Venstre presser på for et »coronapas«

Venstre opfordrer nu regeringen til at undersøge, om man kan indføre et coronapas, der ved hjælp af vacciner og test kan være med til at genåbne Danmark.

Martin Geertsen (V) mener, at man bør undersøge, om man på forsvarligvis kan indføre et »coronapas« med vacciner og test. Alternativet er, at der går længe, før Danmark genåbner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I et brev til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) foreslår Venstre nu, at man afsøger mulighederne for at indføre et såkaldt »coronapas«.

Flere erhvervsorganisationer har tidligere været ude med opbakning til et vaccinepas, fordi det vil betyde, at vaccinerede personer kan få adgang til for eksempel restauranter, konferencer, musikfestivaler og sportsbegivenheder.

Det er dog ikke alle partier i Folketinget, der støtter et vaccinepas. Enhedslisten mener, at det vil skabe et A- og et B-hold, hvor en del af samfundet kun vil være åbent for dem, der er blevet vaccineret. Og Det Radikale Venstre frygter, at et vaccinepas vil føre til skepsis over for vaccinen.

Ikke desto mindre mener Venstre, at man bør afsøge mulighederne for det, partiet kalder et »coronapas«.

»Hvis det kan lade sig gøre, vil det være en god idé med et coronapas, men vi er helt med på, at der er en masse ting, der skal afklares først. Hvor mange skal i givet fald være vaccineret? Problematikken om, hvorvidt man bærer på smitten, selvom man er vaccineret skal også afklares. Vi skal heller ikke ud i en situation, hvor vi kommer til at indskrænke folks frihed,« siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V).

Han lægger vægt på, at Venstre ikke har nogen færdig model for, hvordan et coronapas i praksis skal fungere. Han appellerer dog til regeringen for at få myndighederne til at undersøge mulighederne for at indføre et coronapas forsvarligt.

Martin Geertsen understreger, at coronapasset skal være et frit valg.

»Vi mener, at der skal tænkes bredt i forhold til coronapasset. Både sundhedsfaglige og eksperter i etik bør se på, om ikke passet kan indføres. Det er vigtigt, at vi ikke får lavet en model, som giver frihed til nogen, mens den bliver indskrænket for andre.«

Men kan det lade sig gøre?

»Der er to alternativer. Enten åbner vi gradvist, eller også venter vi meget længe. Men det er en god idé at undersøge de etiske dilemmaer, der kan være forbundet med sådan et pas.«

Passet skal nødvendigvis ikke kun være til de vaccinerede

Martin Geertsen foreslår, at det ikke udelukkende bliver et pas, som bliver tildelt til dem, der har modtaget en coronavaccine.

»Vi kalder det med vilje ikke et vaccinepas. Vi opfordrer til, at man også undersøger, om ikke man kan bruge test som en del af det her pas,« lyder det fra Martin Geertsen.

Han understreger dog, at det afhænger af, om sundhedsmyndighederne kan anbefale det.

»Der skal være faglige input, som gør, at vi kan lave en model, så vi kan genåbne Danmark hurtigere end vi ellers kunne. Vi har en situation i dag, hvor alt er lukket, og hvor virksomheder bløder. Derfor foreslår vi, at vi får skabt en situation, hvor vi gradvist kan åbne landet forsvarligt.«

Martin Geertsen frygter, at der kan gå længe før, man kan åbne landet, hvis ikke man indfører en eller anden form for coronapas.

»Vi kan se, at der er et pres fra både erhvervsliv og borgere for at åbne op, men det er ikke noget, der skal hastes igennem, så det bliver uforsvarligt. Vi mener blot, at regeringen bør gå i gang med det forberedende arbejde.«

Når du siger, at man bør gå i gang med at lave det forberedende arbejde, hvornår skal det så indføres? Vi ser imod en sommer, hvor flere er vaccineret, og hvor smittetallene er lavere, og hvor man må forvente, at der bliver åbnet mere op. Er det ikke netop nu, man burde indføre det?

»Jo. Det er det, der ligger i at få en sundhedsfaglig vurdering. Vi skal vide, hvor snittet ligger i forhold til, hvor mange der skal være vaccineret, for at man kan begynde at overveje et coronapas. Det skal vi have en sundhedsfaglig vurdering af.«