Gymnasieelever vil gøre op med puttefestens drukfællesskab: »Det er rigtig svært for elever, der ikke drikker, at være med«

Både undervisningsministeren og rektorer på gymnasier i hovedstadsområdet har de seneste dage rettet kritik af gymnasiers »puttekultur«. Flere talspersoner for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning mener, at kritikken er helt berettiget.

Fredag blev der afholdt »puttefest« i Dyrehaven nord for København, hvor de nye elever blev budt velkommen. Den årlige fest er blevet kritiseret for elevers store indtag af alkohol. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uge startede nye elever i gymnasiet. Fredag blev de budt velkommen til den årlige fest i Dyrehaven, hvor flere tusinde gymnasieelever fra hovedstadsområdet og Nordsjælland mødtes.

En fest, der de seneste dage er blevet kritiseret af gymnasierektorer for at været et stort »drukfællesskab«.

Kritikken kommer ikke bag på Liva Røhmann, der er formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning i Storkøbenhavn. Hun er enig i, at fællesskabet til festen kredser om alkohol.

»Festen i Dyrehaven er en tradition for rigtig mange elever, men det er et drukfællesskab, og det er rigtig svært for elever, der ikke drikker, at være med. Så jeg er fuldt ud enig i kritikken, og mener, at det er vigtigt, at man gør noget ved den. At skolen tager ansvar, og at eleverne tænker sig om en ekstra gang,« siger hun.

Gennem årene er flere elever i forbindelse med festen blevet indlagt som følge af for stort alkoholindtag. Et år endte en elev i respirator med en promille på fire. I år har festen tiltrukket negativ opmærksomhed, da en 16-årig pige blev udsat for et seksuelt overgreb.

Over 7.000 gymnasieelever fra hovedstadsområdet og Nordsjælland var fredag samlet i Dyrehaven for at byde alle de nye 1. g'ere velkommen med alkohol og sprittuscher. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Ændring af »puttekulturen«

Den nye undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil, har også de seneste dage rettet kritik af puttekulturen på landets gymnasier.

Hun mener, at tidligere års puttemiddage, hvor kun de smukkeste 1. g-elever inviteres, er »fuldstændig uacceptable«. For at komme med til middagene har elever desuden skullet klare udfordringer såsom at sprænge balloner med samlejebevægelser eller sutte på en agurk.

Niels Thøgersen, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning i Nordsjælland

»Nogle har følt, at de er blevet udelukket, og at de ikke var noget værd, fordi de ikke blev inviteret. Andre – specielt piger – følte, at de blev set på som seksuelle objekter.«


Formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Martin Mejlgaard, forstår kritikken.

»Der har været mange eksempler på elever, som er startet i 1. g og har oplevet puttemiddage, som var rigtig ubehagelige. Når elever har ubehagelige oplevelser, er der behov for at gøre noget ved det. Så kritikken er helt berettiget,« siger han og understreger, at Danske Gymnasieelevers Sammenslutning tager afstand fra arrangementerne:

»Vi mener ikke, det er i orden, at der holdes puttemiddage. Vi er hverken glade for de seksuelle undertoner, magtforholdet mellem 1. og 3. g'erne eller det ekskluderende ved arrangementerne. Så vi bryder os bestemt ikke om det og synes, at der er behov for, at ledelserne, men også eleverne, tager et ansvar,« siger Martin Mejlgaard.

For mange gik fredagens fest i Dyrehaven godt, men 30 unge var under festen til observation i Røde Kors' telt for mistanke om forgiftning fra enten alkohol eller stoffer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Niels Thøgersen, der er formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning i Nordsjælland, har snakket med elever, der har haft dårlige oplevelser med puttemiddage.

»Nogle har følt, at de er blevet udelukket, og at de ikke var noget værd, fordi de ikke blev inviteret. Andre – specielt piger – følte, at de blev set på som seksuelle objekter,« siger han.

Hverken Niels Thøgersen, Liva Røhmann eller Martin Mejlgaard ved, om der igen i år afholdes puttemiddage.