Københavns Kommune skal tage stilling til fire monumenter i byrummet: Her er kandidaterne

Fire bud på kunstneriske indslag, fordelt rundt omkring i København, kan blive til virkelighed, hvis Borgerrepræsentationen godkender dem. Der er tale om alt fra historiske forbilleder til lysinstallationer.

Grevinde Danner Grevinde Danner og Frederik 7. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nationalmuseet/Kongelige Bibliotek

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til nye monumenter, der måske i fremtiden skal pryde byrummet i København.

Fire monumenter, der tæller statuer og kunstneriske installationer er på tegnebrættet, og bliver med Borgerrepræsentationens blåstempling et nyt indslag i hovedstaden.

Der er tale om gaver fra folkene og foreningerne bag kunststykkerne, og derfor skal Borgerrepræsentationen tage stilling til dem.

I henhold til kriterier, som teknik- og miljøudvalget formulerede i 2018, skal monumenterne i det offentlige rum have en lokal, national eller international betydning for København som by, hovedstad eller europæisk metropol.

Derudover er det afgørende, at værkerne, hvis der er tale om et kunstværk, skal have høj kunstnerisk kvalitet, være udført af gode og holdbare materialer samt være placeret i overensstemmelse med værkets indhold og stedets ånd.

Statue af Grevinde Danner

Det første punkt på dagsordenen er en statue af Grevinde Danner, som foreslås opstillet på hjørnet af Vester Søgade og Gyldenløvesgade.

Grevinde Danner Grevinde Danner og Frederik 7. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nationalmuseet/Kongelige Bibliotek.

Grevinde Danner, der blev født Louise Christine Rasmussen, var kone til kong Frederik 7. og er for eftertiden blevet anset for at være en forkæmper for kvinder og de svage.

Hun oprettede en stiftelse for fattige kvinder og senere børnehjemmet på Jægerspris Slot, og var ifølge Dannerhuset, der også ligger tæt på adressen, hvor statuen foreslås opstillet, en af de første prominente danske kvinder, som gik ind i humanitært arbejde.

Anker fra Georg Stage

Prinsesse Maries Hjem for Sømænd og Sømandsenker på Christianshavn har foreslået, at et gammelt anker fra skoleskibet Georg Stage bliver opstillet på hjørnet af Christianshavns Kanal og Overgaden Neden Vandet.

Ankeret fra skoleskibet Georg Stage skal med kommunens godkendelse opstilles på hjørnet af Christianshavns Kanal og Overgaden Neden Vandet. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det var indtil en renovering i 2018-2019 placeret i ejendommens gård, men har grundet pladsmangel siden været opmagasineret. Det er et udbredt ønske fra Sømandshjemmets beboere, at ankret fortsat skal have en tilknytning til stedet, skriver kommunen.

»Portal« på Amager

En ti meter høj bronzeskulptur ved Christmas Møller Plads på hjørnearealet mellem Amagerbrogade og Vermlandsgade er også i spil.

»Portal«, som kunstværket hedder, er skabt af den danske billedkunstner og forfatter Sophia Kalkau.

En konceptuel skildring af »Portal« fra Sophia Kalkau sendt til Københavns Kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Københavns Kommune/Sophia Kalkau.

Kommunen tager til efterretning, at Rådet for Visuel Kunst finder det positivt med et værk af en moderne, kvindelig kunstner og noterer, at værket indgår i samspil med omgivelserne. Amager Vest Lokaludvalg og Amager Øst Lokaludvalg har i et fælles høringssvar givet udtryk for deres »begejstring for både valg af kunstner, kunstværk og placering og støtter fuldt ud forslaget«, idet det efter deres mening vil »bringe æstetisk værdi til selve pladsen og til resten af Amagerbrogade.«

Lysinstallation i Sydhavn

LED-skærme med billeder og tekst udgør fjerde bud på en udsmykning, der skal sættes op under jernbanebroen ved udgangen til Enghavevej fra Sydhavn Station.

Koncept af lysinstallationen under Sydhavn Station af Sonja Lillebæk Christensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sonja Lillebæk Christensen/Københavns Kommune.

Skaberen bag er kunstneren Sonja Lillebæk Christensen, og værket hedder »Velkommen til det konstruerede, det romantiske og oversete«.

Hensigten med værket er, at det skal hænge i det mørke område under broen og vise en blanding af billeder fra Sydhavnen sammen med mere abstrakte indslag.