Herlev Kommune hyrer endnu flere private vagter efter voldsomme brande

Mere overvågning, flere private professionelle vagter og øget politiindsats. Borgmester vil have stoppet skudepisoder, hærværk og nye brande i Herlev Kommune. I pinsen brændte en dagplejeinstitution, ligesom containere og indkøbsvogne stod i flammer.

»Nogle få unge utilpassede skal ikke have ret til at sætte fællesskabet i kommunen over styr. De skal ikke have frit lejde til at ødelægge,« siger Herlevs borgmester, Thomas Gyldal Petersen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Herlev har nu udvidet antallet af kommunens private vagter, som kommunen selv har hyret, efter at seks brande natten mellem lørdag og søndag skabte stor utryghed blandt borgerne. Også politiet har øget patruljeringen.

Værst gik det ud over en dagplejeinstitution, der brændte halvt ned, men også indkøbsvogne, skure og containere stod i flammer og forårsagede, at ilden spredte sig til flere biler.

»Vi har udvidet antallet af vores professionelle vagter ved kommunens bygninger som en konsekvens af brandene. På lidt længere sigt overvejer vi at øge selve overvågningen omkring en række kommunale bygninger,« siger Herlevs borgmester, Thomas Gyldal Petersen (S).

Også kommunens SSP-medarbejdere har været på gaden med fuld bemanding.

Thomas Gyldal Petersen understreger, at kommunen fortsat har et tæt samarbejde med Københavns Vestegns Politi. Her blev det i går oplyst i en pressemeddelelse, at der arbejdes ud fra en teori om, at brandene hænger sammen og er blevet påsat.

Siden i går har det været roligt i området, oplyser vagthavende hos Københavns Vestegns Politi, Daniel Denner.

»Lige nu efterforsker vi bredt og lader alle muligheder stå åbne,« siger han.

Hos kommunens borgmester har den umiddelbare reaktion været blandede følelser.

»Jeg er rigtig ked af det, der er sket, men jeg er også rigtig, rigtig vred. Nogle få unge utilpassede skal ikke have ret til at sætte fællesskabet i kommunen over styr. De skal ikke have frit lejde til at ødelægge. Vi har tidligere haft episoder med containere, der er sat i brand, og der har også været skyderier. Men det er ikke noget, man hverken kan eller skal vænne sig til. Derfor vil vi gøre alt, hvad der står i vores magt for at hjælpe politiet med det, vi kan, så borgerne kan føle sig trygge igen,« siger Thomas Gyldal Petersen.

Hashhandel mere synlig

Han har i løbet af det seneste døgn været rundt i Herlev og se de steder, hvor der har været brand, ligesom han har talt med nogle af borgerne i området.

»Jeg havde en samtale med en mor og hendes datter, som bor lige over for et af stederne. Pigen havde stået oppe i vinduet og var blevet dybt chokeret over at se flammerne brede sig. Jeg talte også med ejeren af en bil, som blev antændt af en containerbrand. Som konsulent er han afhængig af sin bil på sit arbejde, og han spurgte, hvad han nu skulle stille op, for hvor gør man af en afbrændt bil, hvordan med forsikring og så videre? Som borger er det ikke en virkelighed, man forventer at stå op til på en solskinsdag pinsemorgen.«

Kommunen har tidligere haft gentagne problemer med hærværk på skoler, legepladser og andre kommunale institutioner og bygninger, og det er baggrunden for en beslutning om at hyre professionelle vagter til specifikke steder.

»Vi kan måske også blive nødt til at øge selve overvågningen for at hjælpe politiet,« siger Herlevs borgmester.

Han peger på, at det er ofte er til diskussion, hvorvidt overvågning virker præventivt.

»Men der må og skal ske noget. Det lader til, at når politiet intensiverer indsatsen i et område, så kommer der et modtræk, hvor det går ud over kommunale bygninger.«

Thomas Gyldal Petersen nævner miljøet omkring hashhandel. Det er hans vurdering, at det er blevet mere synligt i gadebilledet bare de seneste par år.

»Det er en aktivitet, som er velkendt i hele hovedstaden og omegnskommunerne inklusive Nordsjælland. Men måden, det sælges på, har har ændret sig. Det er blevet langt mere synligt, og vi kan se, at der bruges stadig flere kræfter og ressourcer. I Herlev har vi haft flere konfrontationer.«

I sin pressemeddelelse oplyser Københavns Vestegns Politi videre, at strafferammen for en sådan forbrydelse er op til ti års fængsel foruden eventuelle erstatningskrav.