Københavnerne drømmer om Frederiksberg

Københavnerne peger på Frederiksberg som det mest attraktive sted at bo, mens få har boligdrømme om Bispebjerg og Brønshøj. Kombinationen af træer, ordentlighed og lav skat kan være postnummer 2000s succesopskrift.

Frederiksberg er den mest populære bydel blandt københavnere, bl.a. fordi den på mange måder føles som en egen lille by midt i storbyen. Foto: Emil Hougaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke til at sige, om det er den tidlige snerydning på vintermorgener eller Danmarks næstlaveste kommuneskat, som trækker, men københavnerne er begejstrede for Frederiksberg. Også mere begejstrede end for Københavns egne bydele.

Det viser en ny Gallup-undersøgelse foretaget for Berlingske blandt borgere i Københavns og Frederiksberg Kommune.

Her svarer flere end hver tredje, 37 procent, at Frederiksberg er det mest attraktive sted at bo, og dermed vurderes kommunen at være markant mere tillokkende på københavnerne end de københavnske bydele. Således kommer Østerbro ind på andenpladsen med 14 procent efterfulgt af Indre By med 11 procent, mens henholdsvis nul og én procent peger på Bispebjerg og Brønshøj, som de foretrukne bydele at bo i.

»Det er et rigtig dejligt skulderklap og en stor tillidserklæring til Frederiksberg, og det bekræfter også det, jeg hører fra vores nye borgere. At de er glade for det grønne, de kulturelle tilbud, og at vi prioriterer en ren by,« siger Jørgen Glenthøj (K), borgmester på Frederiksberg.

Landsby i storby

Frederiksberg er Nordeuropas tættest befolkede kommune med 11.800 frederiksbergere per kvadratkilometer. Til sammenligning bor der 6.800 personer på samme areal i New York, men befolkningstætheden skræmmer tilsyneladende ikke folk væk. Faktisk er den én af kommunens styrker, mener borgmesteren.

»København har rigtig meget at byde på, men det er en stor kommune, som skal favne bredt, mens Frederiksberg arealmæssigt er landets mindste kommune, og der er kort vej mellem borgere, virksomheder, foreninger og os i kommunalbestyrelsen og forvaltningen. Det giver en anden nærhed, og folk har lettere ved at komme hinanden ved,« siger Jørgen Glenthøj og kalder det »landsbykarakter i metropolen«.

»Vi har i mange år bekæmpet graffiti, og vi prioriterer rene veje og byrum og i øvrigt en effektiv snerydning om vinteren, som vi ved, at mange er glade for. Samtidig er den kommunale service høj og effektiv, og så har vi en lav skat,« siger Jørgen Glenthøj.

Kommuneskatten i Frederiksberg er 22,8 pct., og grundskyldspromillen er 25,5 procent, mens kommuneskatten i København er 23,8 og grundskyldspromillen 34 pct.

Jørgen Glenthøj mener, at det er kommunens serviceniveau, smukke byrum og grønne profil, som tiltrækker københavnerne. Eksempelvis er det en politisk vision, at samtlige frederiksbergere skal kunne se mindst ét træ fra deres bolig.

Og netop byens mange træer er medvirkende til, at 87-årige Kirsten Ferslev holder af at bo på Frederiksberg og foretrækker sin by frem for Københavns bydele. Berlingske møder hende ved et busstoppested i Svømmehalskvarteret.

»Frederiksberg virker som en lille landsby i forhold til Københavns bydele, som kan føles trange. Som helhed er det et rart sted, og det bliver ikke med min gode vilje at skulle flyttes, hvis jeg engang bliver for svagelig,« siger Kirsten Ferslev.

De unge flytter til København

Frederiksberg Kommune får 1.500 nye borgere hvert år, og i Home Frederiksberg mærker ejendomsmægler Jens Saugstrup den store interesse for området.

»Som kommune er Frederiksberg en knap så stor kolos som København, og som borger er man tættere på alting. Samtidig kan man sige, at Frederiksberg har det hele. Gamle, flotte og store lejligheder, villaer og rækkehuse, og det er superattraktivt at bo i hus så tæt på city, og det afspejler kvadratmeterprisen også,« siger Jens Saugstrup og fremhæver endvidere kommunens smukke alléer, Frederiksberg Have og højtratede folkeskoler som trækplastre.

Men selv om københavnernes begejstring for Frederiksberg som bopælskommune er stor, viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik, at der er flere, som flytter fra Frederiksberg til København, end der flytter fra København til Frederiksberg.

Det er især de 20-24-årige, som bytter Frederiksberg ud med København, og det har en naturlig forklaring, ifølge Jens Saugstrup.

»Frederiksbergs kulturarrangementer henvender sig mest til personer fra +30, så der kunne kommunen med fordel oppe sig. Man har CBS (Copenhagen Business School, red.), men det er ikke nok til at fastholde de unge, og når det kommer til at tilbyde noget interessant, halter Frederiksberg efter København. Det er der ingen tvivl om,« siger han.

Derudover vurderer Jens Saugstrup, at kommunens boligpriser betyder noget for til- og fraflytningen, for man får mere for pengene i København end på Frederiksberg.

»Til gengæld kommer mange fraflyttere tilbage til Frederiksberg senere i livet,« siger han.

De 37 pct. af københavnerne, som i Gallup-undersøgelsen siger, at Frederiksberg er det lækreste sted at bo, er da også velkomne i postnummer 2000.

»Naturligvis, men selvfølgelig inden for de fysiske rammer, vi har. For når vi vokser, er det, fordi fru Hansen flytter ud, og familien Jensen på fire personer flytter ind. Det er ikke, fordi vi bygger mange nye lejligheder – det har vi slet ikke plads til,« siger borgmester Jørgen Glenthøj.