Kampfly får lang pause fra kampen mod IS

Regeringen er indstillet på at sende kampfly tilbage i kampen mod IS, men det bliver tidligst næste sommer.

Forsvarsminister Carl Holst (V) fremhæver, at Islamisk Stats fremtrængen er stoppet. Arkivfoto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KUWAIT. Danmarks kampfly, der deltager i kampen mod terrormilitsen Islamisk Stat, skal tilbage igen, når fly og mandskab har haft en pause. Og pausen bliver ikke kun på et halvt år, fastslår forsvarsminister Carl Holst (V).

Deres tilbagevenden vil afhænge af en række faktorer, men især forsvarschefens militærfaglige rådgivning og behovet for kampfly i koalitionen mod Islamisk Stat vil påvirke tidspunktet, fremgik det, da ministeren var kommet til Kuwait for at besøge de cirka 90 soldater og piloter fra Flyvevåbnet, der holder de i alt syv kampfly flyveklare og opladt med våben på Al Jaber-basen uden for Kuwait City.

»Det er ikke regeringens politik, at flyene skal tilbage i løbet af foråret,« fastslog Carl Holst. Foråret slutter som bekendt ved udgangen af maj. Det er fortsat ikke endelig afklaret, om Danmark skal sende en mobil radar fra Flyvevåbnet til at overvåge luftrummet i det nordlige Irak. Dette spørgsmål skal afgøres i Udenrigspolitisk Nævn og afhænger også af den styrkegenereringskonference, der skal finde sted i koalitionens ledelse sidst på måneden.

490 missioner gennemført

»Du ser måske ikke fremskridt dag for dag, men Islamisk Stats fremtrængen er stoppet,« fastslog Carl Holst på spørgsmålet om, hvorvidt flyangrebene nytter noget. Han vil ikke opstille et succeskriterium, men indsatsen vil blive langvarig og omfatte mere end militær indsats, hvis IS skal nedkæmpes.

De danske fly har indtil nu gennemført 490 missioner og anvendt 448 bomber. I langt de fleste tilfælde flyver piloterne rundt i et område, indtil et mål dukker op, og har ifølge chefen for detachementet, oberstløjtnant Hans Peter Bagger, flyvernavn BAN, kastet bomber i al slags terræn og i byer. Mange af byerne er tydeligt affolkede, tilføjede han.

Ifølge Danmarks »red card holder«, med ansvaret for at sikre, at bombningerne sker inden for rammerne af krigens love, oberst Anders Rex, ERA, er der indtil nu ikke tegn på, at danske fly har ramt civile. 63 gange er der indløbet klager over utilsigtede skader efter bombninger, hvoraf ti er under behandling. Men ingen af dem vedrører danske missioner.

Flyvevåbnet vil ikke oplyse, hvor mange fjender man formoder at have dræbt.

Regeringen er indstillet på at sende kampfly tilbage i kampen mod IS, men det bliver tidligst næste sommer.

Posted by Berlingske on 25. august 2015