Københavns første kønsneutrale toilet åbnet under Rådhuspladsen

Et gammelt offentligt toilet har fået en overhaling og er blevet Københavns første kønsneutrale toilet. Nu er der adgang for både mænd, kvinder og alle andre personer uanset kønsopfattelse.

Det gamle toilet under Rådhuspladsen er genåbnet efter at have været lukket ned af metrobyggeriet. Nu er det blevet et kønsneutralt toilet med adgang for alle kønsopfattelser. Foto: Københavns Kommune. Fold sammen
Læs mere

Toilettet er næsten historisk. Siden 1943 har det ligget under Rådhuspladsen, tilgængeligt for byens folk. Metrobyggeriet fik godt nok sat en midlertidig stopper for brugen af toilettet, men nu er det genåbnet – og ikke alt er som før.

Rådhuspladsens toilet er nu åbnet som kønsneutralt toilet, der må benyttes af både mænd og kvinder. Og alt derimellem.

Så hvad end man er Genderqueer, intetkøn, transkønnet eller blot har en ikke-binær kønsforståelse, kan man frit benytte toilettet under Rådhuspladsen.

Toiletterne under Rådhuspladsen er malet i LGBTs regnbuefarver. Foto: Københavns Kommune. Fold sammen
Læs mere

»Alle skal kunne komme på toilettet i København, og det er vigtigt, at vi sender et klart signal om, at man er velkommen, uanset hvordan man identificerer sig, og jeg vil fortsat have fokus på at indrette en by, hvor alle kan føle sig trygge og velkomne, siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL).

På indgangen til toilettet og i gadeplan vil der, som et forsøg, blive sat et skilt op med teksten »Toilet for alle« og »All genders« for at understrege, at toilettet virkelig er for alle – uanset kønsopfattelse.

Således ser skiltet ud til toilettet under Rådhuspladsen. Fold sammen
Læs mere

Der er i første omgang tale om et forsøg, hvor Københavns Kommune vil finde ud af, om københavnere og turister kan afkode, at der rent faktisk er tale om et toilet.

Københavns Kommune har inddraget Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT+) i udformningen af det nye kønsinkluderende logo. Og her glæder man sig over kommunens initiativ:

»Det offentlige rum skal være et trygt rum for alle – også for dem der hverken identificerer sig som mand eller kvinde, og som derfor står i et dilemma, hver eneste gang de skal benytte et kønsopdelt toilet. I LGBT+ Danmark sætter vi derfor stor pris på Københavns Kommunes initiativ om kønsneutrale toiletter og ikke mindst på, at vi er blevet inddraget i processen. Vi håber, det er en fremgangsmåde, som vil fortsætte og sprede sig til andre kommuner,« siger Susanne Branner Jespersen, der er sekretariatschef for LGBT+ Danmark.

Toilettet under Rådhuspladsen er ikke det første kønsneutrale toilet i Danmark.

Musikhuset i Aarhus lavede i 2018 et kønsneutralt toilet, som blev indført i forbindelse med, at den feministiske komiker Sofie Hagen optrådte i Musikhuset.

Inden sin optræden skrev Sofie Hagen et Facebook-opslag, hvori hun gjorde det klart, at hun ikke ville have booket sin optræden i Aarhus, hvis hun havde vidst, at Musikhuset ikke havde kønsneutrale toiletter.

Det bemandede toilet på Rådhuspladsen vil ligesom byens øvrige seks toiletter med opsyn være gratis at benytte.