Indkøbte værnemidler må kasseres: »Man gik i panik og tilsidesatte fornuften«

Flere regioner forbereder sig på at destruere opmagasinerede værnemidler. Dansk Erhverv finder tendensen bekymrende.

Regionernes lagre med værnemidler er fulde. I flere regioner forbereder man sig på at kassere en del af værnemidlerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske lagre med coronaværnemidler bugner, og flere regioner forbereder sig på at kassere en del af værnemidlerne, fordi de er ved at blive for gamle.

Det vidner om, at det offentlige begik bekymrende fejl, da man foretog indkøb af coronaværnemidler.

Sådan lyder kritikken fra Dansk Erhverv.

»Selvom vi gennem coronaepidemien har stået i flere krisesituationer, er det ret bekymrende, at det nu i regionerne er nødvendigt at kassere værnemidler. Det er et godt bevis på, at man har indkøbt alt for meget i første omgang,« siger Katrina Feilberg Schouenborg, der er markedschef for velfærd hos Dansk Erhverv.

De overskydende værnemidler har alene i Region Hovedstaden en værdi af mellem 27 og 44 millioner kroner, som Berlingske beskrev i fredags. Det drejer sig om eksempelvis desinfektion, plastforklæder og åndedrætsværn. Og en stor del af værnemidlerne forventes altså at blive kasseret, hvilket skyldes, at coronasmitten ikke er så udbredt som tidligere.

Men Region Hovedstaden er ikke den eneste region, der forbereder sig på kassation.

Region Midtjylland forventer til efteråret at bede Styrelsen for Forsyningssikkerhed om lov til at kassere værnemidler, fremgår det af en ny orientering til regionens forretningsudvalg. Det er et krav, at styrelsen bliver spurgt, fordi en del af værnemidlerne er finansieret af staten. Hvor meget der må kasseres, er ukendt, men regionens lagre med værnemidler har en værdi på over 60 millioner kroner.

Værnemidler uden udbud

Ifølge Dansk Erhverv bliver problematikken kun endnu større, fordi myndigheder og regioner i høj grad har foretaget indkøbene uden at sætte opgaverne i udbud, så flere forskellige konkurrende virksomheder kunne byde ind på opgaven.

»Når vi så også ved, at en stor del af de her værnemidler i første omgang er indkøbt uden at gennemføre udbud, og dermed potentielt til markant overpris, er det bare endnu mere kritisk. Det vidner om, at man gik i panik og tilsidesatte fornuften,« siger Katrina Feilberg Schouenborg.

Regionerne har samlet købt værnemidler uden udbud for næsten 3,7 milliarder kroner, fremgår det af justitsministerens svar fra 7. juni på et folketingsspørgsmål.

Indkøbene uden udbud gælder ikke kun værnemidler. Politiken beskrev i slutningen af juni, at staten under epidemien havde indkøbt coronaudstyr, herunder testkits, for 13 milliarder kroner, uden at indkøbene forinden blev sat i udbud.