Forsvaret har fået et antal danskere ud af Afghanistan

En gruppe danskere og nordmænd er blevet evakueret ud af Afghanistan, oplyser Trine Bramsen natten til mandag.

Arkivfoto af Trine Bramsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gruppe danskere og nordmænd er søndag aften »under meget vanskelige omstændigheder« blevet evakueret ud af Afghanistan.

Det oplyser forsvarsminister Trine Bramsen (S) natten til mandag på Twitter.

»Jeg kan oplyse, at det søndag aften, under meget vanskelige vilkår, lykkedes Forsvaret at evakuere en gruppe danskere og nordmænd ud af Afghanistan. Jeg har for nuværende ikke yderligere at oplyse om operationen,« skriver hun.

Antallet af evakuerede personer oplyses ikke.

Mandag morgen oplyser forsvarsministeren, at der fortsat er danskere i Afghanistan.

»Derfor kommer vi også fortsat til at operere, men jeg må understrege, at det er meget, meget vanskeligt,« siger Trine Bramsen til TV 2.

»Fra dansk side traf vi allerede lørdag en beslutning om at have danske militærfly i området for en sikkerheds skyld, såfremt det pludselig ikke længere kunne lade sig gøre at operere med civile fly,« siger hun.

Til DR Radioavisen oplyser forsvarsministeren, at Danmark fortsat ønsker at hjælpe en gruppe mennesker ud af Afghanistan.

»Det er lokalt ansatte, tolke og danskere, som først sent har oplyst, at de er i Afghanistan,« siger Trine Bramsen.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra forsvarsministeren.

Søndag aften oplyste Trine Bramsen, at danske militærfly befandt sig i området omkring Afghanistan.

»Danske militære fly er i området omkring Afghanistan. Situationen er meget alvorlig, og det er svært at operere, men det er yderst vigtigt for at kunne evakuere, at de danske militære fly er operative.«

»Vi knokler på højtryk og på baggrund af de beredskabsplaner, som vi har haft fokus på siden meldingen om tilbagetrækning fra Afghanistan,« sagde Trine Bramsen.

Beslutningen om at sende danske militære fly afsted blev truffet for nogle dage siden, fortalte ministeren.

Lufthavnen i Kabul er i øjeblikket lukket for alle andre fly end militære. Trine Bramsen understregede søndag aften vigtigheden af, at man fik sendt danske militære fly afsted.

»Det er alene militære fly, der kan operere, og derfor har det været af stor og afgørende betydning, at vi allerede i går besluttede at sende danske militære fly til området.«

»Flyene er på vingerne, men det er også klart, at det er en meget svær situation. Jeg tror, at mange har set video fra lufthavnen og kan se, at det er meget, meget voldsomme billeder, der kommer ud derfra. Det understreger også, hvor svært det er at navigere.«

Hun kunne søndag aften ikke oplyse, hvor mange fly der er tale om. Heller ikke, hvilken type fly.

Ministeren kunne heller ikke oplyse, hvor flyene befinder sig, og hvad de foretager sig. Det skyldes blandt andet sikkerhedsmæssige hensyn, lød det.

Det er også uvist, om der nu er danske tropper til stede i Kabul.

Danmarks opgave består i at få de ansatte og deres familier på den danske ambassade i Kabul ud af landet sammen med omkring 45 lokalt ansatte afghanere, der også skal have familiemedlemmer med.

»Vi er meget optaget af, at vi får hjulpet så mange mennesker, som det overhovedet er muligt inden for den målgruppe, som vi har et ansvar for at løfte ud,« sagde Trine Bramsen.

Søndag indtog den militante islamistiske bevægelse Taleban også Kabul, efter at have overtaget store områder af Afghanistan i de seneste dage.

Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, har forladt landet, og Taleban har erklæret, at »krigen er ovre«, og at man forventer at få overdraget magten i landet.

Taleban har desuden taget kontrol over det afghanske præsidentpalads søndag.

/ritzau/