Hvad betyder ny vaccineplan for vores sommer? Her er eksperternes bud

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som fortsat står i coronavirussens tegn.

Den nye vaccineplan får betydning for vores sommer, lyder det fra eksperter. Vi kan blandt andet sandsynligvis godt vinke farvel til festivaler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Godmorgen og velkommen til weekendens første nyhedsoverblik.

I dag skal vi forbi en historie om en tendens, der er steget betydeligt blandt kvinder det seneste år. Vi skal læse om en mulig løsning på at sikre velfærden i fremtiden. Og så skal vi runde en historie om, hvad den nye og forsinkede vaccineplan vil betyde for vores sommer.

Først skal vi runde dagens coronatal.

Og så til dagens historier.

Flere kvinder investerer – den negative rente »har været med til at give det sidste puf«

Kvinder halter stadig gevaldigt bagud, når man ser på de store tal, men i det små er der sket rigtig meget det seneste år.

I 2020 er antallet af kvinder, der har investeret, mere end fordoblet sammenlignet med året før. Det viser en Yougov-undersøgelse foretaget for Nordea. Ifølge Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea, er der tale om »et gennembrud af dimensioner«.

Det mærker man også på investeringsplatforme som Nordnet, Saxo Bank og eToro, der alle melder om en stor stigning i antallet af kvindelige brugere. Den stigende investeringslyst blandt kvinder er en kombination af flere forhold. Et element er den negative rente.

»Det faktum kan være med til at give det sidste puf hen mod at komme i gang med at investere,« siger Anne Lehmann Erichsen med henvisning til, at mange har svært ved at forene sig med tanken om, at man i nogle tilfælde ligefrem skal betale penge for at få sine penge opbevaret i banken.

Forbrugerøkonomen tilføjer, at 2020 var et år, hvor vi var meget mere hjemme end normalt på grund af nedlukningen.

»Vi var også nødt til at omlægge vores forbrug, fordi vi ikke kunne bruge penge på alt det, vi normalt bruger penge på. Så mange har oplevet, at deres økonomi blev forbedret,« siger Anne Lehmann Erichsen og tilføjer, at en del også har fået udbetalt de indefrosne feriepenge.

Læs hele historien i Berlingske her.

Hvad betyder ny vaccineplan for vores sommer? Her er eksperternes bud

Vaccineplanen skrider, og den danske befolkning forventes færdigvaccineret tre uger senere end planlagt. Datoen hedder nu 18. juli 2021.

Hvilken betydning får det så for danskernes sommer? Det har TV 2 spurgt en række eksperter om.

Viggo Andresen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet, tolker den skridende vaccineplan som en kraftig indikator på, at festivalerne også i år bliver aflyst. Og det selvom forårets og sommerens komme giver coronavirussen sværere kår, og store dele af befolkningen trods forskydningerne vil være færdigvaccineret.

»Jeg har før sagt, at det kunne knibe med Roskilde Festival, men måske lade sig gøre at afholde Smukfest. Det skrider nok nu,« siger han til TV 2

Ifølge Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, er de tre ugers forskydning »topfrustrerende«.

»Det betyder ikke, at vi ikke kan få en god og fri sommer, hvor vi kan lave ting, vi ikke kan i øjeblikket. Det forventer jeg stadig, at vi kan,« siger han til TV 2.

Jens Lundgren forudser dog også, at der til sommer vil være problematikker forbundet med at rejse uden for landets grænser.

Læs historien her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Forsikringsboss stikker hånden i hvepsereden: Vi skal betale for velfærd

Han ved godt, at det er kontroversielt, at emnet er følsomt, og at han vil blive skudt i skoene, at han vil opdele Danmark i et A- og et B-hold.

Det er dog bydende nødvendigt at tage fat på debatten om, hvordan en bred forsikringsordning kan dække flere velfærdsområder, mener Kent Damsgaard, administrerende direktør i brancheorganisationen Forsikring & Pension, hvis medlemmer råder over pensionsformuer, der svarer til mellem halvanden og to gange det danske bruttonationalprodukt.

Opfordringen fra landets forsikrings- og pensionsselskaber til regeringen er, at den med de eksisterende klimapartnerskaber som forbillede allerede til efteråret etablerer en række nye »velfærdspartnerskaber« med organisationer og eksperter, som kan udtænke modeller, der kan sikre den danske velfærdssamfund for fremtiden. Ellers bliver kernevelfærden udhulet af stigende forventninger og flere ældre.

»Hvis det offentlige leverer kernevelfærd af høj kvalitet, så kan vi som branche tilbyde at stå for en ordning, der lægger en rand uden om. Og det bliver der i stigende grad brug for,« siger Kent Damsgaard til Berlingske.

Læs hele historien her.

Thomas Larsen: Ny sag i Ekstra Bladet er elendig timing for Løkke

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen er igen blevet centrum i en problematisk sag. Det kan – i værste fald for Løkke – få konsekvenser for hans drøm om at skabe et nyt parti, skriver Thomas Larsen i en analyse i Berlingske.

Løkke ligger i infight med Ekstra Bladet, der har gravet oplysninger frem om herskabslejligheden på 175 kvadratmeter med udsigt over Nyhavn, som Løkke har boet i, siden han i 2012 flyttede fra parcelhuset i Græsted.

»Politisk er timingen elendig for Løkke,« skriver Thomas Larsen.

»Siden valget har han hos mange borgerlige vælgere haft en form for heltestatus. De har ment, at han på urimelig vis blev kylet ud af formandsstolen i Venstre efter en valgkamp, hvor han ene mand sikrede fremgang til partiet.«

»I lyset af den nuværende afgrundsdybe krise i Venstre har en del også ment, at det var en klokkeklar fejl at udskifte ham, for siden er partiet faldet som en sten i målingerne. De hylder Løkke for hans talent, håndelag og indsigt, og de håber, at han snart stifter et nyt parti. Det er imidlertid også tydeligt, at mange har glemt – eller fortrængt – Løkkes åbenlyse svagheder midt i deres håb om, at han vil etablere et nyt borgerligt parti.«

Læs hele analysen her.

Kritikere af Kina: PET har advaret os om rejser

Fire danske Kina-kritikere – herunder to folketingsmedlemmer – fortæller nu, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) har advaret dem mod at rejse til lande, hvorfra de kan risikere at blive udleveret til Kina. De fire hjalp på forskellig vis med at få demokratiforkæmperen Ted Hui fra Hongkong til Danmark sidste år. Herfra gik han i eksil i Storbritannien.

Det skriver Jyllands-Posten i dag.

Thomas Rohden er formand for det tværpolitiske Dansk Kina-Kritisk Selskab. Han oplyser, at PET kontaktede ham med advarslen i februar. Thomas Rohden står frem, fordi han mener, det har en samfundsmæssig interesse:

»Jeg har valgt at fortælle åbent om det pres, der er på mig, fordi der er brug for en kritisk debat om, hvordan Kina med alverdens bøllemetoder forsøger at tie kritikere ihjel,« siger Rohden, der er radikal, til Jyllands-Posten.

Anders Storgaard, som er konservativ ungdomspolitiker, fortæller, at han har fået et lignende opkald.

»Jeg skal koordinere mine rejser med PET,« siger han og tilføjer, at situationen er »angstprovokerende«, og at han påskønner PET’s hjælp.

Også Uffe Elbæk fra Frie Grønne og Katarina Ammitzbøll (K) er blevet kontaktet med lignende opkald fra PET.

Historien kan læses her.

Det sker i dag

  • Dansk Melodi Grand Prix løber lørdag klokken 20 af stablen i DR Byens Studie 5. Det skyldes coronaforbehold, idet DR ikke vil satse på at kunne holde konkurrencen som koncert for et stort publikum. Værterne for showet er tv-vært Tina Müller og multikunstner Martin Brygmann.