I flere dage har sundhedspersonale i Region Hovedstaden fået afslag på coronatest trods nye retningslinjer

Samfundskritisk personale med selv lette symptomer på coronavirus skal testes. Det meddelte Sundhedsstyrelsen for over en uge siden, og sundhedsministeren gentog det på et pressemøde søndag. Men det er tilsyneladende ikke blevet fulgt i Region Hovedstaden. Regionen meddeler nu, at den nu vil rette op på problemet.

WHO anbefaler generelt, at man tester så mange som muligt. »Hvis man ikke ved, hvor det brænder, kan man ikke slukke ilden,« udtalte læge Margaret Harris fra verdenssundhedsorganisationen til TV 2 News i går. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Brasen/Ritzau Scanpix/Arkiv

Det er mere end en uge siden, at Sundhedsstyrelsen sagde, at sundhedspersonale og folk med samfundskritiske funktioner skulle have adgang til at blive testet for covid-19, hvis de havde selv lette symptomer.

Det er nødvendigt, så de ikke smitter patienter og kolleger, men også så de kan gå på arbejde, hvis det viser sig, at symptomerne blot skyldes en almindelig forkølelse.

Retningslinjerne blev gentaget af sundhedsminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse søndag, hvor det fremgik af den nye teststrategi, at samfundskritisk personale skal testes.

Men det er tilsyneladende ikke blevet fulgt konsekvent i Region Hovedstaden, hvor læger og sygeplejersker har fået afslag på at blive testet på hospitalerne.

»Jeg har talt med flere sundhedsfaglige personer og en politibetjent, som er blevet henvist til test af deres praktiserende læge, så de kan få at vide, om de kan gå på arbejde igen. Men det, jeg har fået at vide, er, at vi ikke har testkapacitet til at teste andre end de indlæggelseskrævende, så jeg afviser henvisningerne,« sagde Line Molzen, læge ved Hvidovre Hospitals nyoprettede coronaklinik til Berlingske onsdag.

»Det værste ved det er, at folk bliver bange og utrygge af de forskellige udmeldinger og mister tilliden til systemet,« sagde Line Molzen.

Jyllands-Posten skriver torsdag aften, at hostende og snottet personale på Rigshospitalet bliver opfordret til at gå på arbejde. Det til trods for at hoste og snot er nogle af symptomerne, man kan få af covid-19, og at personalet potentielt kan smitte både patienter og kolleger.

Kontraordrer

De manglende test skyldes, at Region Hovedstaden ikke har haft kapacitet til at teste andre end de indlæggelseskrævende patienter. Det kan man læse i en e-mail til de praktiserende læger i Region Hovedstaden, som Berlingske er i besiddelse af.

Sundhedsstyrelsen oplyser til Berlingske, at det drejede sig om »bl.a nogle plastikbakker til én type maskine og nogle oprensningsvæsker til en anden maskine«, som regionen havde svært ved at få leveret.

Kort efter Sundhedsstyrelsens udmelding sidste torsdag skrev Region Hovedstaden derfor en kontraordre.

I en e-mail til de praktiserende læger samme dag, 19. marts, bad regionen lægerne om ikke at følge retningslinjerne, da der ikke var testkapacitet. Berlingske er i besiddelse af denne e-mail. De praktiserende læger, som alligevel fulgte Sundhedsstyrelsens retningslinjer, oplevede, at deres patienters henvisninger blev afvist:

»Sundhedsstyrelsen meldte sidste torsdag ud, at kritisk personale skal testes, hvis deres arbejdsgivere ønsker det. Det får – helt naturligt – en masse mennesker til at ringe til de praktiserende læger i den forventning, at de kan blive testet. Men det har slet ikke været muligt, så vores henvisninger er i mange tilfælde blevet afvist. Det er meget frustrerende,« siger Karin Zimmer, som er formand for de praktiserende læger i Hovedstaden.

Der burde være bedre styr på udmeldingerne fra sundhedsmyndighederne, og de burde komme fra ét sted til de praktiserende læger, mener Maria Krüger, der er praktiserende læge på Frederiksberg.

»Vi sidder 3.500 praktiserende læger rundt omkring i landet, som får skiftende meldinger. Vi får retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, og så får vi modsatrettede meldinger fra Region Hovedstaden. Det er endt sådan, at vi må holde os opdateret i Facebook-grupper for praktiserende læger, fordi det er så svært at følge med i informationsstrømmen,« siger Maria Krüger.

Berlingske forsøgte både onsdag og torsdag at få svar fra Region Hovedstaden på, hvorfor man ikke fulgte retningslinjerne, hvilken kapacitet man konkret manglede, og hvad man gjorde for at rette op på problemet.

Torsdag eftermiddag skrev Region Hovedstaden i en pressemeddelelse, at regionen nu i højere grad er i stand til at efterleve retningslinjerne, fordi testkapaciteten nu er øget kraftigt. Men det er med visse forbehold:

»Det kan stadig være nødvendigt at prioritere test til dem, som har det største behov. Region Hovedstaden følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer for prioritering af tests,« skriver regionen i pressemeddelelsen.

Berlingske har også været i kontakt med Sundhedsstyrelsen angående de manglende test.

Hvorfor koordinerer Sundhedsstyrelsen ikke med regionerne, så Sundhedsstyrelsen ikke vejleder til noget, som ikke kan lade sig gøre i praksis?

»Vi har i retningslinjen beskrevet de grupper, der bør testes på baggrund af den faglige viden, vi har om coronavirus. Det er fortsat vores helt klare faglige ambition, at retningslinjen skal implementeres, hvilket betyder, at testkapaciteten skal op. Vi har et meget tæt samarbejde med regionerne og koordinerer på daglig basis. Der har, siden forsyningsproblemerne opstod i sidste uge, været arbejdet meget hårdt fra regional side, og jeg er fortrøstningsfuld i forhold til, at de løser kapacitetsproblemerne,« siger centerchef i Sundhedsstyrelsen Helene Probst.