Hjemmeplejere bruger ikke værnemidler: »Så må jeg jo affinde mig med det og blot håbe på, de ikke er syge eller smitter mig,« siger 81-årig

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

Dagens overblik indeholder blandt andet en historie om hjemmeplejere, der ikke benytter værnemidler, når de opholder sig i nærheden af personer i risikogruppen. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til nyhedsoverblikket denne mandag morgen, hvor der alligevel ikke skal hældes 290.000 kubikmeter spildevand direkte ud i Øresund.

Dagens overblik skal handle om alt fra nyforelskede par til svindel med vilje og kritiske stemmer i banken. Men vi begynder med dagens tal:

Antal bekræftede smittede i Danmark: 11.360
Indlagte i alt i Danmark: 115
Indlagte på intensiv i Danmark: 21
I respirator i Danmark: 17
Antal døde i Danmark: 562
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 5.407.701
Antal døde på verdensplan: 345.060

Læs mere her og her. Og så fortsætter vi til dagens historier:

At snyde sig til hjælp

Vi begynder med en Berlingske-historie, der handler om snyd med hjælpepakker. For advokaten Pernille Bigaard, som har mere end 40 års erfaring som oprydder i konkursboer, opfordrer nu myndighederne til at involvere kuratorer i efterforskning af svindel med hjælpepakker i de konkursboer, der uvægerligt kommer som følge af coronakrisen.

Det gør hun, fordi coronakrisen ifølge hende med garanti også vil blive misbrugt til svindel med de statslige hjælpepakker.

»Selvfølgelig bliver der snydt med hjælpepakkerne. Der er risiko for svindel ved alle hjælpepakkerne, for der er altid nogle, der vil forsøge at udnytte sådan noget her. Ligesom de udnytter reglerne i al almindelighed og kan finde på at opkræve moms uden at afregne det. Der er altid nogle, der snyder, og det vil der også være med de her pakker,« siger hun.

»Heldigvis er de fleste virksomheder ordentlige, men der er også altid nogle, der enten får overtalt nogle til at skrive under på, at sådan er det, eller som selv fabrikerer forkerte oplysninger,« siger Pernille Bigaard.

Artiklen er endnu ikke online, men kan læses i dagens Business.

Plejere uden værnemidler

Vi fortsætter til dagens Politiken. For selv om myndighederne gentagne gange har fortalt, at vi skal værne om de ældre, kan avisen i dag fortælle, at det ikke er alle, der gør det.

Udsatte borgere som lungepatienter, sklerosepatienter, svage ældre og andre personer i risikogruppen for coronavirus, oplever, at hjemmehjælpere ikke bruger værnemidler som maske eller visir, når de besøger borgerne og giver personlig pleje.

»De bærer ingenting, men de er søde og flinke. Jeg synes jo godt, de kunne have en maske på, for jeg vil da nødig have den sygdom, når man nu er lidt svækket selv. De kommer jo mange steder i løbet af sådan en dag, men »det bruger vi ikke«, siger de. Nå, men så må jeg jo affinde mig med det og blot håbe på, de ikke er syge eller smitter mig«, siger en 81-årig kolpatient til Politiken.

Læs hele historien i Politiken her.

Kritiske stemmer i banken

Den næste historie handler om kritiske stemmer i bankverdenen, som under finanskrisen blev beskyldt for at være de store skurke. Under coronakrisen har bankerne, modsat tidligere, gentagne gange fået betegnelser som »robust« og »sund« klistret på sig.

Opfattelsen har ført til, at politikere ad flere omgange er gået i clinch med bankerne for at være for tilbageholdende med at hjælpe nødstedte firmaer.

Men på trods af at bankerne selv, Christiansborg og myndighederne ser overvejende positivt på bankernes tilstand, ser en kritisk ekspert med indsigt i bankverdenen anderledes alvorligt og bekymret på den danske banksektor.

Således kaster forsker og lektor emeritus ved Aarhus Universitet Johannes Raaballe sig ind den ophedede debat om, hvorvidt bankerne har nok penge på kistebunden holdt op imod deres risiko.

»Der er en betydelig risiko for, at vi igen kan komme til at opleve en bankkrise i Danmark. Men situationen er væsentligt anderledes end under den seneste danske bankkrise,« siger Johannes Raaballe.

Læs hele historien her.

Ikke de nyforelskede

Vi fortsætter til Jyllands-Posten, som kan fortælle, at udenlandske kærester nu kan få lov at krydse den danske grænse, men ikke hvis der er tale om et nyforelsket par.

Rigspolitiet har således defineret, at man som par skal have været sammen i seks måneder for at kunne besøge sin kæreste i Danmark, skriver Jyllands-Posten.

»Kæresteforhold skal have haft en vis varighed, som udgangspunkt seks måneder, og personerne skal have haft jævnlige fysiske møder. Det vil sige kæresteforhold, der alene har bestået af skriftlig eller telefonisk korrespondance, anses ikke for anerkendelsesværdige i forbindelse med de aktuelle indrejserestriktioner,« skriver Rigspolitiet til Jyllands-Posten.

Læs hele historien i Jyllands-Posten her.

Det sker i dag

Afhøringen af tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg om den såkaldte barnebrudssag fortsætter fra klokken 9.00 ved Retten på Frederiksberg. Læs om sagen her.

Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Borgerrepræsentation skal mandag eftermiddag og aften drøfte sagen om udledning af 290.000 kubikmeter spildevand i Øresund.

Derudover åbner en række kulturinstitutioner som følge af udvidelsen af genåbningens fase to. Mandag åbner Naturhistorisk Museum i Aarhus, Den Gamle By i Aarhus, Danmarks Jernbanemuseum i Odense og Bornholms Forsvarsmuseum i Rønne.

Dagens portræt

Og så til afrundingen på denne dags overblik. Hvis du mangler en god læseoplevelse og indblik i en af de nok mest usynlige og samtidig mest magtfulde personer under coronakrisen, så skal du læse med her.

God mandag!