Justitsministeren åbner for obligatorisk coronatest i lufthavnen

Dagens overblik: Berlingske giver dig overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid stadig er præget af den vedholdende coronavirus i ind- og udland.

På en normal dag før coronakrisen ankom i omegnen af 83.000 rejsende dagligt til Københavns Lufthavn – dette tal faldt i april til cirka 1.000 daglige passagerer. Nu vil justitsministeren sikre, at rejsende på frivillig vis tilbydes en coronatest allerede ved gaten. Han vil dog ikke afvise, at testen kan blive obligatorisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til året første julidag. Dermed er det nøjagtigt 40 år siden, at dronning Margrethe indviede Vejlefjordbroen.

Og det er nøjagtigt 20 år siden, at hun sammen med Sveriges kong Carl Gustaf indviede Øresundsbroen. Så vidt vides, fuldfører hun ikke hattricket i dag.

En dag hvor både Roskilde Festival og Nibe Festival skulle have sat stikket i, skruet volumen op og sendt livemusik ud i ørerne på masserne. Begge dele er aflyst på grund af coronavirussen og dens følger.

Herhjemme ligger antallet af smittede dog heldigvis fortsat på et stabilt, lavt niveau, selv om situationen desværre ikke er den samme alle steder uden for landets grænser.

Dagens coronatal

Antal bekræftede smittede i Danmark: 12.768
Indlagte i alt: 32
Indlagte på intensiv: 10
Heraf i respirator: 4
Antal døde i alt: 605
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 10.450.628
Antal døde på verdensplan: 510.632

Du kan læse mere om udviklingen i Danmark her og på verdensplan her.

Nu til dagens vigtigste nyheder.

Banedanmark-ledelse tillod lønnet medarbejder at tjene penge på underleverandører

Vi begynder hos Berlingske, der på forsiden af papiravisen kan fortælle, at Banedanmarks ledelse i flere år har tilladt, at en svejseansvarlig modtog sin faste løn af baneselskabet, samtidig med at den svejseansvarlige tjente penge på at udføre opgaver for Banedanmarks underleverandører.

Juraeksperter vurderer, at konstruktionen kan være i strid med loven og henviser til, at dobbeltrollen er endnu et tegn på, at der har eksisteret en usund kultur i Banedanmark.

Berlingske har i en række artikler afdækket usædvanlige forhold mellem ansatte i Banedanmark og den offentlige styrelses leverandører og underleverandører, som udfører opgaver på det danske jernbanenet for Banedanmark. Og dette har givet anledning til kritik ad flere omgange.

»Dette er endnu et eksempel på en kultur, hvor tingene ikke bliver ordentligt adskilt fra hinanden,« vurderer Birgit Feldtmann, juraprofessor ved Aalborg Universitet og fagansvarlig for undervisning i strafferet.

Læs hele historien her.

Justitsministeren overvejer obligatorisk covid-19-test i lufthavnen

Vi iler videre til Jyllands-Posten, hvor man kan læse, at justitsminister Nick Hækkerup (S) nu overvejer at indføre obligatoriske coronatest i lufthavnen.

Som det vil være i den kommende tid, bliver både danskere og udlændinge mødt af sundhedspersonale med en klar opfordring om at lade sig teste for covid-19 allerede ved gaten, når de ankommer til Københavns Lufthavn fra fjerne lande uden for EU- og Schengenområdet.

Hvis ikke dette virker, kan en obligatorisk ordning komme på tale, siger ministeren altså nu – en model i stil med det DF, SF og Venstre har efterlyst.

I et skriftligt svar til Jyllands-Posten understreger ministeren, at man tror på, at ordningen med personale allerede ved gaten og frivillighed for de nyankomne er vejen frem.

»Og skulle det vise sig, at kun få indrejsende følger opfordringen om at lade sig teste, og der kommer mange smittede til Danmark fra specifikke områder, kan det komme på tale at indføre obligatoriske test,« skriver ministeren.

Læs hele historien her.

USA opkøber hele verdens lager af coronalægemiddel

Ifølge nyhedsbureauet Ritzau har USA købt næsten hele beholdningen af lægemidlet Remdesivir for de kommende tre måneder, og derfor må Europa undvære forsyninger.

Lægemidlet, der produceres af den amerikanske virksomhed Gilead Sciences, har vist sig at have en positiv effekt på alvorligt syge patienter med covid-19. Det er det første godkendte lægemiddel til patienter med sygdommen.

Trump-administrationen har nu købt mere end 500.000 doser, hvilket er hele Gileads produktion i juli og 90 procent af produktionen for august og september.

»De (USA, red.) har adgang til hovedparten af medicinforsyningerne af Remdesivir, så der ikke er noget til Europa«, siger Andrew Hill, seniorforsker ved Liverpool University til Guardian ifølge Ritzau.

Læs hele historien her.

Henrik Sass Larsen revser erstatningsdømt kapitalfond

Hos Berlingske tager den adm. direktør i kapitalfondenes brancheorganisation, DVCA, Henrik Sass Larsen, nu bladet fra munden og blander sig for første gang i den opsigtsvækkende kapitalfondskrig mellem FSN Capital og svenske Procuritas.

Striden er udløst af skandaleoverdragelsen af jyske Gram Equipment i begyndelsen af 2018, og Henrik Sass Larsen er mildt sagt ikke imponeret over, at sælgeren, Procuritas, afviser at betale den enorme erstatning på 650 mio. kroner, som en voldgiftsafgørelse i sidste uge tilkendte køberen, FSN Capital.

En voldgiftsafgørelse, der med syvtommersøm slår fast, at indtjeningen i det Gram-regnskab for 2017, der lå til grund for FSN Capitals køb af industrivirksomheden, var kunstigt pumpet op med 170 mio. kroner.

»Som sagen er mig oplyst, er der tale om ligeud ad landevejen godt gammeldags bedrageri. Det er helt entydigt, og sælger er draget til ansvar for det, så det må sælger udrede,« siger Henrik Sass Larsen, der har FSN Capital blandt sine medlemmer af DVCA.

Læs hele historien her.

Beboere vil have alkoholforbud ved omstridt plads

Ved Anker Jørgensens Plads i Sydhavnen vil beboerne i området nu sætte en stopper for vold, høj musik og heftig druk, kan nyhedsmediet TV 2 Lorry berette.

Siden marts har beboere og lokaludvalget i området sendt fire breve med mulige løsninger til Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) og socialborgmester Mia Nyegaard (R).

I et brev sendt i midten af juni kommer Kongens Enghave Lokaludvalg med to tiltag, som, mener lokaludvalget, kan være med til at løse problemerne i området. De foreslår at skabe et byrum ved Hørdumsgade, som kan være med til at aflaste området. Derudover foreslår de også, at der indføres et midlertidigt alkoholforbud på Anker Jørgensens Plads.

Københavns Kommune erkender nu, at den har været for langsom til at slå ned på uroen på og omkring pladsen.

»Vi har været for langmodige. Vi har blandt andet sat videokamera op, og det har ikke virket. Nu må vi gribe dybere i værktøjskassen. For de forhold, der er derude i dag, er ikke acceptable«, siger Socialdemokratiets Lars Weiss, der er medlem af Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune, til TV 2 Lorry.

Læs hele historien her.

Håndtryk og kram er tilbage – det er simpelthen for akavet at lade være

Tilbage hos Berlingske skriver journalist Rasmus Karkov med udgangspunkt i sig selv, hvorfor det er svært at blive ved med at holde afstand og undgå håndtryk og kram. Læs blot hans indledning her:

»Det gik galt med det samme. Jeg havde ellers min strategi klar. Den var simpel. Ingen håndtryk, ingen knus. Kun til værten, værtinden og dem, jeg kendte allerbedst.

Men efter tre måneders total disciplin skulle der ikke mere end 20 minutters social udstødelse til (ved) en havefest på Frederiksberg, før alle intentioner ramlede. Jeg endte i stedet som personificeringen af den advarsel, en gruppe læger forleden kom med i Berlingske, da de skrev: »Vi frygter, at vi er ved at nå et stadie, hvor udbruddets trussel ryger i baggrunden, og restriktionerne synes for omkostningstunge at følge.«

I samme øjeblik jeg trådte ind til festen, hvor jeg ikke rigtigt kendte nogen, langede en mand hånden ud til hilsen. I et alt for langt sekund stod verden stille, mens hans hånd hang imødekommende i luften, og jeg – i stedet for jovialt at række albuen frem – fik mumlet noget om, at jeg ikke gav hånd. Han stod lettere vantro, trak hånden tilbage og gik tydeligt stødt videre ...«

Læs hele historien her.

Det sker i dag

  • AaB og Sønderjyske mødes i pokalfinalen i fodbold. Det er AaBs 12. finaleoptræden. Senest var AaB i finalen i 2014, hvor holdet besejrede FCK med 4-2, og dermed blev pokalvinder for tredje gang. Sønderjyske har aldrig tidligere været i pokalfinalen.
  • EU-formandskabet, som skifter hvert halve år, overtages i dag af Tyskland. Formandskabet varer frem til slutningen af december i år og overtages fra Kroatien.
  • Folketingets Erhvervsudvalg har kaldt erhvervsminister Simon Kollerup (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) i åbent samråd. Udvalget har bedt erhvervsministeren og justitsministeren redegøre for, på hvilket grundlag og ud fra hvilke overvejelser regeringen besluttede, at der ikke måtte overnatte udenlandske turister i Københavns og Frederiksberg kommuner, og hvad der førte til, at regeringen kort efter ændrede beslutning.