Venstre, de Radikale og Dansk Folkeparti holder fast i samråd med miljøministeren: »Problemet er ikke løst, men udskudt«

Selvom udledningen af 290.000 kubikmeter spildevand i Øresund nu er udskudt til efteråret, holder Dansk Folkeparti, Venstre og de Radikale fast i at kalde miljøministeren i samråd.

»Jeg er glad for, at det er lykkedes at stoppe det. Men vi skal undersøge mulighederne for en varig løsning,« siger de Radikales Martin Lidegaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Venstre, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre holder fast i at kalde miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd, selv om udledningen af spildevand i Øresund ifølge TV 2 Lorry netop er blevet udsat til efteråret.

Flere eksperter har vurderet, at udledningen miljømæssigt vil være mere fornuftig at udføre om efteråret, fordi vandet er koldere, hvilket gør det mindre skadeligt.

»Jeg er glad for, at det lykkedes at stoppe det. Men vi skal undersøge mulighederne for en varig løsning,« siger de Radikales Martin Lidegaard, der håber, at samrådet kan finde sted så hurtigt som muligt, men at han ikke kender et konkret tidspunkt endnu.

Martin Lidegaard fastslår, at »der er ingen tvivl om, at det er bedre for miljøet at udskyde udledningen«, men spørgsmålet er, om der kan findes en »bedre teknisk løsning«.

Er det ikke drastisk at kalde miljøministeren i samråd for en sag, der er løst?

»Det synes jeg ikke. Problemet er ikke løst, men udskudt,« siger han.

Begrundelsen for at kalde miljøministeren i samråd er, at partierne ville undersøge, om Folketinget kunne stoppe eller udskyde beslutningen om at udlede 290.000 kubikmeter spildevand i Øresund som følge af, at hovedspildevandsåren fra Gentofte, København og Frederiksberg bliver lukket i fem dage på grund af et byggeri.

Lea Wermelin selv opfordrede også kommunerne til at stoppe udledningen, men fastslog, at beslutningen lå hos Gentofte, Frederiksberg og Københavns Kommuner.

»Det er en kommunal afgørelse, som jeg ikke har mulighed for at gribe ind i,« lød det fra ministeren ifølge Ritzau.

Tage ansvaret på sig

Jacob Jensen, miljøordfører i Venstre, mener dog ikke, at det argument holder vand.

»Det er fair nok, at man refererer til gældende praksis. Men denne situation kan vi ikke acceptere. Miljøministeren må tage ansvaret på sig og i samarbejde med kommunen lægge en langsigtet plan, så det ikke sker igen,« siger han.

Jacob Jensen mener, at sagen giver anledning til at se på de generelle regler.

»Lokale sager skal besluttes lokalt, men her taler vi om vandet i Øresund. Det er internationalt farvand. Der skal findes en langtidsholdbar løsning, så vi undgår denne slags sager, og derfor skal det på ministerens bord.«

Også Morten Messerschmidt (DF) mener, at det giver anledning til at se på reglerne. Han påpeger to »principielle problemstillinger«.

»Kommunerne skal behandle spildevand, men de skal også dispensere sig selv. Det er paradoksalt, at der ikke er en tredje instans til at give dispensation til den slags, som vi ser i eksempelvis denne sag,« siger han og fortsætter:

»Det andet er kapaciteten. Sagen bunder i, at man kun har én ledning til at føre spildevand væk. Man kan forestille sig, at der andre steder i landet er tilsvarende problemstillinger. Det skal vi tænke ind i vores vedligeholdelse af kloaknettet og spildevandsnettet.«

Berlingske arbejder på at få en kommentar fra miljøministeren.