så står vi jo faktisk positivt i forhold til kommuner såsom Lemvig eller Hjørring, hvor der er stor afstand. Vores skoler ligger tæt på hinanden, det er relativt store skoler, så vi kan udføre arbejdet effektivt,« siger Frederiksberg-borgmester Simon Aggesen (K).

Frederiksberg Kommune har forberedt sig siden udmeldingerne 12. februar og har derfor ansat 50 medarbejdere til at pode fra på mandag.

Kommunen har lagt en plan, som afhænger af regeringens udmeldinger onsdag. Hvis der genåbnes for afgangselever, kan kommunen stå klar med testkapacitet fra næste uge, og hvis der genåbnes fra 5. klasse og opefter, kan kommunen stå klar mellem uge 10 og 11. Ifølge borgmester Simon Aggesen kan kommunen løfte opgaven:

»Vi er klar. Vi har gjort os klar til denne her opgave, så hvis sundhedsmyndighederne og regeringen siger vi må, vil vi rigtig gerne byde eleverne velkommen, Det ved jeg, at de glæder sig rigtig meget til – og så skal det ikke være fordi, at vi står og snøvler, at de ikke kan komme i skole,« siger Aggesen.

Onsdag vil regeringen melde ud, om der kan lempes restriktioner,. Herefter vil Folketingets partier blive indkaldt til drøftelser om at lægge en samlet plan for udfasning af restriktioner over de kommende måneder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Private kan hjælpe

Københavns Kommune melder sig også klar til at løfte opgaven, men nødvendigvis ikke kun med kommunale arbejdere, hvis der genåbnes for 5. klasse og opefter.

»Det er mange tusinder af test ugentligt, som vores kommune skal stå for, hvis der åbnes fuldt op for grundskolen. Der skal være styr på logistikken, og derfor kan vi ikke overkomme opgaven alene i første hug. Så vil vi få brug for at indgå aftale med en privat aktør, hvilket vi har prøvet før,« siger Københavns overborgmester, Lars Weiss (S) – og henviser til, at kommunen indgik aftale med Falck, da man åbnede op for indskolingen.

Helsingør Kommune er også i fuld gang med forberedelser af en kommende genåbning for de ældste skoleelever.

»Vi skal til at brede det ud. Vi skal nu forberede os, så vi har podere klar og kan teste mere, hvis genåbningen kommer 1. marts – enten regionalt eller i hele landet. Og det er virkelig en opgave, vi kaster os over, fordi de unge mennesker har behov for at komme tilbage til deres klasser,« siger Helsingør-borgmester Benedikte Kiær (K).

Regeringen undersøger, om det er muligt at genåbne 1. marts. Og det betyder, at I får opgaven med at teste ude på skolerne. Kan I klare det?

»Det skal vi.«

Kommunerne får det fulde ansvar for at teste de ældste skoleelever i grundskolen to gange om ugen, men der er stadig flere ubekendte om genåbning for skoleelever, som først vil blive præsenteret af regeringen onsdag. Det er stadig uvist, om test bliver et adgangskrav for at deltage i fysisk undervisning, om eleverne skal testes i skoletiden og præcis hvor mange testcentre, der skal stilles op i hver kommune.