Region Hovedstaden har værnemidler for millioner af kroner. En stor del forventes at blive kasseret

Region Hovedstaden har et overskud af coronaværnemidler, som er ved at blive for gamle.

Region Hovedstadens lager med coronaværnemidler er blevet for stort. Nu forventes det, at en stor del af produkterne bliver kasseret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først var der mangel på dem. Nu er der for mange.

Region Hovedstadens lagre bugner med værnemidler, som der ikke længere er brug for på grund af coronaepidemiens tilbagetog.

Lagrene indeholder værnemidler til en overskudsværdi af mellem 27 og 44 millioner kroner, afhængig af det fremtidige smitteniveau.

Men en stor andel af disse værnemidler står til at blive kasseret. Og kassation kan ikke undgås, skriver regionen, selvom man i videst muligt omfang forsøger eksempelvis at donere værnemidlerne væk.

»Realistisk set vil en stor del af overkapaciteten i Region Hovedstaden blive kasseret,« skriver Region Hovedstaden i en orientering til regionens forretningsudvalg.

Problemet er, at værnemidler bliver for gamle, og udløbsdatoen er nært forestående for blandt andet desinfektion, plastforklæder og åndedrætsværn.

Donerer ikke til Ukraine

Det er op til hver region at beslutte, om værnemidlerne skal forbruges, levetidsforlænges, videresælges, doneres til anden part eller kasseres.

Men ifølge regionen har ingen umiddelbart brug for dem.

Danmark sendte for få dage siden millioner af overskudsværnemidler til Ukraine svarende til, hvad der fylder 25-30 lastbiler.

Donationen til Ukraine skete fra det nationale lager af værnemidler. Men regionerne har også deres egne lagre.

Berlingske har spurgt Region Hovedstaden, hvorfor man ikke giver værnemidlerne til Ukraine. Det er Styrelsen for Forsyningssikkerhed, som koordinerer de nationale lagre og har overblik over, hvad der er behov for i forhold til donation til Ukraine.

Donationer til Ukraine sker kun fra det nationale lager, oplyser regionen.

»Hvis styrelsen har brug for værnemidler fra vores regionale lager, så beder de om dem, og så leverer vi dem selvfølgelig, hvis vi har overkapacitet af de pågældende værnemidler på lager,« skriver Region Hovedstaden i et svar til Berlingske.

Region Hovedstaden skriver i orienteringen til forretningsudvalget, at donationer kræver »særlige forhold«.

Vil gerne undgå kritik og have brandingværdi

En donation er ikke blot en gave. Det handler også om modydelser og branding.

Under overskriften »Donation (tilkøb af branding)« skriver regionens Center for Økonomi i et notat, at den vigtigste forudsætning for donation er, »at regionen skal opnå en modydelse, der modsvarer mindst den værdi, som de donerede værnemidler repræsenterer«.

I den forbindelse noterer regionens økonomifolk sig, at »værdien af brandingen for regionen som udgangspunkt antages at være langt højere« hos humanitære organisationer end hos private virksomheder.

Når regionen undgår at kassere for mange værnemidler, hænger det også sammen med risikoen for kritik, fremgår det.

»Center for Økonomi har drøftet regionens muligheder for at afbøde kassation via donation (…) idet der er en opmærksomhed på at mindske risikoen for kritik i forhold til statsstøtte og konkurrenceforvridning,« står der i notatet.

En donation til en virksomhed eller person kan opfattes som støtte til enkeltpersoner, hvilket er ulovligt, oplyser Region Hovedstaden.