Halvdelen af vaccinerne fra AstraZeneca kan være forsinket

Følgegruppen for coronavirus er netop blevet orienteret om, at potentielt halvdelen af vaccinerne fra AstraZeneca kan være forsinket. Danmark skulle have modtaget 700.000 vaccinedoser i februar. AstraZeneca selv siger, at der ikke er tale om en forsinkelse, men at produktionsvanskeligheder betyder, at der kommer færre vacciner til Europa.

Direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz orienterede fredag Folketingets følgegruppe for coronavirus om, at man formentlig kun kommer til at modtage omkring halvdelen af de forventede vaccinedoser fra AstraZeneca. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Officielt er der endnu ingen forklaring på, hvorfor vaccinen fra det svensk-britiske selskab AstraZeneca er forsinket. Det vides heller ikke, hvor mange vacciner der forventes at være forsinket.

Men på et møde med Folketingets følgegruppe for coronavirus kom det frem, at det muligvis er omkring halvdelen af vaccinerne fra AstraZeneca, der bliver forsinket. Det fortalte Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz, ifølge flere kilder, der var med på mødet fredag eftermiddag.

»Det var noget løst, og jeg forventer også, at AstraZeneca kommer med en officiel forklaring, men vi fik at vide, at det muligvis er halvdelen af forsendelserne, der bliver forsinket,« siger Per Larsen, der er sundhedsordfører for De Konservative.

Lægemiddelstyrelsen oplyser, at der tale om mindst en halvering af leverancen til hele EU.

Danmark har lagt billet ind på at købe 3,9 millioner doser af vaccinen fra AstraZeneca. Heraf har det været forventningen, at 700.000 af doserne – hvis vaccinen bliver godkendt – kan blive leveret til Danmark i løbet af februar.

Tallet bygger på en udregning fra Berlingske på baggrund af tal for forventede leverancer til Norge og Sverige.

AstraZeneca siger ifølge Ritzau, at der ikke er tale om en forsinkelse, men at mængderne vil være mindre end først antaget.

»Der er ingen planlagt forsinkelse i starten af forsendelsen af vores vaccine, hvis vi får godkendelse i Europa.«

»Men de oprindelige mængder vil være lavere end forventet på grund af reduceret udbytte på et produktionssted i vores europæiske forsyningskæde.«

Vaccinen fra AstraZeneca, som er lavet sammen med Oxford University, forventes at blive godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) 29. januar.

Oversvømmelse i Wales og en brand i indien

Nye Borgerliges sundhedsordfører, Lars Boje Mathiesen, der også var med på mødet med Folketingets følgegruppe for coronavirus, fortæller, at man har diskuteret, om to forskellige begivenheder kan have været årsag til, at vaccinen bliver forsinket.

»Man talte om, at en oversvømmelse i Wales og en brand i Indien kan have været medvirkende årsag til forsinkelsen,« siger Lars Boje Mathiesen.

Men den forklaring møder skepsis fra Per Larsen.

»Jeg har arbejdet i mineral- og vitaminbranchen siden 1993, og det er fuldstændig det samme billede. Når der er noget, som der er stor efterspørgsel på, så kan de aldrig levere, når det kommer til stykket. Der er pres på, og der er sandsynligvis nogen, som gerne vil have fremrykket deres leverancer,« siger Per Larsen.

Tror du, at der er nogen, der har overbudt?

»Det skulle ikke undre mig. Det sker indimellem, at der bliver givet en melding om en brand på en fabrik, som man ikke kan få verificeret, men man kan dog blot konstatere, at leverancerne udebliver,« siger Per Larsen.

Det britiske medie LBC skrev torsdag, at AstraZenecas vaccinefabrik i Wales har været truet af oversvømmelse fra stormen Christoph torsdag nat og morgen. Torsdag morgen har brandvæsnet pumpet store mængder vand væk fra fabrikken.