JP-terrorister snart på fri fod: Én radikaliserede medfanger og truede ansatte, og en anden blev i fængslet kendt som »Emiren«

I 2012 blev fire personer fra Sverige idømt 12 års fængsel for et planlagt terrorattentat mod JP-Politikens Hus. Før årets udgang kan de være på fri fod. Dokumenter viser, at de under afsoning har været voldelige og forsøgt at radikalisere medfanger. Terrorforsker mener, at de stadig er »farlige for Danmark«.

Det var på Jyllands-Postens kontorer på Rådhuspladsen i København, at de fire mænd planlagde at udføre deres terrorattentat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling

Det er langtfra fire dydsmønstre, det svenske fængselsvæsen i den nærmeste fremtid sætter på fri fod, efter de har afsonet totredjedele af deres domme for planer om et terrorattentat mod JP/Politikens Hus i København.

Det viser dokumenter fra det svenske fængselsvæsen, som Berlingske har fået indsigt i. Her fremgår det, at de terrordømtes ophold i de svenske fængsler har været præget af voldelige sammenstød, trusler og forsøg på radikalisering af medfanger.

Munir Awad, Mounir Dhahri, Omar Aboelazm og Sahbi Zalouti blev i 2012 dømt for terrorisme i en dansk retssal i Glostrup. De har siden afsonet domme på hver 12 års fængsel i Sverige, hvor de har ophold.

Tidligt onsdag 29. december 2010 blev Awad, Dhahri og Aboelazm anholdt med en maskinpistol, en pistol med lyddæmper og 200 plastikstrips, som kunne bruges som håndjern, i bilen.

Ifølge et af dokumenterne fra den svenske pendant til Kriminalforsorgen, Kriminalvården, var den ene, tunesiske Mounir Dhahri - i dag 52-år - truende overfor en medindsat i 2017 og »truede med en terrorstemplet organisation«.

Senere samme år truede han en medindsat, som han havde haft en uoverensstemmelse med, på livet. »Du skal dø din djævel,« råbte han gennem væggen så højt, at personalet kunne høre det.

I 2015 blev Mournir Dhahri ifølge et andet dokument ophidset under den fælles frokost, fordi fængslet ikke tog hensyn til, at han fastede. En ansat forklarede ham ifølge rapporten fra hændelsen, at det var ham, der måtte tilpasse sig fængslets spisetider, hvorefter Mounir Dhahri hævede stemmen. »Vent bare, så skal du få at se,« sagde han.

Angiveligt spillede Mounir Dhahri en ledende rolle i den terrorcelle, som de fire var en del af. Mens han har været indsat i svenske fængsler, har Mounir Dhahri ifølge den svenske avis Expressen desuden forsøgt at radikalisere sine medfanger, hvilket førte til flere konflikter med de øvrige indsatte.

Den yngste af de fire - den i dag 37-årige Munir Awad, svensk statsborger født i Libanon - har heller ikke afsonet i stilhed. Ifølge fængselsdokumenterne har han flere gange været involveret i konflikter og situationer, hvor personalet har følt sig truet i en grad, så de har udløst overfaldsalarmer. Ved én episode vurderede fængselspersonalet eksempelvis, at det ville ende med en »aggressiv konfrontation«, hvis ikke Awad blev fjernet.

I et notat om Awad lyder det, at »risikoen for at Munir Awad benytter sig af trusler eller vold ... eller gør sig skyldig i anden alvorlig uagtsomhed eller anden kriminalitet bedømmes ... til at være høj«. Videre lyder det, at Awad i fængslet har haft »et kontaktnet med radikaliserede individer«, og at det derfor anbefales at begrænse hans kommunikations- og besøgsmuligheder.

I et andet dokument beskriver den svenske kriminalforsorg, at personalet har lagt mærke til, at »religiøse ytringer er blevet mere almindelige« på afdelingen, og at der florerer »en bog om jihadisme«, hvor Awad er omtalt, hvilket de medindsatte har bemærket.

»Blandt andet er Awad blevet kaldt for Emir,« står der.

Den tredje dømte terrorist, 38-årige Omar Aboelazm, har i de svenske fængsler fået advarsler for arbejdsvægring og generel dårlig opførsel. Angiveligt planlagde han under den del af sin afsoning, som foregik i Danmark, yderligere terrorhandlinger, og angiveligt fandt man en bombeopskrift og et kort over danske toglinjer hos ham i cellen, har Ekstra Bladet tidligere beskrevet.

Sahbi Zalouti, den fjerde og sidste af de dømte terrorister, nåede ikke hele vejen med til Danmark i 2010, fordi han undervejs stod ud af bilen, og han blev derfor anholdt i Sverige af den svenske efterretningstjeneste. I de svenske fængsler har han bl.a. optrådt voldeligt og truende, og i juli i år slog han en fængselsbetjent i hovedet, ligesom han har været involveret i et slagsmål med medfanger.

Ifølge terrorforsker Magnus Ranstorp fra Forsvarshögskolan i Stockholm er der tale om »farlige personer«, og han føler sig ikke overbevist om, at de er blevet rehabiliteret i fængslet.

»Jeg tvivler meget på, at de er klar til at blive integreret i samfundet,« siger den svenske terrorforsker.

Han forklarer, at de fire står til at blive løsladt, fordi det er praksis i det svenske retssystem, når indsatte har afsonet to tredjedele af deres straf.

»Sådan er praksis i Sverige, men personligt forstår jeg det ikke. De er farlige for Danmark, og de er farlige for Sverige,« siger Magnus Ranstorp og forklarer, at man regner med, at der er omkring 2.000 ekstremistiske jihadister i Sverige.

»Så de kommer ud i et miljø, hvor de formentligt vil blive set på som rockstjerner.«