Historisk hårde straffe til bandemedlemmer og et massivt pres har virket

I januar 2019 har Rigspolitiet for første gang i tre år ikke registreret en eneste aktiv konflikt i rocker- og bandemiljøet: »Bandepakkerne har båret frugt,« lyder det fra Rigspolitiet.

En af de voldsomste konflikter i bandemiljøet de seneste år kulminerede, da ukendte gerningsmænd åbnede ild med et automatvåben i Mjølnerparken mod hovedindgangen til et ungdomshostel, hvor bandemedlemmer fra Brothas-gruppen ofte hentede kaffe. Et ledende bandemedlem blev dræbt. Derudover blev to andre medlemmer af Brothas ramt. Arkivfoto: Sarah Christine Nørgaard Fold sammen
Læs mere

Ikke nogen maskerede unge mænd med pistoler på knallerter. Ingen hævnaktioner, ingen »byttere«. Ingen håndgranater kastet mod klubhuse.

For første gang i tre år vurderer politiet, at der i knap en måned ikke har været en verserende konflikt i rocker- og bandemiljøet. Det fremgår af Rigspolitiets seneste konfliktnotat, som Berlingske har fået indsigt i.

»Presset virker. Det her er udtryk for, at hele den indsats, der har været de seneste år, og de nye værktøjer, vi har fået med bandepakkerne, især Bandepakke 3 i 2017, har båret frugt,« siger Mikael Wern, leder af Nationalt Efterforskningscenter (NEC) under Rigspolitiet:

»Det er det, vi ser nu.«

Bandepakke 3 blev vedtaget af regeringspartierne, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i 2017 og gav bl.a. politiet mulighed for at forbyde rocker- og bandemedlemmer at opholde sig i bestemte ejendomme. Rocker- og bandemedlemmer kan heller ikke længere blive prøveløsladt, medmindre de indgår i et exit-forløb. Og en fængselsstraf fordobles, hvis forbrydelsen er begået i forbindelse med en væbnet konflikt.

Bjørn Elmquist, formand for Retspolitisk Forening

»Med de meget lange straffe, man stanger ud i øjeblikket, risikerer vi en forråelse af miljøet.«


På den konto fik et dengang 27-årigt medlem af Loyal To Familia (LTF) sidste år en historisk lang straf med 20 års fængsel for drabsforsøg, efter at han havde skudt vildt omkring sig på åben gade på Nørrebro og ramt to tilfældige personer.

Yderligere 16 unge medlemmer af LTF risikerer i øjeblikket 20 års fængsel i Københavns Byret for to andre drabsforsøg på i alt seks personer begået under samme konflikt, der stod mellem LTF og grupperingen kendt som Brothas fra Mjølnerparken.

Ser man på Rigspolitiets konfliktnotat, virker udsigten til potentielt årtier bag tremmer og de øvrige værktøjer, som politiet fik med bandepakken, tilsyneladende efter hensigten.

»Alle de her værktøjer har en meget kraftig afskrækkende effekt på rocker- og bandemedlemmerne. Det er i hvert fald vores vurdering,« siger Mikael Wern.

Samfundet bliver tryggere

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) glæder sig over Rigspolitiets analyse af situationen i notatet.

»Det er selvfølgelig en udvikling, jeg er tilfreds med, men jeg er meget bevidst om, at det kan blusse op igen. Derfor stopper indsatsen jo ikke med at presse banderne,« siger Søren Pape Poulsen.

Han henviser til, at man også i fængslerne ser effekten af bandepakken. Ifølge Justitsministeriet sad 443 rocker- og bandemedlemmer i januar 2019 fængslet, hvilket er en markant stigning i forhold til tidligere.

»Det svarer til ca. en tredjedel af alle registrerede rocker- og bandemedlemmer i landet. Det er tydeligt for enhver, der arbejder med det her, at banderne er presset,« siger Søren Pape Poulsen.

Men de bliver også lukket ud igen på et tidspunkt. Tror du, de bliver bedre mennesker af at sidde inde i så lang tid?

»Samfundet bliver i hvert fald tryggere af det. Vi skal hjælpe folk, hvis de ønsker at forlade bandemiljøet. Men vi kan ikke tvinge nogen til det, og hvis de ikke vil, er det godt, at de får lange straffe,« siger Søren Pape Poulsen.

Han tilføjer, at der ikke er noget alternativ for samfundet.

»Hvis ikke vi slår de her bander ned, effektivt og hårdt, kommer de til at fylde mere og mere. At de er presset nu, vidner om, at de godt kan se, at det her bliver svært for dem, og at samfundet har taget stilling. For vi vil ikke have det. Ingen kan garantere, at en galning ikke gør noget dumt i morgen. Men vi kan som samfund sørge for at reagere så hårdt, at de ryger i fængsel i lang tid,« siger Justitsministeren.

Rigspolitiets seneste notat om konflikter i rocker- og bandemiljøet. Fold sammen
Læs mere

Risikerer forråelse af miljøet

I Retspolitisk Forening er formand Bjørn Elmquist enig i, at det er en god nyhed, at der er faldet ro på rocker- og bandemiljøet.

»Men med de meget lange straffe, man stanger ud i øjeblikket, risikerer vi en forråelse af miljøet, som vi kommer til at mærke i samfundet senere hen. For den resocialiserende indsats i fængslerne er ikke fulgt med. Fængselsbetjentene er pressede, og anvendelsen af strafcelle og isolation er røget i vejret,« siger advokat Bjørn Elmquist:

»Man er nødt til at tænke i de her baner, ellers er det monstre, der lukkes ud. I stedet klapper man i hænderne, som var det en håndboldkamp, når de får lange straffe. Jeg mener, at det er yderst kortsigtet.«

I alt har 17 forskellige konflikter mellem rocker- og bandegrupper, ifølge Rigspolitiet, overlappet siden januar 2016 indtil nu, hvor der ikke er registreret aktive konflikter. Men måske ulmer nye problemer i miljøet allerede.

Søndag blev to unge mænd, som i forvejen er kendt af politiet, ramt af skud i Greve. Midt- og Vestsjællands politi oplyser, at det er for tidligt at sige noget om motivet for skyderiet.