I dag testes Mette Frederiksens »storskalaplan«: Kan dette center vaccinere 5.000 danskere dagligt?

Det er regeringens plan at vaccinere omkring 5.000 danskere dagligt på hvert af vaccinationscentrene. Fredag var Berlingske med til en stresstest af systemet, der bliver afgørende for, hvor hurtigt man kan få vaccineret alle danskere.

Regionerne tester fredag deres kapacitet. Vaccinationscenteret i Øksnehallen på Vesterbro, skal tage imod 5.000. En af dem er den 22-årige sygeplejestuderende Amalie Trolle, som her får sin første vaccine af Siv Thorlund Peitersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

For Amalie Trolle kom det som en overraskelse.

Hun havde ikke regnet med at få en invitation til vaccine allerede nu. Hun er kun 22 år og har ingen sygdomme, der gør hende særligt udsat, hvis hun smittes med coronavirus. Til gengæld læser hun til sygeplejerske og skal snart starte i praktik i hjemmeplejen.

Fredag morgen mødte hun op i Øksnehallen på Vesterbro for at få sit første stik. Forinden havde en af hendes undervisere på studiet fortalt, at Amalie Trolle dermed stod til være en del af regionens »stresstest«, hvor centeret skal afprøve deres maksimale kapacitet.

Ifølge regeringens »storskalaforsøg«-plan, skal alle fem regioner tilsammen kunne vaccinere 100.000 danskere om dagen. Region Hovedstadens seks centre skal stå for mere end hver fjerde af dem, hvilket betyder, at hvert center skal have op til 5.000 mennesker igennem dagligt. Hidtil har de højst taget imod 1.000 på én dag, og her gik det for nylig galt:

Folk berettede om lange køer, store forsinkelser og om, at gamle, syge mennesker stod som »sild i en tønde«. Regionen forsikrede, at der siden er kommet styr på sagerne.

22-årige Amalie Trolle venter på sin første vaccine. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Mere end 300.000 danskere har fået første stik. Dermed mangler størstedelen af landets 5,8 millioner indbyggere fortsat at blive vaccineret. Det er derfor bydende nødvendigt at øge kapaciteten på landets centre, så de er klar, når flere vacciner kommer til landet.

»Inden for de næste måneder kommer vi til at modtage virkelig mange vacciner, og så bliver der for alvor sat turbo på,« skrev statsminister, Mette Frederiksen (S) mandag på Facebook.

Fredag står vaccinationscentre landet over over for de såkaldte »stresstests«. Øksnehallens mål er at få 5.000 danskere igennem inden fredag aften klokken 22.00. Berlingske var med i de første timer.

Der er næsten ingen kø foran vaccinationscentret i Øksnehallen fredag morgen, da Region Hovedstaden skal stressteste sin kapacitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Rettet op på fejlene

De første borgere stod klar allerede klokken syv fredag morgen. De sidste skal vaccineres fredag aften omkring klokken halv ti. Modsat sidste mandag er der fredag morgen næsten ingen kø foran vaccinationscentret. Der er der en konstant lind strøm af mennesker.

Omkring halvdelen er ældre borgere, hvoraf nogle har svært ved at gå og derfor bevæger sig langsomt. En ældre kvinde snubler over en afspærring på vej ind i centret, men bliver hurtigt hjulpet op af vagten. Hun slog sig ikke, forsikrer hun, og fortsætter ind.

Resten af borgerne er yngre. Nogle af dem er særligt udsatte, da de har kroniske sygdomme. Andre varetager en »kritisk funktion« i sundheds- eller ældresektoren.

Forrige mandag haglede kritikken ned over centret, hvor der var store forsinkelser. Siden har regionen rettet op på tingene, lyder det fra Hanne Dorthe Sørensen, som er leder af vaccinationscentrene i hovedstaden.

»Vi har haft mange mennesker med kroniske sygdomme, som er fint selvhjulpne, derfor har vi ikke haft så store udfordringer, som vi havde sidste mandag, hvor vi havde mange med kørestole og rollatorer,« siger hun.

100 ansatte skal i løbet af dagen vaccinere de 5.000 borgere i Øksnehallen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

I flere måneder har personale fra regionen, beredskabet samt ingeniører og håndværkere løbende forbedret centrene, så de i fremtiden kan håndtere det, alle venter på: Massevaccination. Opgaven har ikke været nem, fortæller Hanne Dorthe Sørensen, men der er rettet op på fejlene, lyder det:

Centeret har udvidet den fysiske kapacitet. Der er kommet fem ekstra dobbeltbåse, observationsarealet er blevet udvidet, og der er kommet et areal, hvor personalet kan tage imod borgere, der har svært ved at gå.

Fredag morgen startede med borgere, der skulle have en Pfizer/BioNTech-vaccine. Her var kun 23 borgere igennem på ti minutter. Klokken 9 startede vaccinationer med AstraZeneca, hvor mellem 30 og 40 mennesker kom igennem på ti minutter. Derfor vil der formentlig blive »væsentligt« mere travlt i løbet af dagen, siger Hanne Dorthe Sørensen:

»Jeg tror på, at det nok skal lykkedes, og vi får en masse læring efter i dag. Det er i virkeligheden det vigtigste,« siger hun.

36-årige Siv Thorlund Peitersen giver sygeplejestuderende Amalie Trolle sin første vaccine. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Tager blusen af

Amalie Trolle føres over i en bås, hvor 36-årige Siv Thorlund Peitersen står klar til at tage imod hende.

Siv Thorlund Peitersen har været på vaccinationscentret siden slutningen af januar og har ansvar for oplæring af »stikkerne«. Egentlig er hun uddannet biolog, men er autoriseret til at bidrage til det sundhedsfaglige og har erfaring med nåleføring. Siv har fået en lægelig bemyndigelse til at vaccinere.

Amalie Trolles langærmede top er for stram, så hun kan ikke hive ærmet helt op til skulderen. Hun ender med at tage den af, så Siv Thorlund Peitersen har mulighed for at vaccinere. Det hele tager et par minutter, hvorefter Amalie Trolle går til observationsområdet, hvor hun anbefales at sidde i 15 minutter.

»Det er rart at få vaccinen, når jeg som sygeplejerske arbejder med mange ældre,« siger hun. Ved siden af sit studie arbejder hun på et plejehjem.

Alt på vaccinationscentret er forløbet, som det skulle, siger hun. Det eneste, hun er urolig for, er bivirkninger. En af hendes studiekammerater ligger lige nu syg, efter hun fik sit første stik. Hun har feber og diarré.

»Det kan jeg ikke lige overskue, men det skal jeg selvfølgelig nok klare, hvis det sker,« siger hun.

2.000 af dagens vaccinationer er med Pfizer/BioNTech-vaccinen og 3.000 med AstraZeneca – den som Amalie Trolle fik.

Amalie Trolle har netop fået sin første vaccine og skal vente et kvarter for at se, om der kommer bivirkninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Personale vaccineret med restdråber

I løbet af dagen er 100 vaccinatører på arbejde. Nogle af dem kommer fra regionens andre vaccinationscentre, der i dag – med undtagelse af Ballerup – holder lukket.

Flere af medarbejderne har selv modtaget første vaccine. De har fået de vacciner som er tilovers, når alle borgere er vaccineret. Vaccinerne skal administreres inden for maksimalt 30 minutter, hvorfor disse tilbydes personalet.

»Ellers var resterne blevet kasseret,« siger Hanne Dorthe Sørensen, som ikke selv har fået en vaccine. Hun kan ikke oplyse, hvor mange blandt personalet, der er vaccineret.

Centret vil fra på mandag vaccinere 2.000 om dagen. Ugen efter vil antallet efter planen stige til 3.000 dagligt, og midt i marts, skal de op på fuld kapacitet.

Observationsområdet, hvor borgerne skal sidde i mindst 15 minutter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.