Hegaards exit fra Folketinget vækker overraskelse og ærgrelse: »Det viser, at der er noget bundråddent, som vi står midt i lige nu«

Både blandt kolleger på Christiansborg og hos Dansk Kvindesamfund er der ros til retsordfører Kristian Hegaards (R) og ærgrelse over hans exit af dansk politik. Men skylden ligger hos ham selv og Radikale Venstre og ikke #metoo, lyder det fra Dansk Kvindesamfund.

Kristian Hegaard (R) træder ud af Folketinget efter grænseoverskridende adfærd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Overraskelsen var stor hos flere retsordførere på Christiansborg, da deres radikale kollega, 30-årige Kristian Hegaard, torsdag på Facebook bekendtgjorde, at han træder ud af Folketinget efter tilfælde af grænseoverskridende opførsel.

Retsordfører Jeppe Bruus fra Socialdemokratiet er ærgerlig over situationen.

»Jeg er rigtig ked af det og ærgerlig over det på Kristians vegne. Han er en god kollega, arbejdsom og flittig. Og jeg har værdsat det gode samarbejde, vi har haft, som jeg egentlig også oplever har udviklet sig til et venskab,« siger Jeppe Bruus.

Kristian Hegaard forlader dansk politik, fordi han ikke »med troværdighed kan fortsætte i politik for nu«, som han formulerede det i sit Facebook-opslag, der har fået cirka 5.000 kommentarer og er delt hundredvis af gange.

Baggrunden er, at Hegaard for nogle måneder siden havde en samtale med De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, fordi han i forbindelse med en fest i partisammenhæng havde overtrådt et partimedlems grænse med en berøring.

Men for nylig var den åbenbart gal igen, idet Hegaard i beruset tilstand på en bytur udviste en ikke nærmere defineret »grænseoverskridende adfærd«, som han selv formulerede det. Han afviser også at kunne huske noget fra episoden.

Jeppe Bruus har haft et tæt samarbejde med Hegaard om blandt andet politireformen og samtykkelovgivningen.

»Han er utrolig grundig, men han er til at tale med. Vi har også haft mange diskussioner, hvor vi har gået til makronerne, for vi kan begge godt lide en hård diskussion. Han bliver ikke perfid, men holder altid øjnene på bolden i diskussionerne. Det er nogle bedre til end andre, og han er god til det,«  siger Jeppe Bruus.

Grænsende til det perfektionistiske

Retsordfører Preben Bang Henriksen (V) blev mildest talt overrasket over nyheden om Hegaards exit fra Christiansborg.

»Jeg blev chokeret. For mig fremstår han som alt muligt andet, end det han beskriver dér (på Facebook, red.),« siger Preben Bang Henriksen.

Venstreordføreren har masser af ros til den radikale ordfører.

»Han har altid været dygtig, flittig og grundig – grænsende til det perfektionistiske. Han har fundet mange huller på side 87 i lovgivningen,«  siger Preben Bang Henriksen.

Preben Bang Henriksen har været formand for Retsudvalget, mens Hegaard var næstformand.

»Den perfektionisme, som han har udvist i politik, føler han måske, at han også har skullet udvise i sit privatliv. For så skulle der virkelig ikke meget til, før han trådte ved siden af. Jeg håber ikke, at det er den, men jeg frygter det,« siger Preben Bang Henriksen.

Han er 30 år gammel. Tror du, at han komme tilbage i dansk politik?

»Det afhænger af omfanget og karakteren af, hvad han har gjort. Men jeg forventer det, og jeg håber det.«

Det her er ikke #metoo's skyld

Næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund, Signe Gissel Schmidt, tænkte, at det var »trist«, da hun så nyheden om Hegaard. Hun beskriver ham som en dygtig og troværdig politiker.

»Det er skideærgerligt,« siger Signe Gissel Schmidt.

»Men jeg tænkte også ‘nu igen’. Det kom både bag på mig, samtidig med jeg ikke var overrasket,« siger hun med henvisning til allerede omtalte sexismesager på Christiansborg og ikke mindst i Det Radikale Venstre.

»Det viser, at der er noget bundråddent, som vi står midt i lige nu. Og der er grund til, at man bliver vred over det,« siger hun.

Det lyder til, at du ikke er overrasket, at der kommer en sexistisk sag frem, men at du var overrasket over, at det var ham?

»Ja, det kan man godt sige. For vi (i Dansk Kvindesamfund, red.) har jo haft et samarbejde om samtykkelovgivningen.«

Andre politikere og partier lade sig inspirere af Det Radikale Venstres opgør med sexistisk adfærd, mener hun. Hun ved ikke, hvad der konkret er foregået og kan derfor ikke udelukke, at Hegaard kan vende tilbage til Christiansborg.

Men kan du forestille dig, at det kan være en overreaktion? Er der er noget, der kan være så småt, så det her er en for stor pris at betale?

»Så går vi ind i noget, hvor #metoo er en form for skurk. Men det her er ikke #metoo's skyld. De, der har ansvaret for det her, er Det Radikale Venstre og Kristian Hegaard selv. #metoo er ikke gået for langt,« siger næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund Signe Gissel.

Retsordførerne fra Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti har ingen kommentarer til Kristian Hegaards exit. SF begrunder det med, at oplysningerne om, hvad der er sket, er sparsomme.

Samtidig med folketingsafskeden udtræder Kristian Hegaard også af kommunalbestyrelsen i Fredensborg Kommune, oplyser pressechefen for Radikale Venstre, Jens Jørgen Madsen, til TV 2 Lorry.

Kristian Hegaard blev første gang valgt til byrådet i Fredensborg i 2009, da han var 18 år gammel.