K-politiker vil lukke beværtninger tidligere: »Vi forsøger at sætte en stopper for det«

Københavns Politi oplever markant færre voldsepisoder i nattelivet, og det kan hænge sammen med at beværtningerne er tvunget til at lukke ved midnat. Det åbner for diskussionen om, hvorvidt man skal fortsætte med den strategi i fremtiden. Politikerne er uenige.

Volden i det københavnske natteliv er under coronakrisen faldet dramatisk. Nu diskuteres det, om nattelivet skal tilbage til de gamle åbningstider, eller om man skal fortsætte med de skærpede restriktioner og lukke ved midnat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Skal barer og natklubber lukke ved midnat fremover, når coronaen er forduftet?

I en artikel lørdag kan Berlingske fortælle, at volden i nattelivet i Indre By i København er faldet markant hvilket kan hænge sammen med, at beværtningerne skal lukke ved midnat. Politiinspektør ved Københavns Politi, Tommy Laursen, forklarer, at man i Middelalderbyen oplever, at volden er faldet i høj grad, og at man vil tage de nye erfaringer med til politikerne i Københavns Kommune.

Men skal nattelivet tilbage til den gamle form, eller skal man fortsætte med de skærpede restriktioner og lukke ved midnat?

Spørger man Jakob Næsager, der er medlem af Københavns Borgerrepræsentationen for Det Konservative Folkeparti er han positivt overrasket over meldingen om mindre vold, han og mener, at det vil være en god idé at kigge på, om man kan lukke tidligere. Han ønsker dog ikke, at alle beværtninger skal lukke ved midnat. Han ønsker færre 05-bevillinger, og at flere 05-bevillinger indskrænkes til kl. 02.

»Siden 2010 har vi kæmpet mod bevillinger til klokken fem i Indre By. Vi forsøger at sætte en stopper for det. Vi vil gerne ændre lovgivningen, så vi kan få lov at begrænse tilladelser, bevillinger og længden af åbningstider,« siger han.

Jakob Næsager (K)

»Alle pile peger på Justitsministeren. Det er ham, der er flaskehalsen.«


Coronaerfaringerne fra nattelivet kan politikerne bruge til at kigge på, om man kan lave andre modeller for byens beværtninger, så man måske fremadrettet lukker nattelivet ned tidligere, mener Jakob Næsager.

»Man kan sagtens lukke tidligere. Man kunne have nogle partyzoner, hvor der kunne være åbent til sent – eksempelvis i Kødbyen, hvor der ikke er så mange nære naboer. Tiden er løbet fra, at der klatvis over hele byen er barer, der har sent åbent,« siger han.

Han mener dog samtidig, at ændringer af denne type kan have lange udsigter, da bevillingsregler og lovgivning kan spænde ben.

»I og med at vi har bedt om det i ti år, så kræver det en tur omkring Folketinget. Alle pile peger på Justitsministeren. Det er ham, der er flaskehalsen. Det er paradoksalt, at han nøler, når vi nu kan se, at vi kan få voldstallene ned, når vi lukker tidligere,« siger han.

Lovgivningen er kompliceret

Hos Socialdemokratiet finder de det også positivt, at antallet af voldsepisoder er faldet markant. Men samtidig peger Jonas Bjørn Jensen (S), medlem af Københavns Borgerrepræsentation, på, at der skabes andre problematiske situationer, når værtshuse og barer lukker ved midnat.

»Når beværtningerne lukker ved midnat, søger folk andre steder hen. Så skruer de op for musikken, og eksempelvis på Islands Brygge kommer der nu masser af klager over larm. Det, vi oplever nu, kommer til at danne baggrund for en større diskussion om, hvordan nattelivet skal være, når alt bliver normalt. Der er ingen tvivl om, at det er stukket at nogle steder, og at det er kommet ud af kontrol,« siger han.

Jonas Bjørn Jensen (S)

»Lovgivningen er enormt kompliceret. Vi kan ikke bare sige, at nu lukker vi tidligere, for så er der virksomheder, der mister penge.«


Ifølge Jonas Bjørn Jensen kan man ikke umiddelbart indføre en model, der lukker beværtningerne ned ved midnat, fordi det har en positiv effekt på antallet af voldssager.

»Lovgivningen er enormt kompliceret. Vi kan ikke bare sige, at nu lukker vi tidligere, for så er der virksomheder, der mister penge. Det er fair nok. Har man fået grundlag for forretning, kan vi ikke bare fjerne det igen. Jeg tror, at vi i det hele taget skal føre en strammere bevillingspolitik, for det er generelt blevet for heftigt,« siger han.

Jonas Bjørn Jensen er ikke på bølgelængde med Jakob Næsager og ideen om at samle steder, der kan holde sent åbent i forskellige såkaldte partyzoner. Han mener, at det bliver »for heftigt«, hvis man koncentrerer tingene, som man eksempelvis ser det i Gothersgade. Han mener, at det er bedre at få »spredt det mere ud«.

Skal beværtninger fremover lukke ved midnat, eller skal det forsat være muligt at gå i byen til sent på natten? Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Hvis man i fremtiden skulle fortsætte med at lukke store dele af nattelivet ned ved midnat, så mener Jonas Bjørn Jensen, at København vil »blive en kedeligere by«.

»Det, vi skal finde, er en vej tilbage mod normalen, hvor man kan gå ud fredag og lørdag med plads til at feste til sent. Det er noget andet at være 22 år end 35, men der skal være plads til begge. Vi skal ramme den rette balance, og det er ikke at lukke alt ved midnat. Fordi nogle ikke kan finde ud af at gå i byen, hvorfor skal jeg så smides ud ved midnat,« siger han.

Løsningen kan ifølge Jonas Bjørn Jensen være at føre en strammere bevillingspolitik. Der skal træffes nogle flere strategiske løsninger.

»Nævnet får løbende ønskerne ind, og så forholder man sig fra beværtning til beværtning. Måske er det bedre at forholde sig samlet? Hvor i byen kan der være åbent til klokken to og hvor til klokken fem – og så nogle steder måske holde fast i, at der må være åbent til klokken fem. Hele ugen er blevet til weekend, så man går i byen i hverdagen. Det skal vi kigge på,« siger han.

Nattelivet skal formes anderledes

De tidlige lukketider vækker også begejstring hos københavnere i en række beboerforeninger i Indre By. Hannibal Holt, der er formand for Grønnegade Kvarters Beboerforening og bor i Indre By, har for første gang i flere år oplevet at kunne få en nats uafbrudt søvn.

»Der har været tåleligt stille. Der plejer at være fuldstændigt kaos til klokken fem om morgenen, hvor der er støj fra musik og fulde mennesker, der råber og holder fest i gaden,« siger han.

Han mener, at man burde fortsætte med at lukke for beværtningerne ved midnat.

»Jeg synes, at alt burde lukkes ned ved midnat i beboelseskvarterer. Jeg synes ikke, at man skal tillade, at folk holder fest i byen hver dag, når folk skal op på arbejde, børn i skole, og ting skal hænge sammen,« siger Hannibal Holt.

Også hos Stræderne og Strøgets Beboerforening håber man på, at man fra politisk side vil sørge for at begrænse nattelivet i Indre By til midnat.

»Man kan forme gå-ud-livet anderledes, så folk begynder at gå ud tidligere. Vi kan stadig have en glad festkultur, men jeg synes, man skal ændre den, og at branchen skal gøre det kollektivt, så alle lukker tidligt. Det vil måske også påvirke drukkulturen, volden i nattelivet og gøre det mere trygt,« siger Sasha Lystrup Andersen, formand i foreningen.

En række beboerforeninger i Indre by er nu gået sammen om at skrive et brev til statsminister Mette Frederiksen (S), hvori de foreslår, at man også fremover lukker ned for beværtninger i beboelseskvarterer fra midnat.