Hundredvis af demonstranter marcherede i Københavns gader: »Vi bliver ved resten af livet«

Der var larm i Hovedstadens gader lørdag aften, hvor omtrent 800 med fakler, fyrværkeri og slagsange demonstrerede mod »massetest« og coronapas. Berlingske var med og mødte en landskendt musiker, der deltog i demonstrationen.

Politiet estimerede, at cirka 800 personer deltog i lørdagens demonstration mod massetest og coronapas. En af arrangørerne, Morten Jakobsen, gav dog ikke meget for politiets vurdering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere hundrede – ja, måske tusinde – demonstranter marcherede lørdag aften otte kilometer gennem Hovedstadens gader.

Protestgruppen Men In Black afholdt atter demonstration for at vise utilfredshed med regeringens håndtering af coronaepidemien. Denne gang var det især »massetest« og det nyligt indførte coronapas, som protesterne var rettet mod.

I en lang slange travede demonstranterne ad den planlagte rute fra Enghave Plads gennem Valby og Frederiksberg for til sidst at ende på Rådhuspladsen.

Gennem hele ruten gik Morten Jakobsen, stifter og en del af Men In Blacks ledelse, foran menneskemængden og holdt styr på tropperne. Han var »meget tilfreds« med aftenens fremmøde.

»Prøv lige at se,« sagde stifteren, mens han vendte sig om og rettede hænderne mod menneskeskaren.

Et sted langt nede i skaren af demonstranter befandt sig en kendt, dansk musiker. Ham vender vi tilbage til.

»Det handler om frihed«

Men In Black, der jævnligt arrangerer demonstrationer mod coronarestriktioner og lignende, har den seneste tid tiltrukket sig en del opmærksomhed. Det skyldes blandt andet, at en af gruppens demonstrationer 9. januar endte i tumult, voldelige sammenstød og 18 anholdelser.

Helt anderledes var stemningen dog på Enghave Plads, inden gåturen begyndte lørdag klokken lidt over 19.

Den grå, flisebelagte plads kunne til forveksling ligne en mindre festivalplads. Folk stod i små grupper med øl i hånden, musik lød fra store højttalere og enkelte fik sig endda en svingom.

I pladsens periferi stod 68-årige Birthe Lundgaard, der er pensionist. Med sit farverige tøj adskilte hun sig fra den sortklædte og noget yngre mængde, ligesom hun bar et stort, hvidt skilt med teksten »Hvorfor lyver Mette? (statsminister Mette Frederiksen (S), red.)«

Hvad er det, du mener, at Mette Frederiksen lyver om?

»Stort set det hele. Mundbindene. PCR-testene,« forklarede pensionisten og henviste til flere studier, der angiveligt bringer tvivl om effektiviteten af det nævnte.

Birthe Lundgaard fortæller, at hun demonstrerer for sin frihed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Birthe Lundgaard er aldrig blevet coronatestet, og hun skal heller ikke vaccineres mod coronavirus.

Sådan skal det fortsætte, og derfor var hun taget hele vejen fra hjembyen, Odense, for at protestere mod coronapasset, som er nødvendigt for at komme til eksempelvis frisør. Passet kan man kun få gennem test, overstået covid-19-sygdom eller færdigvaccination.

»Jeg demonstrerer for frihed – min egen, mine børns og mine børnebørns frihed. Men det kommer med en stor pris, fordi min familie kan ikke rumme mine holdninger,« sagde Birthe Lundgaard, som forklarer, at flere af hendes nærmeste tager afstand til hende på grund af hendes holdninger til coronavirus.

Kendt musiker til demonstration

Anført af sortklædte personer med elefanthuer og et stort dannebrogsflag, begav menneskemængden på Enghave Plads sig så småt ud på den planlagte rute.

Det var stort set kun pantsamlerne, der var tilbage på pladsen, da musikeren Rasmus Nøhr kom til syne for Berlingske.

Nøhr, der blandt andet er kendt for sangen »Sommer i Europa«, har på det seneste gjort sig bemærket, efter at han var hovednavnet ved den store og meget kontroversielle genåbningsfest, der trods restriktioner skulle have været afholdt 11. marts. Festen blev dog aflyst i sidste øjeblik med henvisning til dårligt vejr.

Musikeren Rasmus Nøhr forklarer, at han har mistet adskillige bookinger på baggrund af sine holdninger til coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Musikeren er imod coronapasset, og generelt mener han, at Danmark mangler en åben og offentlig debat om håndteringen af coronavirus. Og standpunkterne har haft mærkbare konsekvenser, forklarede han.

»Jeg er blevet fyret fra musikbranchen. De vil ikke have noget med mig at gøre mere,« fortalte Rasmus Nøhr.

Hvordan fyret?

»Jeg er blevet ringet op, hvor der er blevet sagt, at når jeg deltager i en demonstration for genåbning af landet, så kan jeg ikke få nogle job på danske festivaler. De vil ikke have noget med mig at gøre.«

I et raskt tempo banede slangen af demonstranter sig vej til Vestre Fængsel. Rasmus Nøhr og Berlingske gik bagest i slangen. Ved fængslet stoppede folkemængden. Fyrværkeri blev antændt. En række høje brag lød fra slangens forreste led.

»Kan vi godt lige blive hernede? Jeg skal ikke være en del af det dér,« sagde Rasmus Nøhr og forklarede, at han »er lidt bange for fyrværkeri«.

Rasmus Nøhr var til lørdagens demonstrationen alene, og det var første gang, at han deltog i en Men In Black-demonstration. Hvorfor vælger en anerkendt musiker at iklæde sig sort tøj og demonstrere, når det har konsekvenser for hans arbejde?

»Det her er så vigtigt, at jeg er nødt til at være her. Jeg elsker at spille musik, men er jeg er først og fremmest en borger, et menneske,«:

»Som menneske er jeg nødt til at prøve og råbe op og sige »hey, vi er ude på et vildspor«, og vi skal tilbage til, at vi holder sammen, passer på hinanden, forholder os til videnskaben, og hvor regeringen ikke slipper afsted med at lyve og lyve,« sagde Rasmus Nøhr, som ivrigt argumenterede for, at regeringen blandt andet har løjet i minksagen.

Slagsang og larm

I Valby tog Berlingske afsked med Rasmus Nøhr, der ville holde sig i demonstrationens bageste led.

Derpå bevægede Berlingske sig op gennem hele menneskemængden for at nå til demonstrationens front. Den rejse tog flere minutter og blev ikke just lettere af, at man til tider måtte springe for at undvige fyrværkeri på jorden, alt imens raketter fløj over hovedet på en.

Demonstrationen var – uden tvivl – larmende. De fremmødte demonstranter råbte parolen »Frihed for Danmark! Vi har fået nok!,« og beboere på Frederiksberg måtte til vinduerne for at finde kilden til den larm, de sandsynligvis lagde øre til.

Også Men In Blacks egenproducerede sang, »Mette Ciao«, brølede ud ad adskillige højttalere, som demonstranterne selv havde medbragt.

Det gjaldt blandt andet den store, kuffertlignende JBL-højttaler, som 19-årige Mathias Helweg og 26-årige Patrick Spangholm havde medbragt. Hjemmefra havde de to mænd lavet en playliste, der blandt andet inkluderede numrene »Mette Ciao« og »Gi Mig Danmark Tilbage«.

»Og noget Shubidua,« indskød Mathias Helweg, der deltog i demonstrationen for anden gang:

»Der skal være noget til de danske ører.«

Mathias Helweg og Patrick Spangholm var til demonstrationen sammen med deres onkel, mormor og flere andre familiemedlemmer samt venner. Spejdede man udover demonstranterne generelt var der tale om en broget flok, som overvejende bestod af unge mænd, men også af børnefamilier og pensionister.

Til højre ses Patrick Spangholm med højttaleren, der blandt andet spillede slagsangen »Mette Ciao«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Men In Black fortsætter

Demonstrationen endte på Københavns Rådhusplads, hvor fem store politivogne omkransede den prægtige bygning, og hvor flere demonstranter holdt taler fra et podium.

»Pandemien findes fandeme ikke,« lød det fra den første taler, en kvindelig sygeplejerske, som blev bifaldet.

En indsatsleder fra politiet estimerede, at der lørdag aften var 800 demonstranter. Samme leder kunne dog ikke sætte tal på, hvor mange betjente, der var på arbejde under demonstrationen  – der var bare »nok« betjente på arbejde, konkluderede han.

Morten Jakobsen, stifter og en del af ledelsen hos Men In Black, var dog overbevist om, at der var langt flere fremmødte end de anslåede 800. Tallet fra politiet fandt han utroværdigt.

Men In Black kommunikerer via Facebook, og på det sociale medie havde 1.032 tilkendegivet, at de ville deltage i lørdagens demonstration. Yderligere 3.000 havde meldt sig som »interesserede« i begivenheden.

Gruppen blev stiftet i november, og Men In Black arrangerer demonstrationer hver anden lørdag. Demonstrationerne vil fortsætte lang tid endnu, forsikrede Morten Jakobsen:

»Vi bliver ved resten af livet. Det er jo helt galt,« sagde han.

Morten Jakobsen, stifter og del af ledelsen af Men In Black, går forrest i demonstrationen, der var badet i røde romerlys. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.