Jægersoldater og Hercules-fly indgår i massiv dansk evakuering fra Kabul

Forsvaret deltager i øjeblikket i en evakuering af over 400 danskere og lokalt ansatte fra Afghanistan via Pakistan. Det oplyser flere kilder, mens regeringen og Forsvaret hemmeligholder alle detaljer om operationen.

Mandag herskede der kaotiske tilstande i lufthavnen i Kabul, hvor amerikanske tropper forsøgte at holde styr på et stort antal mennesker, der forsøgte at flygte ud af landet via lufthavnen. Fold sammen
Læs mere
Foto: WAKIL KOHSAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er i øjeblikket i gang med at evakuere over 400 personer fra Afghanistan. Det foregår med støtte fra Jægerkorpset, som lige nu er til stede på jorden i Kabul.

Det oplyser flere kilder med indsigt i sagen til Berlingske.

Med andre ord er Danmark i øjeblikket i gang med en langt større evakuering end de omkring 200 personer, der i første omgang var omfattet af den politiske aftale fra sidste uge. De mere end 400 personer omfatter danskere og lokalt ansatte, der har arbejdet for danske myndigheder eller organisationer i Afghanistan.

I første omgang bliver personerne fløjet fra Afghanistan til Pakistan. Det foregår ifølge Berlingskes oplysninger med Forsvarets Hercules-transportfly, der så vidt muligt flyver i rutefart mellem Hamid Kazai-lufthavnen i Kabul og Islamabads internationale lufthavn, hvorfra de ifølge planen skal flyves videre til Danmark.

Evakueringen af danskere fra Kabul til Pakistan er endnu ikke færdiggjort, og flyvningerne fra Islamabad til Danmark er ifølge Berlingskes oplysninger endnu ikke indledt.

Forsvarets Hercules-fly har kapacitet til 120 passagerer, og flyvningerne fra Kabul bliver besværliggjort af de kaotiske tilstande i lufthavnen, hvor amerikanske og britiske tropper kæmper for at opretholde orden og holde lufthavnens eneste landingsbane åben. Billeder af lokale afghanere, der trænger ind på landingsbanen og i desperation klynger sig til lettende fly, er gået verden rundt, og mandag blev alle flyvninger fra Kabul midlertidigt indstillet af sikkerhedsmæssige årsager.

Natten til tirsdag åbnede lufthavnen igen. Under lukningen måtte et dansk evakueringsfly opgive at lande i lufthavnen.

Lufthavnen i Kabul er tirsdag formiddag væsentligt mere affolket, efter at størstedelen af de fremmødte enten er blevet fløjet ud af Kabul eller har fået besked af de tungt bevæbnede soldater på at forlade lufthavnen. Men ifølge Berlingskes oplysninger befinder flere personer på Udenrigsministeriets danskerliste sig altså fortsat i lufthavnen.

Den danske evakuering fra Afghanistan til Pakistan foregår ifølge Berlingskes oplysninger med Forsvarets C-130 Hercules-transportfly. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

Fra Islamabad til København

Berlingskes oplysninger bekræfter delvist en pressemeddelelse fra Pakistans udenrigsministerium mandag om, at Pakistan natten til mandag har hjulpet Danmark med at evakuere 431 afghanske statsborgere fra Kabul.

De pakistanske myndigheder hjælper desuden de afghanske borgere videre i deres rejse til Danmark, skriver det pakistanske udenrigsministerium.

To fly fra SAS fløj mandag eftermiddag fra København med kurs mod Pakistan. De to fly af typen Airbus A320-251N, som hver kan medbringe omkring 160 passagerer, er omkring klokken to i nat dansk tid landet i Islamabad, viser flytrafiktjenesten Flightradar24. Det fremgår ikke af tjenesten, at de to fly er lettet fra Islamabad igen.

Ifølge den pakistanske udenrigsminister, Makhdoom Shah Mahmood Qureshi, har han været i telefonisk kontakt med udenrigsminister Jeppe Kofod (S), som har udtrykt taknemmelighed over Pakistans hjælp.

Trods flere henvendelser har Udenrigsministeriet ikke bekræftet de konkrete oplysninger, men Jeppe Kofod bekræftede mandag aften, at Pakistan bistår med de danske evakueringer fra Afghanistans hovedstad, Kabul.

»Jeg kommer ikke til at gå i nærmere detaljer, men jeg er glad for, at vi med Pakistan har fået etableret en meget operationel ramme om vores arbejde med at evakuere ud af Afghanistan,« skriver Jeppe Kofod til Berlingske via en pressemedarbejder, hvilket han også mandag har skrevet til Ritzau.

Forsvarsministeriet oplyste natten til mandag, at en gruppe danskere og nordmænd søndag aften »under meget vanskelige omstændigheder« er blevet evakueret ud af Afghanistan. Forsvarsministeriet bekræftede på Twitter, at Danmark har militære fly i området, og ministeriet skriver tirsdag formiddag, at der »nu er yderligere dansk militær flykapacitet i nærområdet«.

Efter et møde mandag i Det Udenrigspolitiske Nævn ville forsvarsminister Trine Bramsen (S) dog hverken be- eller afkræfte, at Pakistan hjælper Danmark med at evakuere 431 afghanske statsborgere.

Berlingskes oplysninger stemmer også overens med oplysningerne fra specialmediet Olfi, som i en artikel mandag skriver, at et team af soldater fra Jægerkorpset befinder sig i den afghanske hovedstad, hvor de hjælper danske ansatte fra ambassaden.

Berlingske har stillet Forsvarskommandoen en række spørgsmål om operationen, men her ønsker man ikke at oplyse noget om sagen.

»Af sikkerhedsmæssige hensyn har Forsvarskommandoen ikke kommentarer til den igangværende operation,« skriver en presserådgiver til Berlingske.