Her er dagens vigtigste historier, der ikke handler om præsidentvalget i USA

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Arkivfoto: Tirsdag ramte coronavirussen for alvor Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til et nyhedsoverblik på en helt usædvanligt nyhedsmættet morgen.

Verdens øjne er naturligvis rettet mod præsidentvalget i USA, men morgenen byder også på en række andre nyheder, som – nok engang – særligt kredser om coronavirussens anden bølge.

Vi skal forbi en række lande i Europa, som melder om triste rekorder, en historie om blokerede telefoner hos Styrelsen for Patientsikkerhed, og så har Berlingske forsøgt at lave en smitteopsporing af udbruddet på Christiansborg.

Først skal vi forbi overblikket over de seneste coronatal.

Dagens tal:

Bekræftede smittetal i alt i Danmark: 49.594 (+1.353)
Indlagte: 169 (-5)
Indlagte på intensiv: 22 (-1)
Antal døde: 728 (+4)
Bekræftede smittede på verdensplan: 47.404.173
Døde på verdensplan: 1.213.693

Tal i parentes angiver de seneste ændringer.

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Dagen, hvor corona ramte Folketinget

Vi begynder med gårsdagens helt store historie inden for Danmarks grænser.

Tirsdag ramte coronavirussen for alvor Christiansborg med i alt tre bekræftede smittetilfælde blandt de 179 folketingsmedlemmer, og nu er flere politikere – herunder flere ministre – gået i karantæne.

Berlingske har forsøgt at spole tiden tilbage og spore smitten på Christiansborg.

Og en række politikere peger alle på et særligt møde i sidste uge som et muligt arnested for udbruddet.

Det skyldes blandt andet, at to af de smittede tirsdag i sidste uge deltog på et samråd om »refusion ved aflyste flyrejser«.

Nærmere bestemt drejer det sig om Socialdemokratiets Jeppe Bruus, og de Konservatives transport- og forsvarsordfører, Niels Flemming Hansen.

Den historie kan du læse her.

Corona hærger Europa

Vi bliver lidt ved coronavirussen.

Disse dage vrimler det fra hele Europa ind med meldinger i kategorien for triste rekorder.

I Frankrig registreres fortsat adskillige tusindvis af nye smittede – tirsdag meldte de franske sundhedsmyndigheder om mere end 36.000 nye smittede – og sundhedsminister Olivier Veran brugte et sigende billede overfor nyhedsbureauet Reuters til at beskrive situationen:

Alene i Paris bliver en person smittet hvert 30. sekund, mens en person i Paris indlægges hvert 15. minut.

Samtidig lød det, at 854 personer var døde af coronavirus i Frankrig – på bare ét døgn.

Også mod nord er antallet af nye smittede rekordhøjt. Fra mandag til tirsdag registrerede Norge således 704 nye smittetilfælde – det højeste indtil videre.

I Holland varslede premierminister Mark Rutte en række nye nedlukninger i landet, hvor barer og restauranter allerede er lukket. Et nyt tiltag er ifølge nyhedsbureauet Reuters et forbud mod offentlige møder mellem mere end to personer, der ikke er i familie, og man overvejer også udgangsforbud og lukning af skoler. Holland har den seneste uge registreret mere end 64.000 nye smittede.

Blokerede telefoner og kø

Opsporing af nære kontakter til coronasmittede hos Styrelsen for Patientsikkerhed – den såkaldte smitteopsporing – er blevet fremhævet som et vigtigt værktøj i kampen mod covid-19.

Men borgere møder blokerede telefoner og lange køer, når de henvender sig til Styrelsen for Patientsikkerhed, der står for smitteopsporingen, skriver dagbladet Politiken.

I et skriftligt svar til avisen oplyser styrelsen, at ventetiden på telefonerne i 11 dage i oktober – særligt i sidste uge – var over en time lang. Og ofte må de nære kontakter selv kontakte styrelsen – mindre en hver tredje nære kontakt har taget styrelsen selv kontakt til.

Virusforsker Christian Wejse siger til Politiken, at samarbejdet med Styrelsen for Patientsikkerhed fungerer fint, når det gælder de smittede, som bliver opdaget på Aarhus Universitetshospital, som han er tilknyttet.

»Men jeg har privat hørt fra mange smittede, som undrer sig over, at de ikke er blevet kontaktet, og fra nogen, som har forsøgt at ringe til styrelsen, men ikke har kunnet komme igennem«, siger Christian Wejse.

Den historie kan du læse her

Pesticider i drikkevandet

Midt i opvarmningen til det amerikanske præsidentvalg og nyhederne om coronavirussen på Christiansborg sendte Fødevare- og Miljøministeriet tirsdag eftermiddag en opsigtsvækkende historie ud i en pressemeddelelse.

Her kunne man læse, at Miljøstyrelsen siden 2013 – altså de seneste syv år – fejlagtigt har givet danske vandværker dispensation til at overskride grænseværdier for pesticider i drikkevandet.

Og det er sket på trods af, at EU-Kommissionen har givet instruktioner om det stik modsatte.

Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, kalder sagen fuldstændig uacceptabel.

»Det er en kæmpe skandale, at de myndigheder, som er sat i verden for at beskytte borgernes sundhed og drikkevand, så groft har tilsidesat EU-reglerne. Miljøstyrelsen har givet vandværker tilladelse til at sende drikkevand med for høje koncentrationer af sprøjtegift ud til danskernes vandhaner, selv om det faktisk var ulovligt,« skriver Maria Reumert Gjerding i en kommentar til Ritzau.

Miljøminister Lea Wermelin (S) kalder Miljøstyrelsens håndtering dybt kritisabel og har nu bedt om en redegørelse for sagen.

Du kan læse pressemeddelelsen her

Det sker i dag:

Dagens fokus vil være rettet mod resultatet af præsidentvalget i USA.

Den klare opfordring herfra er derfor, at du bliver hængende her hos Berlingske – du kan eksempelvis løbende følge udviklingen på vores liveblog lige her. Du vil blive guidet sikkert gennem valgresultaterne og den løbende udvikling.

God læselyst!