Intet natteliv, ingen fodboldkampe, ingen demonstrationer – alligevel har danske betjente været på overarbejde under coronalukning

Mens en stor del af samfundet har holdt lukket, og mange har arbejdet hjemmefra, har landets betjente været på overarbejde. Det viser med al tydelighed, at politistyrken er underdimensioneret, siger Claus Oxfeldt.

Politiet har under coronakrisen udstedt færre bøder – men det samlede provenu fra bøderne har ikke været drastisk lavere end i tidligere år i samme periode. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets betjente har i månedsvis været forskånet for at skulle ræse ud til værtshusslagsmål og fodboldoptøjer, for både nattelivet og boldsporten har været lukket ned siden 14. marts.

Det har heller ikke været været nødvendigt at trække i kampuniformen for at holde højre- og venstreekstreme grupper fra at ryge i totterne på hinanden under demonstrationer.

Domstolene har kørt på lavt blus og dermed haft mindre behov for betjente til at hente arrestanter og våge over dem i retssalene.

Og den ny coronavirus har sågar lagt en lille dæmper på, hvor meget kriminalitet der anmeldes i Danmark, viser tal fra Danmarks Statistik.

Alligevel er tallet for betjentenes »tilgodehavende frihed opgjort i timer« – altså deres overarbejdstimer – steget i både marts og april 2020.

Det viser offentligt tilgængelige registre på politi.dk.

Claus Oxfeldt, formand for Politiforeningen

»Tingene hænger ikke sammen. Der skal flere folk til.«


Her fremgår det, at landets 11.187 polititjenestemænd tilsammen har opsparet 1.398.561 timers frihed i april, knap 100.000 timer mere end i januar.

Til DR lyder det fra chefpolitiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi Claus Hilborg, at en forklaring er, at betjentene har brugt mange timer på »​tryghedsskabende patruljering« under coronakrisen.

Politiforeningens formand, Claus Oxfeldt, bemærker til Berlingske, at »det hører med til historien«, at der er påske og andre helligdage i både marts og april, selv om det også er kommet bag på politiformanden, at den opsparede politifritid er steget.

»Jeg er også selv en smule overrasket over det,« siger Claus Oxfeldt.

Udbetalt fritid

Isoleret set er antallet af betjentenes opsparede frihedstimer ikke mere alarmerende, end det har været tidligere år i samme måned.

For to år siden, i april 2018, havde betjentene opsparet 1.633.298 timer.

I april sidste år var tallet 1.668.219 timer, og her fik udsigten til en ganske mærkbar afspadseringsbølge i politiet justitsminister Nick Hækkerup til at afsætte omkring 130 millioner kroner til at udbetale overarbejdstimer til betjentene i stedet.

Det samme var tilfældet i 2017, hvor formand for De Konservative Søren Pape var justitsminister.

Men det er ifølge formanden for betjenenes fagforening en lappeløsning.

»Billedligt talt er det som at tisse i bukserne for at holde varmen,« siger Claus Oxfeldt:

»Essensen af det her er, at det med al ønskelig tydelighed viser, hvad vi har sagt i årevis: Tingene hænger ikke sammen. Der skal flere folk til.«

Politiformanden peger på, at der i dag er lige så mange danske betjente, som i 2011, og at kriminalitetsbilledet i mellemtiden kun er blevet mere kompliceret, mens politiet år for år får tilføjet yderligere opgaver såsom bevogtning af terrormål, grænser og politiske partier.

Ifølge Claus Oxfeldt er det derfor »helt afgørende«, at der skrues op for dimensioneringen af politistyrken, når regeringen og Folketingets partier de kommende måneder skal lande en ny flerårsaftale for politiområdet.

»Man er nødt til at tilføje dansk politi nogle flere ressourcer,« siger han.

Berlingske har spurgt justitsminister Nick Hækkerup (S), om ministeren vurderer, at det igen i år bliver nødvendigt at udbetale en del af betjentenes overarbejde, men Justitsministeriets presseafdeling henviser til Rigspolitiet.

Berlingske arbejder på at indhente Rigspolitiets kommentar til situationen.