I en kostald i Varde viste 15-årige Emma, hvordan vi kan hjælpe klimaet

Emma Weiss Nielsen er kåret som »Årets Unge Forsker«, fordi hun har bevist, at musik kan øge produktionen af mælk hos mejerikøer. Hendes projekt skal mindske bestanden af køer og på den måde gavne klimaet.

Den 15-årige Emma Weiss Nielsen er Årets Unge Forsker. Hun har bevist, at køer producerer mere mælk, hvis de lytter til musik. Noget som ifølge forskeren selv kan være med til at modvirke klimaforandringer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carsten Bundgaard

Den 15-årige Emma Weiss Nielsen har i en kostald i Varde bevist, at malkekøer kan producere yderligere 200 liter mælk om året, hvis de lytter til musik. En opdagelse der sikrede hende titlen som Årets Unge Forsker 2019 og en præmie på 25.000 kroner.

Det er underordnet, om der spilles Metallica eller Mozart for køerne. Landmanden kan selv vælge den musik, vedkommende kan lide at lytte til. Og efter en tur gennem Emma Weiss Nielsens algoritme, kan køerne lytte med under malkningen, mens deres mælkeproduktion forøges.

»Min algoritme går ind og optimerer. Melodien ændres, og der tilføjes et akkompagnement således, at når man spiller det for køerne efterfølgende, optimeres deres produktivitet. Algoritmen sætter melodiens tempo i 63,4858 slag i minuttet. Derefter indsætter den fjerdedele, der lægger sig i kvinter og kvarter fra selve melodien,« forklarer Emma Weiss Nielsen.

Hun går i 9. klasse på Erritsø Fællesskole og har ikke uden humor kaldt sit projekt »Muhsik – et produktionsoptimerende middel«. Projektet præsenterede hun ved »Unge Forskere«, Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence. Den unge forsker har bevist, at hendes projekt kan få køer til at producere 2,3 procent mere mælk hvert år, og det kan medføre, at Danmark har brug for en lavere bestand af køer. Det kan vise sig nyttigt i kampen mod klimaforandringer.

Ifølge den unge forsker øges køernes udskillelse af hormonet oxytocin, når de lytter til den optimerede musik, der har været igennem algoritmen.

»Det har ført og fremmest en beroligende effekt på køerne, og derudover går det ind og frigiver mere mælk, så det er klar til malkning,« siger hun.

En ung generation der kæmper for klimaet

Med poler der smelter, arter der uddør, og have der stiger, er der efterhånden enighed om, at Jorden står over for en række klimaproblemer, der skal håndteres. Spørgsmålet er, hvordan og hvorvidt man kan nå til enighed verdens lande imellem.

Emma Weiss Nielsen ser sit projekt som et skridt på vejen.

»Den øgede produktivitet hos mejerikøerne kan anvendes til formindskelse af bestanden, hvilket jo resulterer i en mindsket metangasudledning. Den vej igennem kan man være med til at forårsage mindsket klimaforandring. Det er vigtigt, fordi klimaforandringerne har så fatale konsekvenser for vores miljø. Det er af stor betydning, at vi sørger for, at det ikke fortsætter i den retning. Og hvis man blot – ved at købe en radio og spille musik for køerne, der har været igennem min algoritme – med så lille en foranstaltning vil kunne mindske klimaforandringerne, er det ret essentielt,« siger Emma Weiss Nielsen.

Emma Weiss Nielsen mener, at hendes generation er klar til at tage kampen op for klimaets skyld. Der skal gøres noget mere, lyder det.

»Hvis det er sandt, som det siges, at klimaforandringerne stadig forværres, så tænker jeg ikke, at der gøres nok for klimaet endnu. Der er stadig behov for løsninger – ligesom den, jeg er kommet med – hvor man på en så simpel måde kan gøre så stor en forskel. I konkurrencen »Unge Forskere« beskæftiger mange af projekterne sig med klimaet på den ene eller anden måde. Det er ganske oplagt, at nogle af os unge mennesker tager klimakampen op,« siger hun.

En anden ung klimaaktivist er svenske Greta Thunberg på 16 år. Hun har tidligere talt om klima for både FN, EU og paven. 25. maj kommer hun til København og taler ligeledes klimaets sag på Christiansborgs Slotsplads, når demonstranter landet over går til Folkets Klimamarch.