Her er den opdaterede kalender: Se, hvornår du kan blive vaccineret

Kalenderen for planlagte vaccinationer til de forskellige aldersgrupper er igen blevet skubbet. Nu kan sidste gruppe regne med at blive tilbudt coronavaccinen i august. Find den nye kalender her.

På onsdagens pressemøde gav Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, udtryk for, at Danmark kan undvære vaccinerne fra AstraZeneca. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Vaccineplanen blev i går ændret i forbindelse med nyheden om, at AstraZeneca-vaccinen bliver droppet i Danmark. 200.000 doser af vaccinen ligger i øjeblikket klar hos Statens Serum Institut (SSI), og flere var planlagt til modtagelse i Danmark. Alle doser er nu ubrugelige.

Årsagen er, at de danske sundhedsmyndigheder påstår at have fundet en sammenhæng mellem vaccinen og meget sjældne blodpropper.

Alt i alt betyder det en forlængelse på tre uger, før alle danskere, der ønsker det, har fået tilbudt en covid-19-vaccine. Indtil i går lød planen, at den sidste gruppe kunne være færdigvaccineret i slutningen af juli.

Alle borgere over 50 år forventes nu at være blevet tilbudt to vaccinestik den sidste uge i juni, og den sidste gruppe kan nu først regne med at være færdigvaccineret i august.

I listen herunder se de øvrige aldersgrupper, der mangler at blive vaccineret, antallet af borgere i grupperne samt ugen, hvor Sundhedsstyrelsen nu forventer, at de kan blive vaccineret.

Danmark har valgt at gå enegang i beslutningen om at droppe vaccinationer med AstraZeneca-vaccinen. Det er en opsigtsvækkende beslutning, der trækker overskrifter over hele verden.

Ved et pressemøde i går kaldte Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, det for en »svær beslutning« ikke at fortsætte med vaccinen.

Men han mener, at befolkningens efterlevelse af retningslinjer og restriktioner har skabt grundlag for, at man kan undvære vaccinerne fra AstraZeneca.

»Vi har en stabil epidemi i Danmark. Det har vi haft siden slutningen af januar, starten af februar. Faktum er, at Danmark har klaret sig overordentligt godt igennem vintermånederne og ikke har fået en tredje bølge, selvom det også har kostet mange restriktioner,« sagde han.

Flere stemmer i dansk politik er dog langt fra enige i Sundhedsstyrelsens beslutning. Eksempelvis mener Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, at de skrinlagte vaccinedoser bør være tilgængelige for folk, der gerne vil have dem.

»Giv folk mulighed for frivilligt at takke ja til en AstraZeneca-vaccine. Danskerne er voksne, myndige borgere, der godt kan tage den slags beslutninger på oplyst grundlag. Det vil give den enkelte vaccinerede mere frihed og samfundet hurtigere vej til genåbning,« skriver politikeren på Twitter.