Handicappede Karina kastede to bøger og blev stævnet for 300.000 kroner – familien betaler 5.000 i forlig

Autistiske Karina Schmeltz kastede to bøger efter en pædagog på sin døgninstitution og blev stævnet for 300.000 kroner af Socialpædagogernes Landsforbund. Karinas familie er rystet over sagen, men forbundet har anført, at det ofte er den eneste mulighed for at dække det økonomiske tab. Nu er sagen endt med et forlig.

Karina, som er autist og mentalt retarderet, kastede i frustration to bøger mod en pædagog på sit bosted. Her er hun hjemme hos sine forældre Pia og Richardt på søndagsvisit. Foto Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere

Richard Schmeltz kan ånde lettet op. Der er blevet sat punktum for en tre år lang retssag mod hans autistiske datter, Karina Schmeltz, der har været stævnet for knap 300.000 kroner, efter hun en sommerdag i 2012 kastede to bøger efter en pædagog på den døgninsttution, hvor hun bor.

Karina Schmeltz er født med infantil autisme, mental retardering og en stofskiftesygdom. Hun har aldrig haft et sprog. Forældrene mener, det er helt urimeligt, at en af de pædagoger, der var ansat til at tage sig af datteren, ender med at stævne hende via sin fagforening, Socialpædagogernes Landsforbund (SL).

Richard Schmeltz var klar til at føre sagen helt til ende, men af hensyn til to andre beboere stævnet i samme sagskompleks er han gået med til et forlig. Pædagogen får et »hold-kæft-bolche« på 5.000 kroner fra hver af de tre familier, fortæller han. Richard Schmeltz fik besked om, at SL havde sagt ja til forliget i december.

»Jeg var utrolig lettet. Det har taget meget hårdt på os i de tre år, sagen har kørt. Vi var lettede, men vi havde også en følelse af, at nu går vi med på det her – men vi mener ikke, hun kan blive dømt for at kaste to bøger,« siger han og tilføjer:

»Vi mener, at det er en hetz, den måde Socialpædagogernes Landsforbund kører det på.«

Ramt på halsen

Bøgerne, som Karina Schmeltz kastede i sommeren 2012, ramte pædagogen på halsen. Socialpædagogen sygemeldte sig i en kortere periode, før hun i april 2013 blev langtidssygemeldt. Tre år senere blev Karina Schmeltz stævnet af SL på vegne af pædagogen.

Nu er kravet om knap 300.000 kroner endt med et forlig på 5.000 kroner. Det er enden på sagen, uden at familien anerkender en årsagssammenhæng eller et ansvar. Richard Schmeltz håber, det får forbundet til at ændre praksis fremover.

Karina, som er autist og mentalt retarderet, kastede i frustration to bøger mod en pædagog på sit bosted. Her er hun hjemme hos sine forældre Pia og Richardt på søndagsvisit. Foto Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen Claus Bjø.

Richard Schmeltz mener, hans datter og andre handicappede reagerer på grund af manglende hænder, hvilket i sidste ende er statens og kommunernes ansvar. Han mener, pædagogerne skal have en bedre forsikringsordning, så de får hjælp uden at skulle stævne de borgere, de er ansat til at hjælpe.

»Det er ikke noget, vi ønsker«

Da Berlingske første gang beskrev sagen i oktober, oplyste SL, at de havde omkring 100 verserende sager, hvor de forsøger at få erstatning fra borgere, som forbundet mener har forvoldt skade på deres medlemmer.

»Jeg forstår godt den frustration, pårørende må føle. Og sådanne sager gør ondt på både borgerne, de pårørende og de socialpædagoger, som bliver skadet på job. Det er en ulykkelig situation, som vi som organisation i årevis har kæmpet for at undgå. Man bør ikke skulle politianmelde eller lave civile søgsmål mod borgere. Derfor er vi også meget tilfredse med, at politikerne i morgen tirsdag skal behandle spørgsmålet,« siger Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne.

Socialpædagogen i Karina Schmeltz’ sag har allerede fået tilkendt 74.700 kroner i godtgørelse for varigt mén via den normale arbejdsskadeforsikring.

Tirsdag førstebehandles et beslutningsforslag i Folketinget, der går på at pålægge regeringen at sætte et arbejde i gang, så man kan finde en løsning på, at ansatte udsat for vold ender med at politianmelde dem, de arbejder med at hjælpe.