Katja Iversen er Årets dansker 2018: »Der er ikke ét eneste land i verden, hvor der er fuld ligestilling«

Læserne og juryen har stemt: Årets dansker 2018 er Katja Iversen, direktør i den internationale organisation Women Deliver.

Læserne og juryen har stemt: Årets dansker 2018 er Katja Iversen, direktør i den internationale organisation Women Deliver Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Read an English version of this article here.

49-årige Katja Iversen har tre store helte:

Nelson Mandela, Pippi Langstrømpe og sin mormor.

Mandela, fordi han aldrig blev bitter, men fortsatte kampen for det bedre.

Pippi, fordi hun tager hånd om de mindre stærke og har tiltro til, at hun kan, hvad hun endnu ikke har prøvet.

Og mormoren, fordi hun lærte Katja om fællesskab, og at verden ikke er et farligt sted.

For Katja Iversen er de tre beviset på, at forandring er mulig, og de minder hende om indimellem at sagtne farten og spørge sig selv, om snakken og intentionerne også følges op med handling:

Ændrer hun verden, eller taler hun kun om at ændre den?

Hun er netop blevet hædret for det første.

Torsdag eftermiddag er Katja Iversen blev kåret til Årets dansker 2018 ved et festligt arrangement på toppen af Berlingske i Pilestræde, København, hvor læsere, venner, familie samt flere af de ti nominerede til prisen var mødt op.

Artiklen fortsætter under billederne

De nominerede til Årets dansker 2018 før offentliggørelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

Chefredaktør på Berlingske Mette Østergaard præsenterede de ti nominerede for publikum, og efterfølgende fik de seks, som havde mulighed for at være med til kåringen, en buket blomster. Fra venstre er det Katja Iversen, CEO i Women Deliver, Sara Omar, forfatter og stud.scient.pol, Søren Pind, debattør og bestyrelsesformand, Henrik Poulsen, adm. direktør i Ørsted, Sebastian Mernild, klimaforsker, og Nanna W. Gotfredsen, stifter og leder af Gadejuristen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

Det er femte år i træk, at prisen som Årets dansker bliver uddelt, og den bliver givet til en person, som har sat sig særligt ambitiøse mål og nået dem.

Katja Iversen vinder prisen, fordi hun som CEO i organisationen Women Deliver har det som sin mission - og lykkes med - at forbedre piger og kvinders rettigheder og muligheder, blandt andet med fokus på reproduktiv sundhed og uddannelse.

Piger og kvinder kan, og piger og kvinder vil, så det skal de have mulighed for på lige fod med mænd, mener Katja Iversen, der færdes hjemmevant blandt præsidenter som franske Emmanuel Macron, premierministre som canadiske Justin Trudeau og kongelige, heriblandt kronprinsesse Mary, der alle har bidraget til at sætte Women Delivers sag på den internationale dagsorden.

»Jeg prøver at komme ind, hvor verdens ledere er, for at tale piger og kvinders sag,« sagde Katja Iversen, som er blevet kaldt en netværker i verdensklasse:

»Den her pris er ikke bare til mig. Den er til Women Deliver og piger og kvinder i hele verden.«

Hun har en fortid som kommunikationschef i Sex & Samfund, i en periode havde hun sit eget kommunikationsbureau, og senere fik hun job i FNs Befolkningsfond og flyttede til New York, inden hun i 2014 kom til at stå i spidsen for Women Deliver.

Ansvarshavende chefredaktør på Berlingske Tom Jensen lagde i sin tale til Katja Iversen særligt vægt på, at der ikke er noget til hinder for både at være dansk og åben for verden, hvilket forfatter og eventyrdigter H.C. Andersen allerede fastslog, da han i sin tid blev kritiseret for at rejse for meget ud og væk fra fædrelandet:

»Dit virke er globalt, Katja Iversen. Men kernen i den forskel, du gør, er ægte dansk,« sagde Tom Jensen:

»Der er nemlig ikke noget modsætningsforhold mellem det at være dansk og det at have et virke i global skala. Det kan forandre verden til det bedre for mange. Det er du et af tidens allerbedste beviser på,« lød det fra chefredaktøren, mens Katja Iversen sneg sin hånd om til stolerækken bag sig, hvor mor Randi og søster Nanna kvitterede med et klem.

Ansvarshavende chefredaktør på Berlingske Tom Jensen holder tale. Til venstre i billedet ses statuetten, som Katja Iversen fik overrakt sammen med titlen som Årets dansker 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

At Katja Iversen overhovedet  kunne være tilstede for at modtage sin pris, var lidt af et logistisk held, da hun bor i New York, og med 300 rejsedage om året i det hele taget sjældent er hjemme.

Således landede hun i København tre timer inden Årets dansker-arrangement, og i ugerne op til har hun været i både Kenya, Rwanda, London, Oslo, Brasilien, Lissabon og Bruxelles. I overmorgen rejser hun til Indien.

Da Katja Iversen fik overbragt nyheden om, at hun ville vinde prisen som Årets dansker, stod hun i en lufthavn i Nairobi:

»Da Tom ringede og fortalte, at læserne og panelet havde besluttet, at det var mig, der skulle være Årets dansker, så råbte jeg højt: »Holy fucking moly«, og så begyndte jeg at tude,« sagde Katja Iversen til publikums morskab.

Vinderen af Årets dansker 2018 er Katja Iversen, CEO i den internationale organisation Women Deliver. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

Hun var beæret og bevæget over kåringen og fortalte, at hun er klar til at kæmpe videre for at opnå den forandring, hun ønsker at se i verden.

For selv om tingene bevæger sig i den rigtige retning for piger og kvinder, sker det ikke hurtigt nok, og der er fortsat meget at tage fat på, før verdens piger og kvinder har lige ret og muligheder:

»Lige nu er vi i en verden, hvor der stadig er folk, som synes, at det er en tragedie at få en lille pige i stedet for en lille dreng. Hvor magtfulde folk synes, at kvinder ikke skal have lov til at bestemme over deres egen krop og deres eget liv. Få en uddannelse eller tage del i samfundet. Som synes, at kvinder ikke er lige så gode ledere som mænd, og som siger, at ligestilling, dét har vi da,« sagde Katja Iversen og tog et opgør med den opfattelse:

»Der er ikke ét eneste land i verden, hvor der er fuld ligestilling. Heller ikke her i Danmark, hvor vi står. Så der skal prioriteres, investeres og accelereres,« sagde hun og mindede om, at en bedre verden kræver, at vi hver især ser på, hvad vi kan bidrage med for at opnå netop det.

»Som vi siger. Women deliver - and a lot more than babies. Når verden investerer i piger og kvinder, så vinder alle.«

 

Read an English version of this article here.